UK: Rusia a dezvoltat şi stocat în secret neurotoxina utilizată în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 18 Martie 2018 18:57
Categorie: Stiri externe
serghei skripal, rusia, spion, agent,

Londra dispune de "dovezi că Rusia nu numai că a căutat să dezvolte agenţi neurotoxici pentru asasinate în ultimii zece ani, dar a şi făcut stocuri de această substanţă mortală denumită "Noviciok" cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal.

Marea Britanie susţine că Rusia a utilizat agentul neurotoxic - dezvoltat încă din perioada sovietică sub denumirea de "Noviciok" - la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulie în prima utilizare ofensiva a unei astfel de arme pe teritoriul unei ţări occidentale după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia a negat orice implicare.

"Avem dovezi că în cursul ultimilor zece ani Rusia nu doar a efectuat lucrări de dezvoltare a acestui agent neurotoxic cu scopul de a comite asasinate, ci a şi acumulat şi stocat agentul Noviciok", a declarat ministrul de externe britanic Boris Johnson la BBC, citat de Reuters şi AFP.

În acelaşi timp, ministrul britanic de externe a anunţat duminică sosirea, luni, în Marea Britanie a unui grup de experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru a efectua teste asupra substanţei utilizate la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în sud-vestul Angliei.

El a promis, de asemenea, o înăsprire a arsenalului juridic destinat luptei împotriva corupţiei şi a spălării de bani după acest caz, ceea ce a condus la o criza în relaţiile dintre Londra şi Moscova şi sancţiuni diplomatice reciproce, potrivit AFP.

"Mâine, experţi din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice vor veni în Marea Britanie", a declarat Boris Johnson la BBC. "Le vom da mostre (de substanţă) şi acestea vor fi testate în cele mai recunoscute laboratoare internaţionale", a adăugat el.

Ministrul de externe britanic a declarat că rezultatele acestor teste ar urma să fie cunoscute în cel mai bun caz "după două săptămâni".

Ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, explicase anterior, tot la BBC, că Rusia a pus capăt fabricării de arme chimice în 1992.

La o zi după decizia anunţată sâmbătă de Kremlin de a expulza 23 de diplomaţi britanici de pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la o decizie similara a Londrei, Boris Johnson a anunţat că Regatul Unit ar putea adopta sancţiuni suplimentare.

"Vom discuta la o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate ce măsuri ar trebui să luăm, dacă este cazul", a spus el.

El a explicat că persoanele care şi-au făcut avere prin corupţie şi în legatură cu Kremlinul, având conexiuni cu Vladimir Putin, ar putea fi nevoite să explice originea proprietăţii lor în Regatul Unit, sub pedeapsa confiscării.

El a anunţat, de asemenea, o înăsprire a sancţiunilor împotriva corupţiei prin dispoziţii care vor fi adăugate unei legi dezbătută în prezent în parlament.

"În Legea noastră privind sancţiunile şi spălarea de bani, vom merge mai departe decât amendamentul (american) Magnitski", numit după numele un activist anticorupţie rus- şi care vizează confiscarea bunurilor persoanelor care încalcă drepturile omului, a spus el.

Fostul spion rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa de 33 de ani sunt spitalizaţi în continuare în"stare critică" după ce au fost otrăviţi la Salisbury, la 4 martie.

În timp ce premierul britanic Theresa May consideră Rusia "vinovată", Moscova a negat încă de la început că ar fi în spatele acestui atac cu un agent neurotoxic aparţinând grupului de agenţi "Noviciok" care, potrivit unui inventator rus - care locuieşte acum în Statele Unite - numai Rusia este capabilă să-l producă.

Sursa: Agerpres

Război diplomatic Rusia - UK. Declaraţiile premierului Theresa May după măsurile luate de Moscova
Război diplomatic Rusia - UK. Declaraţiile premierului Theresa May după măsurile luate de Moscova
Rusia cere dovezi că agentul dublu otrăvit este într-adevăr bolnav. Acuzațiile aduse Londrei
Rusia cere dovezi că agentul dublu otrăvit este într-adevăr bolnav. Acuzațiile aduse Londrei
Rusia cere dovezi că agentul dublu otrăvit este într-adevăr bolnav. Acuzațiile aduse Londrei
Rusia cere dovezi că agentul dublu otrăvit este într-adevăr bolnav. Acuzațiile aduse Londrei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis si Donald Trump
Trump „celebrează” parteneriatul strategic cu România. „Viitorul sună foarte, foarte bine”
Peste 100 de cazuri de infecţie cu bacteria listeria, în Spania. Produsul consumat
11 jihadiști, uciși în ascunzătoarea lor din Egipt. Ce aveau asupra lor
Momente de groază pe mare, după ce un feribot plin cu turişti s-a ciocnit cu un iaht
Un olandez organizează o petrece pe plajă "pentru a privi cum are loc Brexit"
Site cu instrucțiuni pentru fabricarea de bombe şi droguri. Organiza chiar şi concursuri
harta radioactivitate
Reacţia Kremlinului la anunţul privind "norul radioactiv" care ar afecta şi România
Un tată a amenințat că-și aruncă bebelușul de la balcon. Reacția poliției. VIDEO
Criză politică în Italia. Premierul Giuseppe Conte a anunțat că demisionează
A supraviețuit cinci zile în sălbăticie mâncând gândaci. Detaliul care i-a salvat viața
Bloggeriță, acuzată că și-a înscenat un accident ca să facă reclamă pe Instagram
Atacatorul din Rio de Janeiro, care a luat ostatici într-un autobuz, a fost împușcat