Avertisment: Contaminarea medicilor din UE devine dramatică
Uniunea Europeană reușește să asigure doar 10% din necesarul de echipamente medicale cruciale în lupta cu noul coronavirus. Această penurie pune în pericol și personalul medical, în rândul căruia contaminarea a atins cote dramatice în Spania și Italia.
Cele 27 țări membre ale Uniunii Europene fac de câteva săptămâni eforturi disperate să achiziționeze echipamente medicale cruciale, cum ar fi măștile, ventilatoare pentru pacienții cu probleme respiratorii severe și alte produse medicale indispensabile în lupta împotriva Covid-19.
În ciuda eforturilor, ”cantitățile disponibile și livrările de echipamente personale de protecție și alte dispozitive medicale, în special ventilatoare, rămân îngrijorătoare în toată Europa”, se arată într-un document intern al Comisiei Europene eliberat miercuri și consultat de Reuters.
”Estimările interne ale CE arată că lanţurile de aprovizionare clasice vor putea să răspundă doar la aproximativ 10% din cerere”, arată documentul, care trage astfel pentru prima data un semnal de alarmă asupra necesarului de echipamente esențiale în lupta cu pandemia.
13% din contaminații din Spania sunt medici
Lipsa echipamentelor medicale expune lucrătorii medicali la riscuri mai mari de contagiune, care la rândul lor pun în pericol pacienții care ar putea fi infectați de medici sau asistente.
În Italia și Spania, cele mai afectuate două țări din Europa, peste 5.000 de persoane din sistemul medical au fost infectate.
Asta înseamnă că circa 9% din persoanele infectate în Italia sunt membri ai personajului medical, procent care depășește 13% în Spania, asta în condițiile în care personalul medical este testat cu prioritate.
Achiziție CE în numele de 25 de state
Documentul Comisiei mai spune că majoritatea statelor UE au atât stocuri reduse, cât și capacitate limitată de a extinde producția de echipament medical.
Comisia Europeană a anunțat marți că este aproape să asigure acorduri cu furnizorii de măști, ochelari de protecție, salopete și alte echipamente, la aproape o lună după ce a lansat un proces de achiziții comune în numele a 25 din cele 27 de state ale UE.