Ungaria închide granițele pentru străini de la 1 septembrie. Românii s-au grăbit să iasă din țară

Ultima actualizare: 31-08-2020 22:08

Granițele Ungariei se închid la miezul nopții pentru străini, cel puțin o lună, din cauza pandemiei de Covid 19. Măsura îi afectează pe românii care aveau planificat un sejur în țara vecină și au rămas acum cu bagajele făcute.

Nu sunt vizați de restricții cei care merg la lucru peste graniță, turiștii aflați în tranzit și transportatorii de marfă. Cei din urmă pot merge doar pe anumite culoare stabilite de autoritățile maghiare.

Românii care visau să vadă în septembrie Budapesta sau lacul Balaton trebuie să-şi aleagă altă destinaţie, pentru că autorităţile din Ungaria au decis să închidă graniţele pentru străini. Cum recuperarea banilor este greoaie, cei mai mulţi şi-au reprogramat vacanţele.

Natalia Birău, director agenţie de turism Oradea: " Turiştii care deja au făcut rezervări şi au apucat să le achite, vor avea varianta de reprogramare. În majoritatea cazurilor, în această vară, am discutat despre reprogramarea vacanțelor pe anul 2021, păstrându-se acelaşi tarif. "

Dealtfel în această vară nu au fost mulţi turişti de la noi în Ungaria, din cauza condiţiilor impuse de autorităţi.

Natalia Birău, directorul agenţie de turism Oradea: "Nu au fost atât de mulţi ca în alte veri, deoarece deja Ungaria a cerut două teste consecutive pentru a se intra pe teritoriul Ungariei."

Restricţiile nu se aplică pentru cei care doar tranzitează Ungaria spre vest. Neîncrezători însă, mulţi români au plecat la drum mai devreme.

Turist: "Am ales să mergem astăzi să nu ne blocheze, să rămânem în vamă, să nu mai putem ajunge."

Turist: "De asta, mai tare, că am vrut să mai stăm vreo două zile dar, îţi dai seama, poţi să ai nişte probleme."

Cifrele autorităţilor vamale confirmă temerile românilor care trebuie să ajungă în alte state, prin Ungaria. Cei mai mulţi au ieşit prin vama Borş.

Loredana Ghencean, Poliţia de Frontieră Oradea: "În perioada 29 august, ora 8 - 31 august, ora 8, PTF Borş a fost tranzitat, pe ieşirea din ţară, de 14.900 persoane şi 5.300 autoturisme. În perioada 22-24 august, acelaşi interval orar, prin PTF Borş au ieşit din România 11.300 persoane şi 4.500 autoturisme"

De la începutul pandemiei, Ungaria a raportat aproape 6.000 de cazuri de Covid-19, de 15 ori mai puţine decât România. Accesul străinilor, cu puţine excepţii, a fost interzis pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, argumentează autorităţile de la Budapesta.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO