Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina

satelit Rusia Iran

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, după ce oficialii occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.

Acuzaţia a fost însă respinsă de către Teheran, potrivit AFP, citat de News.

Satelitul de teledetecţie Khayyam a fost lansat cu rachetă de tip Soiuz, de pe cosmodromul rus Baikonur, la ora locală 7.52, potrivit unor imagini transmise în direct de către Agenţia Spaţială rusă Roscosmos.

Ce spune agenția spațială iraniană despre satelitul lansat de Rusia din Kazahstan

Acest satelit, care poartă numele savantului persan Omar Khayyam (1048-1131), are ca scop „să supravegheze frontiera ţării”, să îmbunătăţească productivitatea agricolă, să controleze resursele de apă şi catastrofe naturale, potrivit Agenţiei Spaţiale iraniene.

Statele Unite acuză faptul că programul spaţial iranian are mai degrabă scopuri militare decât comerciale, însă Teheranul subliniază că activităţile sale aerospaţiale sunt paşnice şi respectă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Citește și
centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate

Însă autorităţle iraniene au fost nevoite, de această dată, să se apere de acuzaţii de alt tip, după ce cotidianul american The Washington Post (WP) a dezvăluit că Rusia „intenţionează să folosească satelitul timp de mai multe luni”, în cadrul ofensivei sale din Ucraina, iar apoi să cedeze controlul Iranului.

„Toate ordinele legate de controlul şi operarea acestui satelit vor fi emise încă din prima zi, imediat după lansare, de către experţi iranieni de la Ministerul iranian al Comunicaţiilor”, a anunţat duminică, într-un comunicat, Agenţia spaţială iraniană.

„Nicio ţară terţă nu poate avea acces la datele” transmise de satelit printr-un „algoritm de criptare”, a dat ea asigurări, denunţând acuzaţii „false” ale ziarului american.

În octombrie 2005, Rusia a lansat un prim satelit iranian - Sina-1 - de la cosmodromul Pleseţk, în nord-vestul Rusiei.

Lansarea lui Khayyam are loc la trei săptămâni după o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în Iran, unde s-a întâlnit, la 19 iulie, cu omologul său Ebrahim Raisi şi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Ali Khamenei a îndemnat atunci la o consolidare a „cooperării pe termen lung” cu Rusia.

Scurt istoric al intențiilor Rusiei de a furniza sateliți Iranului

În iunie 2021, Vladimir Putin a respins dezvăluiri ale ziarului The Washington Post potrivit cărora Moscova se pregătea să furnizeze un satelit sofisticat Iranului, în vederea unei îmbunătăţiri a capacităţii de spionaj iraniene.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, anunţau în martie plasarea pe orbită a unui nou satelit militar de recunoaştere - Nour-2 -, după lansarea Nour-1 în aprilie 2020.

Lansarea satelitului Khayyam are loc în momentul în care negocieri în dosarul nuclear iranian, la care participă Iranul, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania s-au reluat, la Viena, după un blocaj de mai multe luni, în vederea unei salvări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Acest pact vizează să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat de faptul că vrea să se doteze cu arma atomică, în pofida faptului că Teheranul dezminte acest lucru.

Teheranul s-a retras treptat din acord, după ce Donald Trump a retras Statele unite din acesta şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni americane Republicii islamice.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului

zaporojie
Președintele Ucrainei, după noi lovituri la centrala Zaporojie: Lumea trebuie să nu uite de Cernobîl

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi.

Ghinionul, bată-l vina. Cum au ajuns soldații ruși să fie urmăriți în timp real de un ucrainean pe care l-au jefuit
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse.

himars
Americanii trimit ucrainenilor un nou ajutor militar de un miliard de dolari, constând în rachete sistemele Himars

Rusia folosește centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe post de bază militară, acuză oficialii ucraineni. Iar guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Cernobîl.

razboi ucraina ziua 153
Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Centrala nucleara de la Zaporojie
La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear (responsabil ucrainean)

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse.

Cereale Ucraina
Cargoul Polarnet, cu 12.000 de tone de porumb ucrainean, a ajuns la destinaţie, în Turcia

O primă navă care transportă cereale exportate de către Ucraina a acostat la destinaţia finală, în Turcia, anunţă Kievul, cargoul Polarnet, care a plecat vineri din portul ucrainean Ciornomorsk, cu 12.000 de tone de porumb la bord, relatează AFP.

Aeroflot
Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

URSS
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice

Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea în Duma de Stat a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti crearea „unei asociaţii voluntare de state suverane” după modelul URSS.

steag sua
Banca Mondială deblochează un ajutor destinat Ucrainei în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind din SUA

Banca Mondială a anunţat că acordă Ucrainei un ajutor suplimentar în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind de la SUA, pentru a ajuta Guvernul lui Volodimir Zelenski să facă faţă „nevoilor urgente provocate de răzbioul” rus.

zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării normelor de securitate

Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram.

Volodimir Zelenski
Kremlinul califică drept „iraţional” apelul lui Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident

Kremlinul a respins marţi ca iraţional apelul lui Volodimir Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească facturile pentru „capriciile” lui.

centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Ucraina afirmă că trupele sale înaintează spre Izium, în timp ce luptele fac ravagii în Donbas

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei.

Nagasaki nuclear
Primarul din Nagasaki: Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia

Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia, avertizează primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue, marţi, la comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul nuclear american.

Vladimir Putin
Kremlinul ameninţă să „demilitarizeze” viitoarea uzină pentru fabricarea de drone Bayraktar în Ucraina

Kremlinul a ameninţat marţi să „demilitarizeze” viitoarea uzină turcă pentru fabricarea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina.

Bayraktar TB2
Turcia construiește o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor lui Putin - ambasador

Compania turcă Baykar, care produce foarte îndrăgitele drone de atac „Bayraktar” folosite acum și în Ucraina, este în prezent în curs de construire a unei fabrici pe teritoriul ucrainean, potrivit ambasadorului Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar.

Perturbarea exporturilor ruseşti de petrol s-a accentuat miercuri. Preţul petrolului Brent a atins 112 dolari pe baril
Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, transmite Reuters, conform Agerpres.

Citește și...
Avertisment cutremurător din Japonia: „Folosirea armelor nucleare este o criză reală și prezentă”
Avertisment cutremurător din Japonia: „Folosirea armelor nucleare este o criză reală și prezentă”

Armele nucleare reprezintă o ameninţare „reală şi prezentă” de când Rusia a invadat Ucraina, a spus marţi primarul din Nagasaki.

Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate
Anunț oficial: Unele părți ale centralei nucleare Zaporojie au fost grav avariate

Organismul de supraveghere nucleară al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, avertizând despre un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Vladimir Putin: „Nimeni nu poate câştiga un război nuclear”. SUA, Franța și UK, mesaj ferm pentru președintele rus
Vladimir Putin: „Nimeni nu poate câştiga un război nuclear”. SUA, Franța și UK, mesaj ferm pentru președintele rus

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, relatează luni Reuters, conform Agerpres.

SUA amenință Coreea de Nord cu o ripostă „rapidă” în cazul unui test nuclear al Phenianului. VIDEO
SUA amenință Coreea de Nord cu o ripostă „rapidă” în cazul unui test nuclear al Phenianului. VIDEO

Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc un răspuns

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.