Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 martie. Peste 20.000 de decese confirmate la nivel mondial

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 martie. În prezent sunt peste 450.000 de cazuri de coronavirus confirmate la nivel mondial și peste 20.000 de decese.

Un sfert din populația planetei trăiește acum sub o formă de restrângere a libertății de circulație.

Pandemia pare să se extindă în Spania mai rapid decât în Italia și China. Sună sinistru, dar acesta este avertismentul specialiștilor.

Ibericii au mai înregistrat un record înfiorător - încă 738 decese în 24 de ore. În total au murit peste 3.400 de oameni și sunt peste 47.000 de cazuri de infectare depistate.

La rândul ei, Italia a ajuns la 7.503 morţi şi peste 74.000 de îmbolnăviri.

Citește și
Adrian Streinu Cercel
Cum influenţează frigul răspândirea coronavirusului. Explicația doctorului Adrian Streinu-Cercel

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 25 martie

 

UPDATE 21:15 - Franţa anunţă încă 231 de decese cauzate de coronavirus

 

Autorităţile franceze au raportat, miercuri, 231 de noi decese din cauza coronavirusului, condiţii în care numărul total al morţilor în Franţa a ajuns la 1.331, transmite Reuters.

Aceste noi decese reprezintă o creştere zilnică de 21%, o tendinţă uşor încetinită faţă de ultimele două zile, în timp ce Franţa a pătruns în cea de-a doua săptămână de izolare la domiciliu.

În cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei Generale pentru Sănătate (DGS), Jerome Salomon a mai precizat că numărul de cazuri a crescut la 25.233, cu aproape 13% mai mult în ultimele 24 de ore.

Conform lui Jerome Salomon, 2.827 de oameni se aflau în stare gravă, la terapie intensivă, cu 12% mai mult faţă de marţi. În aceste condiţii, mai mult de o treime dintre cele 8.000 de paturi echipate cu aparate de ventilaţie, de care dispun spitalele franceze, sunt deja ocupate.

UPDATE 21:10 - Interdicţie de circulaţie în weekenduri, în Macedonia de Nord

 

Guvernul din Macedonia de Nord a anunţat miercuri o interdicţie generală de circulaţie sâmbăta şi duminica, între orele 16:00 şi 05:00, informează MIA.

În weekend sunt interzise aproape complet deplasările, iar toate restricţiile anunţate anterior rămân de asemenea în vigoare, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Skopje, în cadrul conferinţei de presă zilnice a ministrului Sănătăţii, Venko Filipche.

Preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a declarat în 18 martie starea de urgenţă pe o perioadă de 30 de zile. Guvernul poate prelua astfel prerogative ale parlamentului, care a fost dizolvat în februarie pentru organizarea alegerilor anticipate. 

UPDATE 21:05 - OMS: Țările trebuie să profite de măsurile de izolare şi să atace virusul

 

Ţările care au impus măsuri de carantină sau de izolare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus trebuie să se folosească de această perioadă de timp pentru a găsi şi pentru a ataca virusul, conform unui anunţ făcut miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

„Să le ceri oamenilor să rămână în case şi să opreşti mişcarea oamenilor reprezintă metode prin care câştigăm timp şi reducem presiunea asupra sistemului de sănătate. Aceste măsuri însă nu sunt suficiente pentru a stopa epidemia”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Lansăm un apel la adresa tuturor ţărilor să folosească acest răgaz pentru a ataca virusul”, a adăugat el.

Ţările trebuie să-şi extindă şi să-şi perfecţioneze sistemele de sănătate şi să implementeze sisteme pentru identificarea fiecărui caz suspect. În plus, trebuie să crească numărul de teste pentru depistarea virusului, conform oficialului OMS. 

UPDATE 21:00 - Bilanțul deceselor provocate de coronavirus la nivel mondial a depășit 20.000

 

Pandemia de coronavirus a ucis mai mult de 20.000 de persoane în lume, potrivit unui bilanţ realizat de AFP care citează date oficiale miercuri, la ora 17.00 GMT, conform News.ro.

În total, 20.334 de decese au fost înregistrate, dintre care majoritatea în Europa (13.581).

Cu 7.503 de morţi, Italia este cea mai afectată ţară, înaintea Spaniei (3.434) şi a Chinei (3.281), focarul iniţial al pandemiei. 

UPDATE 20:50 Mai mult de 60.000 de cazuri oficial declarate în Statele Unite. 827 de decese
 

Mai mult de 60.000 de cazuri de coronavirus au fost oficial recenzate miercuri în Statele Unite, dintre care 827 de decese, potrivit unui bilanţ al Universităţii Johns Hopkins, scrie AFP.

În ziua precedentă, Statele Unite numărau 600 de decese de Covid-19.

Majoritatea deceselor au fost înregistrate în New York, noul epicentru al epidemiei din ţară.

Statele Unite sunt a treia ţară ca număr de cazuri înregistrate, după China şi Italia.

 

UPDATE 20:20 - Nu există nicio dovadă că animalele transmit COVID-19, însă sunt necesare măsuri de precauţie

 

Chiar dacă nu există dovezi ştiinţifice conform cărora animalele transmit COVID-19, Academia Franceză de Medicină le-a cerut miercuri oamenilor să îşi ia măsuri de precauţie, relatează AFP.

„Până în prezent, nu există nicio demonstraţie ştiinţifică cu privire la riscul contaminării oamenilor cu coronavirus de la animale domestice, nici riscul contaminării (puternic şi cu semne clinice) al unui animal de companie de la o persoană bolnavă”, a afirmat instituţia, care a înfiinţat pe 19 martie un comitet de monitorizare pentru noul coronavirus.

Cu toate acestea, „astfel de riscuri nu pot fi excluse”, continuă Academia, deoarece coronavirusul SARS din 2002-2003 (înrudit genetic cu cel actual) a putut fi „izolat la mai multe specii de animale” şi pentru că „doi câini au fost testaţi pozitiv” în Hong Kong, al căror proprietar avea COVID-19.

Cu toate acestea, primul câine a avut un „nivel foarte scăzut de virus” şi testele următoare au fost negative. Al doilea câine este încă monitorizat, însă niciuna dintre cele două animale nu a prezentat semne clinice, subliniază Academia.

Totuşi „aceste date ştiinţifice sugerează că boala poate fi transmisă câinilor de la proprietarul infectat”.
Pe de altă parte, „nimic nu indică” faptul că şi câinii „pot contamina” oamenii sau alte animale, insistă instituţia.

Reamintind că Agenţia franceză pentru Alimentaţie, Sănătate, Securitate Profesională şi de Sănătate (ANSES) şi Organizaţia pentru Sănătatea Animalelor (OIE) consideră transmiterea coronavirusului prin intermediul animalelor drept „puţin probabilă”, Academia recomandă totuşi proprietarilor „să insiste asupra măsurilor obişnuite” de protecţie, prin spălarea regulată a mâinilor atunci când au grijă de animal şi să nu îl lase „să-i lingă pe faţă”. 

UPDATE 19:50Italia anunță 683 noi decese provocate de coronavirus 

 

683 de persoane au murit în ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului, ridicând bilanțul total la 7.503 în total.

De asemenea, autoritățile italiene au anunțat 3.491 de cazuri noi de infectare în ultimele 24 de ore, numărul total ajungând la 74,386.

Peste 9.300 de persoane infectate s-au vindecat.

UPDATE 19:45Cine este Aurora Maria, fetița care aduce speranța în Italia

 

În plină pandemie de coronavirus, italienii au primit o veste neașteptată. Un copil s-a născut după șapte ani într-una dintre cele mai mici localități din țară.

Moncenisio este a doua cea mai mică așezare din Italia și nu înregistrase nicio naștere timp de șapte ani, potrivit unui sondaj efectuat în 2019. 

UPDATE 19:40 - China a început să ridice măsurile de carantină impuse

 

China a început să ridice restricțiile draconice instituite pe 23 ianuarie în provincia Hubei, epicentrul pandemiei de coronavirus.

În ultimele 9 săptămâni, 50 de milioane de oameni au trăit în condiții de carantină strictă.

Miercuri au fost redeschise unele aeroporturi și gări din provincia Hubei, dar și atracții turistice din restul țării, precum Zidul Chinezesc.

Pentru orașul Wuhan, restricțiile rămân totuși în vigoare până pe 8 aprilie, dată de la care localnicii vor putea să călătorească folosind un cod de sănătate.

Relaxarea vine după ce în ultimele zile n-au mai fost înregistrate cazuri de contaminare în comunitate. Au fost în schimb detectate zilnic zeci de cazuri „importate” din străinătate.

Cu toate acestea, Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a acuzat din nou China că ascunde și acum informații și întârzie să împărtășească lumii date despre coronavirus. 

UPDATE 19:35 - Slovacia va folosi o „aplicaţie spion” pentru a-i identifica pe cei care nu respectă carantina

 

Slovacia a aprobat miercuri dezvoltarea şi implementarea unei „aplicaţii spion” de monitorizare a tuturor telefoanelor mobile din ţară pentru a-i detecta pe aceia care nu respectă carantina, relatează agenţia EFE.

Cu ajutorul acestei aplicaţii, ce are la bază un produs dezvoltat în Republica Cehă vecină, utilizatorii ar urma să fie informaţi despre „zonele sigure”, libere de coronavirus.

Dar, spre deosebire de Republica Cehă, unde este nevoie de consimţământul utilizatorilor, în Slovacia toate telefoanele vor fi monitorizate.

Măsura este controversată din cauza unei posibile interferenţe în dreptul fundamental la viaţă privată.

Ministrul slovac al Justiţiei, Maria Kolikova, a explicat faptul că decizia aprobată de parlament oferă cadrul legal pentru dezvoltarea unei aplicaţii care să fie folosită în cazul acelora ce nu doresc să colaboreze cu autorităţile pentru a le informa asupra contacţilor lor, precum şi în cazul celor care nu respectă carantina.

De asemenea, aplicaţia va trimite mesaje SMS cetăţenilor care se află ori s-au aflat recent în preajma unei persoane infectate cu coronavirus.

Slovacia are confirmate 216 cazuri de infectare cu coronavirus şi niciun deces până în prezent.

UPDATE 19:30 - Care este starea prințului Charles, confirmat cu coronavirus

 

Un comunicat oficial al palatului Buckingham a anunțat că prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, în vârstă de 71 de ani, a fost testat pozitiv pentru coronavirusul de tip nou. Are simptome moderate, dar starea sănătății e bună și lucrează în aceste zile de la domiciliul său - a declarat un purtător de cuvânt.

Prințul Charles a apărut ultima dată în public în 12 martie, la o gala caritabilă, unde a rostit un discurs și s-a întreținut cu diverși participanți. Potrivit presei, în aceeași zi s-a întâlnit și cu mama lui. Regina este sănătoasă, dau asigurări oficiali de la Palatul regal.

 

Soția sa Camilla, ducesa de Cornwall a fost de asemenea testată, dar rezultatul a fost negativ în cazul ei. Ambii sunt în izolare la o reședința regală din Scoția.

Comentator regal: „Cred că este un avertisment pentru noi toți: E valabil şi pentru un prinţ, pentru cineva care se află în această poziție particulară. Toţi trebuie să luăm în serios măsurile prin care ne putem proteja de infectare.”

UPDATE 19:25 - Pandemia de coronavirus se propagă uluitor și în Franța

 

Franța a devenit a 5-a țară a lumii cu peste 1.000 de morți.

Un spital militar destinat intervențiilor chirurgicale în zone de război a fost adaptat pentru a trata bolnavi de Covid-19.

A fost instalat la Mulhouse - orașul din estul Franței unde este epicentrul pandemiei în această țară. Spitalul de campanie are 35 de paturi de terapie intensivă și este deservit de aproximativ 100 de cadre medicale militare.

Jerome Salomon, principalul responsabil în domeniul sanitar din Franța a avertizat că numărul cazurilor fatale ar putea fi de fapt mult mai mare. Ultimul bilanț oficial anunțat - 1.100, îi contabilizează doar pe cei care s-au stins în spitale.

Potrivit ultimelor cifre publicate, în toată țară, peste 2.500 de francezi bolnavi de Covid-19 sunt spitalizați în stare gravă.

Consiliul științific - reunit la Palatul Elysee pentru recomandări în privința măsurilor de luptă împotriva pandemiei - insistă că măsurile de izolare sunt singură soluție efectivă pentru stăvilirea propagării virusului. Dar, ca să aibă rezultat, perioada impunerii restricțiilor ar trebui mult extinsă.

Olivier Veran, ministrul Sănătății din Franța: „Consiliul științific s-a exprimat și ne-a dat o estimare, subliniez este doar o estimare. Ei sugerează că perioada de impunere a restricțiile ar trebui extinsă de la 15 zile, cât este acum, la 5 - 6 săptămâni.” 

UPDATE 18:30 - Putin anunţă o săptămână de concediu cu plată pentru toţi ruşii

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri o săptămână de concediu plătit pentru toţi salariaţii ruşi, cu scopul de a-şi determina conaţionalii să rămână în case în ideea de a încetini propagarea noului coronavirus, relatează AFP.

Pentru a „încetini propagarea bolii”, ruşii nu vor lucra săptămâna viitoare, până pe 5 aprilie, dar îşi vor primi salariile, a adăugat Putin.

Preşedintele rus nu a cerut pe de altă parte impunerea de interdicţii de circulaţie, ca în alte părţi pe glob, şi a precizat că magazinele şi principalele administraţii vor rămâne deschise, avertizând totuşi că propagarea virusului „poate afecta pe toată lumea şi ceea ce se întâmplă în alte ţări poate deveni viitorul apropiat” şi în Rusia.

El a anunţat totodată o serie de măsuri de sprijin economic pentru persoane fizice şi companii, subliniind că „economia rusă este sub o puternică presiune din cauza consecinţelor epidemiei”.

UPDATE 18:25 -  Spania anunță 738 de noi decese în ultimele 24 de ore

 

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore încă 738 de decese provocate de coronavirus, o creştere semnificativă faţă de cei 514 morţi înregistraţi de luni până marţi.

Numărul total al persoanelor infectate a crescut de la 39.673 la 47.610, iar totalul deceselor este de 3.434.

Zonele cele mai afectate sunt capitala Madrid şi provincia Catalonia.

UPDATE 18:20 - Spania cumpără din China materiale sanitare în valoare de 432 de milioane de euro

 

Guvernul spaniol a anunţat miercuri o achiziţie masivă de materiale sanitare din China în valoare de 432 de milioane de euro pentru a combate pandemia de coronavirus, informează agenţia EFE.

Contractul cuprinde livrarea a 550 de milioane de măşti, 950 de ventilatoare pentru respiraţie asistată, 5,5 milioane de teste rapide şi 11 milioane de mănuşi, a precizat la o conferinţă de presă ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa.

Echipamentele vor începe să sosească în zilele următoare şi livrările vor continua până în luna iunie, dar cea mai mare parte a contractului va fi onorată pe parcursul primelor patru săptămâni. 

UPDATE 18:05 - Apel al mai multor lideri din zona euro pentru emiterea de „coronabonduri”

 

Liderii a nouă ţări europene, printre care preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giuseppe Conte, au lansat un apel la emiterea de aşa-numite „coronabonduri” pentru a crea fonduri importante în condiţiile crizei sanitare implicate de epidemia COVID-19, transmite miercuri AFP.

„Trebuie să lucrăm la un instrument de debitare comun emis de o instituţie europeană pentru a ridica fonduri pe piaţă, în favoarea tuturor statelor membre, pentru a face faţă pagubelor cauzate de coronavirus”, au subliniat liderii într-o scrisoare adresată miercuri preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Scrisoarea respectivă este semnată de şefii de stat sau de guvern din Franţa, Italia, Spania, Grecia, Irlanda, Belgia, Luxemburg, Slovenia şi Portugalia.

Propunerea de mutualizare a datoriilor ţărilor europene este solicitată frecvent mai ales de ţările puternic îndatorate din sudul Europei, precum Italia, dar ea a fost respinsă de ţările din nord, precum Germania şi Olanda. 

UPDATE 18:00 - ONU lansează un plan umanitar: Pandemia de coronavirus „ameninţă întreaga omenire”

 

Pandemia de COVID-19 „ameninţă întreaga omenire”, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un „Plan de răspuns umanitar global”, care se va întinde până în decembrie, însoţit de un apel la donaţii în valoare de două miliarde de dolari, relatează AFP.

Obiectivul acestui plan „este să ne permitem să combatem virusul în cele mai sărace ţări ale lumii şi să răspundem nevoilor celor mai vulnerabile persoane, în special femeile şi copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilităţi şi bolnavii cronici”, a declarat şeful ONU într-o înregistrare video.

„Răspunsurile individuale ale fiecărei ţări nu vor fi suficiente”, a mai spus fostul premier portughez, care a evocat săptămâna trecută perspectiva a „milioane” de decese în lipsa solidarităţii.

Apelul la fonduri - modest, având în vedere cele 2.000 de miliarde deblocate de Washington pentru economia americană -, lansat miercuri de ONU, este destinat să acopere perioada cuprinsă între aprilie şi decembrie 2020, ceea ce sugerează o criză majoră pe termen lung.

Suma totală solicitată este de două miliarde de dolari, incluzând apelurile la donaţii lansate deja de diverse agenţii ONU (OMS, Programul Alimentar Mondial (PAM), Biroul Comisariatului ONU pentru Refugiaţi, UNICEF).

OMS ar urma să beneficieze de 450 de milioane de dolari, UNICEF de 405 milioane de dolari şi PAM de 350 de milioane de dolari. 

UPDATE 16:35 - Referendumul care „i-ar asigura mandat pe viață” lui Putin, amânat din cauza coronavirusului

 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis miercuri amânarea din cauza epidemiei de coronavirus a referendumului pentru modificarea Constituţiei, informează dpa.

Actualul mandat prezidenţial expiră în 2024. Putin a lansat în ianuarie o reformă constituţională la care a adăugat în martie un amendament conform căruia ar putea rămâne preşedinte încă două mandate, fiindcă cele de până acum nu vor mai fi luate în considerare.

Conform legislaţiei actuale, şeful statului rus nu poate fi ales de mai mult de două ori consecutiv.

Reforma, contestată de opoziţie, ar trebui validată printr-un "vot popular", care fusese programat pe 22 aprilie. 

UPDATE 16:30 - Germania interzice intrarea în țară a lucrătorilor sezonieri

 

Germania a anunţat miercuri că interzice intrarea lucrătorilor sezonieri străini pe teritoriul ei, una dintre măsurile de combatere a extinderii pandemiei cu noul coronavirus, în pofida opoziţiei sectorului agricol aflat în criză de forţă de muncă înaintea unor recolte importante, potrivit AFP.

„Lucrătorii sezonieri nu vor mai fi autorizaţi să intre în Germania, în cadrul controalelor noastre la frontieră”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne, precizând că această regulă se aplică începând de miercuri la ora locală 17:00.

Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de lucrători sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, potrivit datelor principalului sindicat agricol din Germania, DBV.

În Franţa, unde sectorul agricol se confruntă cu aceeaşi problemă, ministrul agriculturii Didier Guillaume a lansat un apel către ''armata de bărbaţi şi femei care nu mai au activitate'' din cauza măsurilor împotriva pandemiei de coronavirus ''să se alăture marii armate a agriculturii franceze''.

UPDATE 16:25 - Israelul va închide sinagogile. Circa un sfert dintre persoanele infectate în ţară au contractat boala în lăcaşuri de cult

 

Israelul intenţionează să închidă sinagogile în cadrul măsurilor stricte luate de autorităţi în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, a informat miercuri presa israeliană, relatează dpa şi EFE.

Analiza epidemiologică a aproape jumătate dintre cei infectaţi în Israel (2.030 în prezent, 5 decese) arată că 29% au fost infectaţi cu coronavirus în lăcaşuri de cult şi în şcolile religioase iudaice, unde credincioşii menţin un contact strâns, relatează ziarul Yediot Aharonot, notează EFE.

După sinagogi (24%), cel mai important loc de contagiune au fost hotelurile (15%), urmate de restaurante (12%), magazine alimentare (7%), alte magazine (7%), şcoli talmudice (5%), clinici (5%) şi şcoli (3%).

Potrivit informaţiilor apărute în presă, mai mulţi rabini ortodocşi influenţi au dat permisiunea ca persoanele să utilizeze tehnologia videoconferinţei în timpul Paştelui Evreiesc pentru a vorbi cu rudele lor.

Utilizarea dispozitivelor electronice şi a electricităţii este interzisă în timpul Sabatului. 

UPDATE 15:40 - România și Ungaria, înțelegere privind navetiștii care trec zilnic frontiera

În continuarea demersurilor susținute ale Ministerului Afacerilor Externe pentru identificarea unei soluții cu privire la situația lucrătorilor transfrontalieri, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut azi, 25 martie, o nouă convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó.

Cu această ocazie, a fost obținut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situației lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte și de alta a frontierei româno-ungare.

Detaliile privind implementarea acestei decizii urmează să fie stabilite prin dialog direct la nivelul Ministerelor de Interne din cele două țări, prin polițiile de frontieră, care vor conveni punctele de frontieră ce vor putea fi utilizate în acest scop, distanța de la frontiera de stat, de o parte și de alta a acesteia, în care această înțelegere va fi aplicabilă și momentul de la care măsura devine efectivă. 

UPDATE 12:39 Prințul Charles a fost testat pozitiv cu coronavirus, miercuri, informează Skynews.

Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, potrivit presei de la Londra.

În vârstă de 71 de ani, prinţul de Wales se află izolat deja la domiciliul său din castelul Balmoral din Scoţia şi medicii spun că starea sa de sănătate este bună. Un purtător de cuvânt al prinţului a precizat că simptomele în cazul său nu sunt grave.

Soţia sa, ducesa de Cornwall, a fost de asemenea testată pentru coronavirus, dar ea nu este infectată cu virusul. Charles a început să se simtă rău la o zi după ce s-a întâlnit cu prinţul Albert de Monaco, şi el depistat cu coronavirus zilele trecute.

UPDATE 10.40: Bilanţul victimelor a ajuns la 10 morţi în Ungaria

Un britanic confirmat cu coronavirus a murit în Ungaria, a anunţat miercuri site-ul special dedicat informaţiilor despre epidemie al guvernului de la Budapesta, ceea ce ridică numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 la zece, relatează agenţia ungară de presă MTI.

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus a crescut la 226, conform autorităţilor.

Dintre cei 226 de bolnavi confirmaţi cu COVID-19, zece sunt iranieni, doi sunt britanici, unul este kazah şi unul este vietnamez, restul de 212 fiind unguri.

Epidemia din Ungaria a ajuns la etapa transmiterii în comunităţi, a precizat site-ul citat, care atrage atenţia că persoane infectate pot fi găsite peste tot în ţară şi că oricine poate fi deja infectat.

În acelaşi timp, armata a ridicat într-o singură zi un spital de campanie într-un cort în curtea Spitalului Sfântul Laszlo din Budapesta, a declarat marţi, într-un interviu pentru televiziune publică, comandantul Forţelor Armate din Ungaria, Ferenc Korom.

În faza actuală a epidemiei, cortul va fi folosit pentru primele verificări ale pacienţilor, pentru ca aceştia să fie apoi transferaţi celor mai bune îngrijiri posibile în cel mai scurt timp, a precizat el.

UPDATE 08:45 Spania a cerut ajutorul NATO

 

Spania a solicitat marţi un ajutor umanitar din partea NATO în contextul în care a înregistrat un nou record de 514 morţi din cauza COVID-19 în 24 de ore, ridicând bilanţul total la 2.696, notează AFP.

Potrivit datelor oficiale publicate de Ministerul Sănătăţii, numărul total de cazuri confirmate a progresat cu 20% de luni până marţi şi se apropie de 40.000, la 39.673, în timp ce autorităţile înmulţesc testele.

În faţa lipsei de echipamente, armata spaniolă a cerut NATO 500.000 de teste rapide pentru COVID-19, 1,5 milioane de măşti chirurgicale şi 450.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi FFP3.

"Suntem în săptămâna dificilă", în care "aşteptăm" să vedem dacă, prin izolarea strictă a populaţiei, "vom reuşi să atingem vârful pandemiei şi să vedem reducându-se numărul de cazuri", a explicat directorul Centrului de alerte sanitare, Fernando Simon, în cursul briefingului cotidian de presă.

Pe întreg teritoriul ţării, numărul bolnavilor aflaţi la terapie intensivă se ridică la 2.636, iar al persoanelor vindecate la 3.794.

"Din fericire, în fiecare zi avem în total mai multe persoane vindecate decât morţi", a subliniat Fernando Simon.

Acest nou bilanţ a fost publicat în timp ce guvernul socialistului Pedro Sanchez a decis marţi să prelungească până la 11 aprilie izolarea spaniolilor, decretată la 14 martie. Parlamentul de la Madrid va trebui să aprobe miercuri această prelungire.

Spaniolii au voie să-şi părăsească locuinţa, individual şi păstrând distanţa, numai pentru a cumpăra produse de primă necesitate, a merge la locul de muncă atunci când telemunca nu este posibilă sau pentru a-şi plimba câinele pentru scurt timp.

Până în prezent, autorităţile au exclus să adopte măsuri mai severe, insistând asupra necesităţii de a continuă să producă pentru a lupta împotriva pandemiei.

Urmărește aici tot ce se întâmplă în România

 

Madridul și împrejurimile reprezintă focarul

 

După gărzi interminabile, în care duc o luptă continuă cu noul virus, medicii spanioli se bucură când văd că eforturile lor dau roade. Se emotionează atunci când un pacient aflat în stare critică reușește să respire singur, încurajându-l cu o rundă zgomotoasă de aplauze.

Dar sunt prea puține motive de bucurie. Pe internet au apărut imagini terifiante cu pacienți întinși pe jos într-un spital din Madrid. Autoritățile sanitare au confirmat autenticitatea înregistrării, dar spun că a fost o situație particulară, într-o zi foarte aglomerată.

Numai că toate zilele sunt dure, pe măsură ce pandemia se extinde implacabil în Spania - a doua cea mai afectată țară după Italia din Europa. Madridul și împrejurimile reprezintă focarul, iar lipsa de echipamente de protecție este cronică.

Întrebat de reporter, dacă se simte în singuranță la muncă, un asistent medical a răspuns: ”Nu, deloc. Dar am ajuns nici să nu ne mai gândim la asta. Altfel n-am mai putea trata pacienții".

Asistentul medical de la terapie intensivă a menționat că personalul medical este nevoit să reutilizeze măștile de unică folosință pentru că nu au suficiente. Oficial, una din zece persoane infectate cu coronavirus în Spania este cadru medical.

Acesta a mai declarant: "De fapt sunt sigur că numărul este și mai mare pentru că pe noi nu ne mai testează. Măsurile de protecție devin tot mai slabe pe măsură ce rămânem fără echipament. Acum folosim chiar și saci de gunoi".

Un alt medic a spus, sub rezerva anonimatului, că este aproape de epuizare, și chiar prezintă simptome moderate care pot indică prezența coronavirusului. Dar nu are de ales. Trebuie să meargă la muncă.

"Spitalele sunt suprasaturate. Probabil că au ajuns la 180, poate 200% din capacitate”. Întrebat care este partea cea mai dificilă, medicul a spus: ”Să decizi cine va supraviețui și cine nu. Să nu aloci resurse pacienților care ar putea rezistă cu ventilație mecanică. Trebuie să le spunem oamenilor că rudele lor vor muri pentru că nu avem resurse să-I ajutăm", a povestit medicul.

Deja crematoriile din Madrid nu mai fac față la ritmul de incinerări. Un patinoar din capitală va fi amenajat că o imensă morgă pentru cei decedați.

Soldații spanioli mobilizați pe frontul luptei cu acest inamic nevăzut au fost trimiși să dezinfecteze azilurile din regiunea Madridului. Și au găsit pacienți vârstnici decedați și abandonați, după ce personalul de acolo a fugit de frică infectării.

Rudele îi imploră pe responsabili să le dea măcar informații despre cei dragi.

Carlos Cano, fratele unei locatare a căminului de bătrâni: "Nu ştim nimic de ei. Eu am o soră aici, dar de când s-a decretat carantină, nu ştiu nimic de ea. Nu vor să mă informeze. Nu ştiu dacă e moartă, dacă e infectată cu COVID-19. Nu ştiu nimic".

Guvernul italian a înăsprit amenzile 

 

Potrivit unui nou decret, cei care încalcă izolarea ar putea scoate din buzunar între 400 și 3.000 de euro.

Dacă în Lombardia populația respectă regulile de izolare, nu la fel stau lucrurile în alte părți ale Italiei, mai ales în sud. 16 români nu au avut altceva mai bun de făcut decât să organizeze o petrecere. S-a întâmplat în Sicilia, chiar în localitatea condusă de primarul care a lansat zilele trecute un apel disperat, prin care îi ruga pe oameni să respecte ordinele Guvernului. Potrivit presei italiene, românii, 12 adulți și 4 minori, sărbătoreau ziua de naștere a unuia dintre ei, și au fost denunțați de vecinii deranjați de gălăgie.

Carabinierii au intervenit pentru a-i amendă pe petrecăreți. Iar în Bologna, cinci români au fost amendați și chiar riscă închisoarea pentru că au ieșit să joace fotbal într-un parc, deși astfel de activități sunt interzise.

Între timp, pe o nava spital care acostează în portul Genova au fost internați primii pacienți infectați cu COVID-19.

Isabella Cevasco, director la un spital din Genoa a declarant: "Această navă spital permite decongestionarea spitalelor din regiune, e că o gură de oxigen pentru sistemul sanitar local. Dacă situația se înrăutățește, putem amenaja la bord inclusiv paturi de terapie intensivă".

China continuă să sprijine Italia în lupta cu temutul virus și a trimis în Peninsula alte 25 de tone de echipamente medicale esențiale.

Peste 50% din populația SUA va fi obligată să stea în izolare

 

În Statele Unite, bilanțul a ajuns la aproape 800 de morți și mai bine de 54.000 de cazuri de infectare.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că este posibil ca Statele Unite să devină noul epicentru global, depășind Europa.

Deși tot mai multe state federale americane impun măsuri de izolare și de restrângere a deplasărilor, președintele DonaldTrump pare nerăbdător să repornească economia.

Peste 50 la sută dintre locuitorii Statelor Unite vor fi obligati în curând să stea izolati în casă. 13 state si 16 municipalităti sunt deocamdată în carantină totală. Dar, în această săptămână, restrictiile vor intra în vigoare în alte cinci state americane, unul dintre ele fiind Texas.

Marc Bloom, doctor la un centru medical din SUA a menționat: "Ce se întâmplă din punct de vedere matematic se poate sintetiza astfel: dacă infectați două sau trei persoane, ele la rândul lor infectează alte două sau trei persoane și tot așa. Matematica acestui virus escaladează dramatic. Și când crește dramatic, atunci lucrurile scapă de sub control. Și exact asta încercăm să evităm în orașul Houston".

Rata noilor îmbolnăviri se dublează o dată la trei zile, a avertizat aseară guvernatorul statului New York. Oficialul a evidențiat starea critică în care se află regiunea.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York: "Am achiziționat aproximativ 7.000 de ventilatoare. Avem nevoie, cel puțin, de încă 30.000 de ventilatoare. Nu le putem cumpăra pentru că nu le putem găsi. Fiecare stat încearcă să le obțină. Alte țări încearcă să le obțină. Capacitatea este limitată. Sunt echipamente tehnice. Nu sunt fabricate în două zile sau patru zile, sau șapte zile sau în 10 zile. Este o nevoie critică și disperată de ventilatoare".

În timp ce numărul îmbolnăvirilor crește în Statele Unite, Trump a bulversat pe toată lumea sugerând că ar putea fi ridicate curând restricțiile care paralizează economia.

"Țara noastră nu e menită să stea închisă, paralizată. La sfârșitul celor 15 zile de carantină vom decide în ce direcție o luăm”, a informat președintele American.

Nu spune acest lucru doar președintele, cel care, în decurs de câteva zile, a trecut de la "farsă" la "război" în privința modului în care aprecia criză pandemiei de coronavirus. Peste Ocean sunt tot mai multe voci care atrag atenția că economia americană nu poate fi oprită săptămâni sau luni la rând. Mulți experți, chiar și din domeniul medical, militează pentru echilibru în fatza acestei pandemii.

Larry Kudlow, consilierul economic al preşedintelui SUA a declarat: "Preşedintele are dreptate. Leacul nu poate depăşi în gravitate efectele bolii, va trebui să facem un compromis foarte dificil".

Pe de altă parte, în timp ce echipamentele de protecție se împuținează amenințător, liderul de la Casa Albă insistă că livrările continua: "FEMA distribuie chiar acum 8 milioane de măşti respiratorii şi 13,3 milioane de măşti chirurgicale în toată ţara".

Totodată, președintele a semnat un ordin executiv care penalizează stocarea și specula cu măști, mănuși și alte echipamente de protecție.

William Barr, procurer general al SUA a menționat: "Dacă v-aţi făcut rezerve de hârtie igienică pentru restul vieţii, nu e o problemă. Dar dacă deţineţi acasă stocuri de măşti, atunci aşteptaţi-vă să vi se bată la uşă".

Decizia vine după ce guvernatorii mai multor state federale au cerut să se pună capăt sistemului de licitații pentru produse vitale.
 

Articol recomandat de sport.ro
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
E știrea momentului! Valeriu Iftime s-a retras. Anunțul făcut de politicianul care o patronează pe FC Botoșani
Citește și...
Coronavirus România, LIVE UPDATE 25 martie. Alte 3 decese din cauza Covid-19, bilanțul ajunge la 17 morți
Coronavirus România, LIVE UPDATE 25 martie. Alte 3 decese din cauza Covid-19, bilanțul ajunge la 17 morți

Coronavirus România, Live Update 25 martie. În România au fost confirmate 906 cazuri de coronavirus și 17 decese, la ultima informare oficială de miercuri.

Cum influenţează frigul răspândirea coronavirusului. Explicația doctorului Adrian Streinu-Cercel
Cum influenţează frigul răspândirea coronavirusului. Explicația doctorului Adrian Streinu-Cercel

Doctorul Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, susține că răcirea vremii ar putea încetini răspândirea noului coronavirus, iar zăpada ar putea decontamina străzile și parcurile.

Un medic american explică cum ne afectează organismul Covid-19. „O vătămare extinsă a plămânului”
Un medic american explică cum ne afectează organismul Covid-19. „O vătămare extinsă a plămânului”

Un doctor de la un spital universitar din Washington DC vrea ca toţi oamenii să ştie cum ne afectează organismul noul virus.

Recomandări
Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: ”Sper că forţele politice au înţeles acest lucru”
Nicuşor Dan, mesaj de Crăciun: ”Sper că forţele politice au înţeles acest lucru”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis un mesaj de Crăciun în care a spus că îşi va petrece sărbătorile alături de familie şi avertizează că ne aşteaptă un an complicat şi o perioadă dificilă.

Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Momentul prăbușirii a fost filmat | Video
Un avion de pasageri cu zeci de persoane la bord s-a prăbușit în Kazahstan. Momentul prăbușirii a fost filmat | Video

Un avion Azerbaijan Airlines cu 67 de persoane la bord s-a prăbușit în apropierea orașului Aktau din Kazahstan, spun autoritățile locale, conform BBC.   

Al treilea Crăciun pe vreme de război. Zelenski: Astăzi suntem cot la cot. Nu ne vom pierde
Al treilea Crăciun pe vreme de război. Zelenski: Astăzi suntem cot la cot. Nu ne vom pierde

Preşedintele Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni cu ocazia Crăciunului. În discursul său de marţi, el a subliniat şi adevăratele intenţii ale "dictatorului de la Kremlin," Vladimir Putin, relatează Ukrinform.