Ultimii jihadişti ISIS, printre care copii şi invalizi, dau bătălia finală. GALERIE FOTO

Dată publicare: 08-03-2019 15:50
Dată actualizare: 08-03-2019 16:31


Ultimii jihadişti ISIS, printre care copii şi invalizi, dau bătălia finală

Ultimii jihadişti din Statul Islamic s-au repliat vineri într-o tabără, pe malul unui râu, în estul Siriei, unde sunt asediaţi de forţe susţinute de americani.

Mii de bărbaţi, femei şi copii, inclusiv numeroşi răniţi fugeau, în continuare, din satul Baghouz, la periferia căruia se află tabăra, nu departe de frontiera cu Irakul, scrie News.ro

Cei rămaşi se îndreptau către tabăra improvizată. În imagini rare, obţinute de AFP, este surprins un adevărat ocean de maşini şi corturi de culoarea nisipului, între care se strecurau femei purtând niqaburi negre, în mijlocul unei vegetaţii dense de stuf.

VEZI IMAGINILE CUTREMURĂTOARE ÎN GALERIA FOTO DE LA FINALUL ARTICOLULUI

Siluete se mişcau, după ziduri, îmbrăcate să facă faţă celuilalt mal al râului, unde forţe ale regimului lui Bashar al-Assad şi-au instalat poziţii. Motociclete traversau tabăra, aşezată pe un sol cleios, şi dispăreau în spatele unor valuri de pământ.

Susţinute de coaliţia internaţională condusă de către Statele Unite, Forţele Democratice Siriene (FDS) aşteaptă încheierea evacuărilor civililor pentru a relua ofensiva şi a cuceri Statului Islamic ultimul său bastion în Siria, o cucereire care va marca sfârşitul ”califatului” proclamat în urmă cu aproape cinci ani de către organizaţia jihadistă.

FDS acuză gruparea ultraradicală că foloseşte civili ca ”scuturi umane”. Era imposibil să se stabilească câte persoane se mai află la Baghouz, însă FDS au recunoscut că au fost surprinse de numărul persoanelor care au fugit din sat.

În total, peste 7.000 de persoane au plecat de la Baghouz săptămâna aceasta, către poziţii aflate sub controlul FDS, care le supune unor interogatorii şi percheziţii corporale pentru a depista eventuali jihadişti.

Joi, jurnalişti AFP au văzut zeci de femei şi copii abandonând acest ”buzunar”. Între ei, o femeie a fugit în scaunul cu rotile. Instalată în apropierea unui câmp cu flori galbene, ea era înconjurată de copii înfăşuraţi în bluzoane, aşezaţi pe pături puse direct pe pământ.

Ridicată de vânt, o pulbere fină portocalie le acoperea faţa evacuaţilor. Doi combatanţi FDS purtau o brancardă de lemn pe care se afla un bărbat cu o barbă lungă, estopiat. Cu o zi înainte, răniţi au fugit de la Baghouz în valuri continue.

În total, din decembrie, aproximativ 58.000 de persoane, în principal familii de jihadişti, au părăsit regiunea Baghouz, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Peste 6.000 de jihadişti au fost arestaţi dintre aceste persoane.

Bătălia împotriva ISIS reprezintă în prezent principalul front al Războiului din Siria, care s-a soldat cu peste 360.000 de morţi de la 15 martie 2011, după ce regimul sirian al lui Bashar al-Assad, susţinut de către Rusia şi Iran, a recucerit aproape două treimi din ţară.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO