Avion ucrainean prăbușit în Iran. Imaginile filmate înainte de impactul cu solul

×
Codul embed a fost copiat

Un avion ucrainean la bordul căruia se aflau 176 de persoane - inclusiv 82 de iranieni şi 63 de canadieni - s-a prăbuşit miercuri în Iran, la puţin timp după ce a decolat de la Teheran. iar toate persoanele de la bord au murit

Avionul de tip Boeing, aparţinând companiei Ukraine International Airlines (UIA), s-a prăbuşit în contextul în care Orientul Mijlociu se confruntă cu o gravă perioadă de tensiuni şi la scurt timp după ce Teheranul a tras rachete vizând trupe americane în Irak.

Însă nimic nu indică faptul că aceste evenimente sunt legate între ele, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat împotriva oricărei ”speculaţii”.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 20:30 Ucraina va trimite în cursul zilei de miercuri o echipă de experţi în Iran pentru a investiga circumstanţele prăbuşirii avionului de linie Boeing 737-800, operat de o companie aeriană ucraineană, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski.

Citește și
Șeful Pentagonului: SUA nu vor un război cu Iranul, dar sunt pregătite pentru acesta
Șeful Pentagonului: SUA nu vor un război cu Iranul, dar sunt pregătite pentru acesta
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

„Prioritatea noastră este stabilirea adevărului şi a celor care se fac responsabili de această teribilă catastrofă”, a subliniat preşedintele ucrainean, care şi-a întrerupt concediul în Oman, revenind la Kiev, după accidentul aerian soldat cu 176 de morţi, în majoritate canadieni şi iranieni, la trei minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

UPDATE 16:07 Potrivit imaginilor publicate pe YouTube de un localnic, avionul pare a fi în flăcări în timp ce se prăbușește. De altfel, autoritățile iraniene au anunțat ulterior că prăbușirea a fost cauzată de un incendiu la unul dintre motoare, iar pilotul nu a mai putut să țină aeronava sub control.

UPDATE 15:52: Adjunctul guvernatorului provinciei Teheran, Mohammad Taghizadeh, a precizat, citat de agenţia semioficială de presă Isna, că 15 copii se aflau în avion. Alţi 13 pasageri erau studenţi la Universitatea Sharif din teheran, una dintre cele mai prestigioase, potrivit Isna.

UIA, care şi-a suspendat zborurile către Teheran, a anunţat într-un comunicat că avionul de tip Boeing 737 a fost construit în 2016 şi a fost supus în urmă cu două zile unui control tehnic.

”Era unul dintre cele mai bune avioane ale noastre, cu un echipaj excelent şi foarte sigur”, a declarat, cu lacrimi în ochi, preşedintele companiei, Evgheni Dihne, într-o conferinţă de presă la Kiev.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski - care şi-a întrerupt vacanţa în sultanatul Oman pentru a se întoarce în Ucraina - a ordonat deschiderea unei anchete şi a anunţat inspectarea ”întregii flote aeriene civile” ucrainene, indiferent de cauza prăbuşirii.

UPDATE 15:10 - Iranul nu le va da americanilor cutiile negre ale avionului

Autoritatea iraniană a aviaţiei civile a anunţat miercuri că nu le va preda americanilor cele două cutii negre ale avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines.

„Nu le vom da cutiile negre constructorului (Boeing) şi americanilor”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene a aviaţiei civile, Ali Abedzadeh, citat de agenţia Mehr.

„Nu ştim clar în acest stadiu către ce ţară vor merge cutiile negre pentru investigaţie”, a adăugat oficialul, care a mai spus că, în conformitate cu legile internaţionale aplicabile transportului aerian, ţara unde s-a produs accidentul conduce investigaţia, dar Ucraina, ţara unde era înregistrat avionul prăbuşit, va putea de asemenea să participe la anchetă.

Conform regulilor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (ICAO), din care fac parte inclusiv Iranul, SUA şi Ucraina, investigarea accidentelor aviatice revine într-adevăr statului unde s-a produs un astfel de accident.

Totuşi, puţine state dispun de mijloacele tehnice necesare analizei cutiilor negre, printre acestea numărându-se SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie.

UPDATE 14:50 - Guvernul ucrainean a mobilizat un grup de criză, iar președintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită în Oman, s-a întors de urgență în țară.

Localnic: „Era cam șase dimineața când am auzit o explozie puternică. Eu eram în drum spre serviciu, dar m-am dus într-acolo. Am văzut imagini cumplite, bucăți de avion împrăștiate peste tot și cadavre sfârtecate. Pilotul a reușit, totuși, să ducă avionul deasupra unui teren de fotbal. Ar fi fost o tragedie și mai mare dacă ar fi căzut în cartierul din spatele nostru.”

Resturile epavei s-au împrăștiat pe aproximativ 500 de metri. Din fericire nu s-a prăbușit peste zona rezidențială, dar resturi au ajuns până în grădini și curți din cartier.

Televiziunea naționala iraniană a avansat ipoteza unor "probleme tehnice". Potrivit altor surse o "defecțiune de motor" ar fi stat la originea tragediei. Piloții ar fi pierdut controlul aeronavei după ce un incendiu a izbucnit la unul dintre reactoarele Boeingului

UPDATE 13:30 - Ambasada Ucrainei își modifică poziția privind cauzele prăbușirii avionului

Ambasada Ucrainei din Iran a modificat comunicatul inițial de presă, prin care se excludea posibilitatea ca prăbușirea avionului să fi fost provocată de un atac terorist sau unul cu rachete, relatează Reuters.

Noul comunicat al Ambasadei menționează că informațiile privind cauza incidentului „sunt în curs de clarificare” și că orice informații furnizate anterior „nu sunt oficiale.

„Informațiile privind prăbușirea avionului sunt în curs de clarificare de către comisie. Orice comunicat privind cauza accidentului dat înaintea deciziei comisiei nu este oficial. 

Un comunicat anterior de pe site-ul ambasadei, care a fost scos, excludea posibilitatea unui atac terorist ca și cauză pentru prăbușirea avionului, menționând că informațiile preliminare sugerau o defecțiune la motor”, a transmis Ambasada prin intermediul unui comunicat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe Facebook că a organizat o comisie „care să verifice toate variantele posibile”.

UPDATE 13:00 - Printre victimele accidentului aviatic din Iran nu sunt români

Ministrul de Externe a anunțat că a obținut lista pasagerilor aflați la bordul avionului prăbușit în Iran, iar printre aceștia nu se află și români.

 UPDATE 11:40 - Echipele de salvare au găsit cutia neagră a avionului 

Echipele de salvare iraniene au găsit cutia neagră a avionului Boeing 737, al companiei Ukraine International Airlines, prăbuşit miercuri dimineaţă în apropierea aeroportului din Teheran, a anunţat postul public de radio iranian, citat de Reuters.

UPDATE 11:14 - Lista victimelor accidentului, pe naționalități

Ministerul de Exerne din Ucraina a făcut publică lista pasagerilor, pe naționalități. Este vorba despre 82 de iranieni, 63 de canadieni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani și trei cetățeni britanici, la care se adaugă 11 cetățeni ucraineni. 

UPDATE 10:15 - Principalele companii aeriene au redirecționat zborurile

Principalele companii aeriene și-au redirecționat zborurile pentru a nu intra în spațiul aerian al Iranului, în urma bombardamentelor efectuate de Iran asupra bazelor militare irakiene și a accidentului aviatic, relatează CNN.

În Statele Unite, Administrația Federală a Aviației a restricționat zborul unei aeronave non-militare americane, pentru „a nu opera în spațiul aerian de deasupra Irakului, Iranului și deasupra apelor din Golful Persic și Golful Oman”.

UPDATE 10:00 - Ambasada ucraineană exclude posibilitatea unui atac terorist

Ambasada Ucrainei de la Teheran a exclus posibilitatea unui atac terorist, menționând că avionul s-a prăbușit în urma unei defecțiuni tehnice la motor, relatează CNN.

„Din primele informații, avionul s-a prăbușit din cauza unei defecțiuni la motor. Versiunea unui atac terorist sau a unui atac cu rachete este momentan exclusă”, a anunțat ambasada prin intermediul unui comunicat.

UPDATE 9:30 - 176 de persoane se aflau la bordul aeronavei

Prim-ministrul ucrainean a anunțat că 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului se aflau la bordul aeronavei Boeing 737, conform Reuters.

Presa iraniană a transmis că 32 dintre pasageri erau cetățeni străini.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

 UPDATE 9:00- Primele imagini de la locul accidentului 

UPDATE 8:45 - Zelenski confirmă că toți pasagerii au murit

Toţi pasagerii şi membrii echipajului avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines prăbuşit miercuri dimineaţă după decolarea de la Teheran ''sunt morţi'', a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, conform Agerpres.

„Potrivit datelor preliminare, toţi pasagerii şi membrii echipajului au murit”, a scris Zelenski pe pagina sa de Facebook.

„Ambasada noastră este în curs de a clarifica informaţii privind circumstanţele acestei tragedii şi lista celor decedaţi”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Potrivit serviciului de monitorizare a zborurilor FlightRadar24, avionul care s-a prăbuşit lângă Teheran efectua zborul PS 752 şi se îndrepta spre Kiev. Aeronava era în funcţiune de trei ani.

Potrivit agenţiei iraniene de presă Fars News, aeronava a luat foc la două minute de la decolare şi s-a prăbuşit de la o înălţime de 2500 de metri.

Tragedia ar fi avut loc din cauza unor „probleme tehnice”, susține agenția iraniană, care însă nu precizează care e sursa acestei informații.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Iranul a bombardat baze din Irak în care se aflau militari americani. Trump anunță sancțiuni
Iranul a bombardat baze din Irak în care se aflau militari americani. Trump anunță sancțiuni

La aproape 5 zile de la moartea generalului Qasem Soleimani, au venit și represaliile iraniene. Două baze americane din Irak au fost ţinta unor tiruri cu rachete balistice iraniene.

Șeful Pentagonului: SUA nu vor un război cu Iranul, dar sunt pregătite pentru acesta
Șeful Pentagonului: SUA nu vor un război cu Iranul, dar sunt pregătite pentru acesta

Statele Unite ale Americii nu vor o escaladare militară a tensiunilor cu Iranul, dar sunt pregătite să termine un război dacă acesta ar începe, a declarat marţi ministrul apărării american Mark Esper, citat de Reuters.

Înmormântarea lui Soleimani a fost amânată, după ce 35 de persoane au murit
Înmormântarea lui Soleimani a fost amânată, după ce 35 de persoane au murit

Înmormântarea generalul iranian Qassem Soleimani, ucis vineri într-un raid aerian în Bagdad, a fost amânată, după ce zeci de oameni au murit în busculadele create în timpul ceremoniilor.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.