Americanii trimit ucrainenilor un nou ajutor militar de un miliard de dolari, constând în rachete sistemele Himars

×
Codul embed a fost copiat

Rusia folosește centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, pe post de bază militară, acuză oficialii ucraineni. Iar guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Cernobîl.

Secretarul general al ONU a cerut acces în zonă pentru inspectorii internaționali, după ce un bombardament a avariat senzorii de radiații și a rănit un muncitor.

Pe de altă parte, nu se întrevăd negocieri de pace. Singurele discuții între cele două tabere sunt legate de schimbul de prizonieri.

În centrul conflictului ruso-ucrainean se află acum centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de bombardarea uzinei.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș. Sper ca inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să primească acces în centrală pentru verificări.

Citește și
Ghinionul, bată-l vina. Cum au ajuns soldații ruși să fie urmăriți în timp real de un ucrainean pe care l-au jefuit
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Până acum, nu au fost înregistrate valori anormale ale nivelului de radiații.

Cei care locuiesc în zonă vor să plece însă cât mai departe.

Șeful companiei ucrainene de energie nucleară acuza trupele rusești ca au transformat centrala într-o bază militară.

Petro Kotin, directorul Energoatom: În prezent, centrala nucleară funcționează și se alimentează doar printr-o singură linie de comunicare cu sistemul energetic ucrainean. Situația este foarte periculoasă. Am trecut printr-o situație asemănătoare la centrala nucleară de la Cernobîl, dacă vă amintiți. Dar aici este o diferență foarte mare, pentru că aici sunt șase unități energetice, toate sunt pline de materiale nucleare.

Între timp, americanii le trimit ucrainenilor un nou ajutor militar de un miliard de dolari, constând în special în rachete suplimentare pentru sistemele de artilerie Himars.

Colin Kahl, șeful politicii Pentagonului: În momentul de față, luptele se dau în estul (Ucrainei) și din ce în ce mai mult în sud, așa că trebuie să le trimitem (ucrainenilor) ajutoarele de care au nevoie și care pot fi livrate cât mai curând. Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni.

Pe de altă parte, o scurtă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Roarm în 2022, în contextul în care autoritățile de la București refuză să precizeze ce armament sau muniții au trimis Ucrainei. Potrivit surselor de la Kiev, proiectilul este încărcat într-un obuzier autopropulsat 2S1 Gvozdika cu o turelă de 122 de milimetri.

În schimb, potrivit Ministerului britanic al Apărării, trupele rusești ar planta mine antipersonal PFM-1 în Donbas. Cunoscute și sub numele de mine-fluture, acestea sunt foarte controversate, deoarece fac multe victime în rândul copiilor, care le confundă cu niște jucării.

În acest context, pacea e încă departe.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: Echipa ucraineană de negociatori a dispărut de pe radar, cum se spune. Nu există nicio negociere în acest moment. Operațiunea militară specială va continua până când își va atinge toate obiectivele. În ceea ce priveşte o întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelenski, aceasta va fi posibilă doar după ce delegațiile își vor face temele.

Pe de altă parte, prima navă încărcată cu cereale care a plecat din Odesa, de la începutul invaziei ruse, întâmpină probleme. Cumpărătorul din Liban a refuzat grânele aduse din Ucraina, din cauza întârzierilor. Acum, este cautat un alt destinatar.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului

zaporojie
Președintele Ucrainei, după noi lovituri la centrala Zaporojie: Lumea trebuie să nu uite de Cernobîl

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl şi a lansat un apel la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în urma unor noi lovituri la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruşi.

Ghinionul, bată-l vina. Cum au ajuns soldații ruși să fie urmăriți în timp real de un ucrainean pe care l-au jefuit
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse.

razboi ucraina ziua 153
Ucraina declară că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina a anunţat, marţi, bombardamente intense ale Rusiei peste linia frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinovăţit reciproc pentru atacul din weekend asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Centrala nucleara de la Zaporojie
La centrala nucleară din Zaporojie sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear (responsabil ucrainean)

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse.

Cereale Ucraina
Cargoul Polarnet, cu 12.000 de tone de porumb ucrainean, a ajuns la destinaţie, în Turcia

O primă navă care transportă cereale exportate de către Ucraina a acostat la destinaţia finală, în Turcia, anunţă Kievul, cargoul Polarnet, care a plecat vineri din portul ucrainean Ciornomorsk, cu 12.000 de tone de porumb la bord, relatează AFP.

Aeroflot
Companiile aeriene ruseşti încep să îşi dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

Companiile aeriene ruseşti, inclusiv transportatorul de stat Aeroflot, au început să îşi dezmembreze avioanele pentru a obţine piesele de schimb pe care nu le mai pot cumpăra din străinătate din cauza sancţiunilor occidentale.

URSS
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice

Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea în Duma de Stat a propus marţi într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă RIA Novosti crearea „unei asociaţii voluntare de state suverane” după modelul URSS.

satelit Rusia Iran
Rusia a lansat un satelit iranian, Khayyam. Occidentul, îngrijorat despre ce ar putea însemna acțiunea pentru Ucraina

Rusia a lansat marţi, din Kazahstan, un satelit iranian de observaţie, după ce oficialii occidentali şi-au exprimat temerea cu privire la faptul că Moscova ar putea folosi acest satelit în susţinerea ofensivei ruse în Ucraina.

steag sua
Banca Mondială deblochează un ajutor destinat Ucrainei în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind din SUA

Banca Mondială a anunţat că acordă Ucrainei un ajutor suplimentar în valoare de 4,5 miliarde de dolari, din fonduri provenind de la SUA, pentru a ajuta Guvernul lui Volodimir Zelenski să facă faţă „nevoilor urgente provocate de răzbioul” rus.

zaporojie
Centrala nucleară de la Zaporojie funcţionează cu riscul încălcării normelor de securitate

Centrala nucleară din Zaporojie funcţionează marţi cu riscul încălcării standardelor de siguranţă împotriva radiaţiilor şi la incendiu, menţionează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram.

Volodimir Zelenski
Kremlinul califică drept „iraţional” apelul lui Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident

Kremlinul a respins marţi ca iraţional apelul lui Volodimir Zelenski de a li se interzice tuturor ruşilor să călătorească în Occident, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească facturile pentru „capriciile” lui.

centrala nucleară Zaporojie din Ucraina
Ucraina afirmă că trupele sale înaintează spre Izium, în timp ce luptele fac ravagii în Donbas

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei.

Nagasaki nuclear
Primarul din Nagasaki: Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia

Armamentul nuclear reprezintă o ameninţare „reală şi actuală” după invazia Ucrainei de către Rusia, avertizează primarul din Nagasaki, Tomihisa Taue, marţi, la comemorarea a 77 de ani de la bombardamentul nuclear american.

Vladimir Putin
Kremlinul ameninţă să „demilitarizeze” viitoarea uzină pentru fabricarea de drone Bayraktar în Ucraina

Kremlinul a ameninţat marţi să „demilitarizeze” viitoarea uzină turcă pentru fabricarea de drone Bayraktar dacă aceasta va fi construită în Ucraina.

Bayraktar TB2
Turcia construiește o fabrică de drone Bayraktar în Ucraina pentru a lupta împotriva forțelor lui Putin - ambasador

Compania turcă Baykar, care produce foarte îndrăgitele drone de atac „Bayraktar” folosite acum și în Ucraina, este în prezent în curs de construire a unei fabrici pe teritoriul ucrainean, potrivit ambasadorului Ucrainei în Turcia, Vasyl Bodnar.

Perturbarea exporturilor ruseşti de petrol s-a accentuat miercuri. Preţul petrolului Brent a atins 112 dolari pe baril
Livrările de petrol rusesc spre Europa via Ucraina au fost întrerupte

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, transmite Reuters, conform Agerpres.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului
Război în Ucraina, ziua 167. SUA: Ruşii nu au atins niciunul dintre obiectivele lui Vladimir Putin la începutul războiului
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina
SUA: Aproape 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina

Aproape 80.000 de soldaţi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei de la Pentagon, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele Vladimir Putin nu au fost încă atinse.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital
Care ar fi cauza exploziei de la blocul din Craiova. O persoană a murit, alte trei au ajuns la spital

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova, în urma căreia o persoană a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, este o posibilă acumulare de gaze.

Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă
Cod galben de vânt puternic în mai multe județe şi Bucureşti. În unele zone noaptea se va forma brumă

Vremea va fi rece în cea mai mare parte a ţării, până sâmbătă dimineaţă, iar în unele zone noaptea se va forma brumă, anunţă meteorologii.