UE atenţionează Ungaria după închiderea frontierelor. „Nu e posibil să existe discriminare”
Comisia Europeană a atenţionat marţi guvernul din Ungaria, care a închis din nou frontierele ţării din cauza pandemiei, în legătură cu orice discriminare bazată pe naţionalitate şi a făcut apel la importanţa 'integrităţii Spaţiului Schengen'.
Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a anunţat pe Twitter că a trimis o scrisoare în acest sens guvernului lui Viktor Orban, conform AFP.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ungaria prevede excepţii de la interdicţia de acces pe teritoriul său în special pentru cetăţenii din celelalte state din Grupul de la Visegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puţin de cinci zile.
"Astăzi, (comisarul european pentru Afaceri Interne) Ylva Johansson şi cu mine am trimis o scrisoare guvernului ungar în care reamintim importanţa (păstrării) integrităţii Spaţiului Schengen şi aplicării de măsuri la frontiere în mod nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii şi rezidenţii din UE", a scris pe Twitter comisarul belgian.
"Orice măsură care nu va respecta aceste principii fundamentale ale dreptului european va trebui, bineînţeles, retrasă imediat", a adăugat el. Comisarii ar urma să discute cu autorităţile ungare pentru a obţine "mai multe informaţii".
"Nu este posibil să existe o discriminare pe bază de naţionalitate între cetăţenii europeni", a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, în timpul conferinţei de presă zilnice.
În contextul restricţiilor de mişcare adoptate dispersat de către statele membre în încercarea de a limita răspândirea pandemiei, Comisia promite de asemenea o mai bună coordonare între cele 27 de ţări din UE şi o armonizare a criteriilor pentru definirea zonelor de risc.
Executivul european a prezentat propuneri în acest sens, iar cele mai importante dintre ele au fost reluate de preşedinţia germană a UE într-un document care urmează să le fie înaintat miercuri ambasadorilor celor 27 de state membre.
Ungaria şi-a închis frontierele, dar primeşte turişti din Cehia, Slovacia şi Polonia
Ungaria şi-a închis de marţi frontierele pentru cetăţenii străini, dar a anunţat luni seara excepţii pentru turiştii din Cehia, Slovacia şi Polonia, transmite Reuters. Accesul este permis numai celor care au fost testaţi recent, putând dovedi astfel că nu sunt purtători de coronavirus.
Cetăţenii ungari care revin din străinătate vor fi ţinuţi în carantină timp de 14 zile sau vor putea circula înainte de sfârşitul acestei perioade dacă rezultatele a două teste pentru coronavirus sunt negative.
După măsurile anunţate săptămâna trecută, în contextul creşterii numărului de cazuri de COVID-19, premierul ungar Viktor Orban a convenit luni cu omologul său ceh, Andrej Babis, să permită accesul turiştilor din Cehia care şi-au făcut deja rezervări în Ungaria pentru septembrie, a anunţat Ministerul de Externe de la Budapesta. Ulterior, excepţia a fost extinsă şi pentru cei sosiţi din Polonia şi Slovacia. Testele negative prezentate nu trebuie să fie mai vechi de cinci zile.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ungaria, coronavirus, Comisia Europeana, granite,
Dată publicare:
01-09-2020 16:13