Poziția oficială a României în conflictul din Iran. Ce spune ministrul de Externe
România „își reiterează ferm apelul la dezescaladare” în cadrul conflictului din Iran, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în urma atacurilor aeriene efectuate de Iran asupra bazelor militare din Irak.
Ministrul de Externe a amintit în discursul său ținut la Bruxelles de atacul asupra ambasadei americane din Bagdad, în urma căruia România și-a exprimat ferm condamnarea față de „evoluțiile care au urmat acestui atac și respectiv măsurilor cu caracter preventiv și de protecție pe care Statele Unite le-au luat ulterior”.
În urma acestor evoluții, România a constatat o escaladare îngrijorătoare a tensiunilor, prin „promisiuni ferme de retaliere directă” sau „atacuri asupra facilităților anti-Daesh care acționează în Irak”, a spus Bogdan Aurescu.
De asemenea, ministrul de Externe a menționat că rezoluția Parlamentului irakian pentru retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul țării „nu determină o detensionare a situației, având în vedere că forțele coaliției împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni”.
Ministrul de Externe al României, despre conflictul din Iran
„Atacurile cu rachetă ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani și ai coaliției împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz și în niciun fel la reducerea tensiunilor în Irak și în regiune, și dimpotrivă, pot conduce la o deteriorare suplimentară a situației de securitate din Irak și din vecinătate”, a declarat Bogdan Aurescu.
„E vorba de o posibilă deteriorare severă a acestei situații, prin urmare România reiterează ferm apelul său la deescaladare”, a adăugat ministrul de Externe.
La aproape cinci zile de la moartea lui Kasem Soleimani, la ora la care generalul era înmormântat, a venit şi riposta iraniană. Două baze aeriene din Irak, care adăposteau şi militari ai SUA, au fost atacate cu rachete balistice de către Iran.
Ministrul a amintit că, așa cum a anunțat și Ministerul Apărării, militarii români din Irak care fac parte din coaliție nu au fost afectat de atacuri, „ceea ce este o veste bună”.
În regiunea Erlib se află o comunitate de 180 de români
Ministrul de Externe a anunțat că în regiunea Erlib, unde se află una dintre bazele militare vizate de atacurile iraniene, trăiește o comunitate de aproximativ 180 de români, dar aceștia sunt bine.
„Având în vedere că o serie de rachete au vizat și regiunea Erbil, unde se găsește o comunitate de aproximativ 180 de cetățeni români, prin Consulatul General al României de la Erbil am putut confirma că cetățenii români nu sunt afectați de aceste evoluții”, a declarat Bogdan Aurescu.
Printre victimele accidentului aviatic din Iran nu sunt români
Un avion ucrainean Boeing 737 cu 176 de pasageri la bord s-a prăbuşit în miercuri dimineaţă pe aeroportul din Teheran, la scurt timp de la decolare. Toți pasagerii au murit.
Ministrul de Externe a anunțat că a obținut lista pasagerilor aflați la bordul avionului prăbușit în Iran, iar printre aceștia nu se află și români.
„Am urmărit cu atenție evoluțiile legate de prăbușirea avionului companiei ucrainiene care a avut loc lângă Teheran. Am obținut lista de pasageri și putem confirma, potrivit datelor pe care le avem până în prezent, că nu există cetățeni români printre victimele acestui incident nefericit. Am exprimat condoleanțe pentru familiile victimelor acestui eveniment tragic”, a spus Bogdan Aurescu.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA, bogdan aurescu, romania, iran, irak, ministerul de externe,
Dată publicare:
08-01-2020 12:43