Poziția oficială a României în conflictul din Iran. Ce spune ministrul de Externe


Ultimul update: Miercuri 08 Ianuarie 2020 12:54
Data publicarii: Miercuri 08 Ianuarie 2020 12:43
Categorie: Stiri actuale
steag romania

România „își reiterează ferm apelul la dezescaladare” în cadrul conflictului din Iran, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, în urma atacurilor aeriene efectuate de Iran asupra bazelor militare din Irak.

Ministrul de Externe a amintit în discursul său ținut la Bruxelles de atacul asupra ambasadei americane din Bagdad, în urma căruia România și-a exprimat ferm condamnarea față de „evoluțiile care au urmat acestui atac și respectiv măsurilor cu caracter preventiv și de protecție pe care Statele Unite le-au luat ulterior”.

În urma acestor evoluții, România a constatat o escaladare îngrijorătoare a tensiunilor, prin „promisiuni ferme de retaliere directă” sau „atacuri asupra facilităților anti-Daesh care acționează în Irak”, a spus Bogdan Aurescu.

De asemenea, ministrul de Externe a menționat că rezoluția Parlamentului irakian pentru retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul țării „nu determină o detensionare a situației, având în vedere că forțele coaliției împotriva Daesh au ca scop antrenarea militarilor irakieni”.

Ministrul de Externe al României, despre conflictul din Iran

 

„Atacurile cu rachetă ale Iranului asupra bazelor din Irak care găzduiesc militari americani și ai coaliției împotriva Daesh nu contribuie în niciun caz și în niciun fel la reducerea tensiunilor în Irak și în regiune, și dimpotrivă, pot conduce la o deteriorare suplimentară a situației de securitate din Irak și din vecinătate”, a declarat Bogdan Aurescu.

„E vorba de o posibilă deteriorare severă a acestei situații, prin urmare România reiterează ferm apelul său la deescaladare”, a adăugat ministrul de Externe.

La aproape cinci zile de la moartea lui Kasem Soleimani, la ora la care generalul era înmormântat, a venit şi riposta iraniană. Două baze aeriene din Irak, care adăposteau şi militari ai SUA, au fost atacate cu rachete balistice de către Iran.

Ministrul a amintit că, așa cum a anunțat și Ministerul Apărării, militarii români din Irak care fac parte din coaliție nu au fost afectat de atacuri, „ceea ce este o veste bună”.

În regiunea Erlib se află o comunitate de 180 de români

 

Ministrul de Externe a anunțat că în regiunea Erlib, unde se află una dintre bazele militare vizate de atacurile iraniene, trăiește o comunitate de aproximativ 180 de români, dar aceștia sunt bine.

„Având în vedere că o serie de rachete au vizat și regiunea Erbil, unde se găsește o comunitate de aproximativ 180 de cetățeni români, prin Consulatul General al României de la Erbil am putut confirma că cetățenii români nu sunt afectați de aceste evoluții”, a declarat Bogdan Aurescu.

Printre victimele accidentului aviatic din Iran nu sunt români

 

Un avion ucrainean Boeing 737 cu 176 de pasageri la bord s-a prăbuşit în miercuri dimineaţă pe aeroportul din Teheran, la scurt timp de la decolare. Toți pasagerii au murit.

Ministrul de Externe a anunțat că a obținut lista pasagerilor aflați la bordul avionului prăbușit în Iran, iar printre aceștia nu se află și români.

„Am urmărit cu atenție evoluțiile legate de prăbușirea avionului companiei ucrainiene care a avut loc lângă Teheran. Am obținut lista de pasageri și putem confirma, potrivit datelor pe care le avem până în prezent, că nu există cetățeni români printre victimele acestui incident nefericit. Am exprimat condoleanțe pentru familiile victimelor acestui eveniment tragic”, a spus Bogdan Aurescu.

Sursa: StirilePROTV

Ce spune Meleșcanu despre confictul Iran-SUA. Cum ar contribui România
Liderul suprem al Iranului: Atacurile aeriene au fost „o palmă peste față” pentru SUA
Avion ucrainean prăbușit în Iran. Imaginile filmate înainte de impactul cu solul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33