Moment istoric. Arheologii au descoperit în România mormântul unuia dintre cei mai mari regi ai Ungariei
Arheologii maghiari și români sunt aproape convinși că mormintele descoperite anul trecut la Igriș, în județul Timiș, aparțin Regelui Andrei al II-lea al Ungariei și soției sale, Yolanda de Courtenay.
Echipa comună de arheologi a identificat planul fostei biserici cisterciene regale de la Igriș, județul Timiș, ceea ce înseamnă că este 99% sigur că mormintele descoperite aici vara trecută sunt cele ale Regelui Andrei al II-lea al Ungariei (1175-1235) și al celei de-a doua lui soție, Yolanda de Courtenay (1200-1233), a declarant Balazs Major, coordonatorul lucrărilor, scrie Hungary Today.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Andrei al II-lea este considerat unul dintre cei mai importanți regi ai Ungariei. În 1215 s-a căsătorit cu Yolanda de Courtenay, fiica împăratului Constantinopolului Petru de Courtenay.
În 1217- 1218 a condus cea de-a cincea Cruciadă, iar în 1223 a ratificat Bula de Aur, prima constituție a Ungariei.
Institutul de Arheologie al Universităţii Catolice “Pazmany Peter” și Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara au început în 2013 programul comun de cercetare, sub coordonarea Danielei Tănase şi a lui Balazs Major.
Balazs Major a spus că anul acest nu au putut lucra decât două luni, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, dar a fost timp suficient pentru a descoperi o parte din fosta biserică cisterciană, care se află acum sub un drum de pământ.
Acest lucru a fost important pentru că o parte din absida bisericii se afla sub acest drum, astfel că fără a efectua săpături nu s-ar fi reuşit reconstruirea planului exact al bisericii.
În plus, fără acest plan, nu s-ar fi reuşit nici localizarea exactă a locului unde au fost înmormântați regele şi soţia sa, descoperit anul trecut.
“Anul trecut aveam o siguranţă de 95%, acum suntem 99% siguri că am descoperit mormântul regal. Printre altar şi celelalte morminte descoperite anul trecut mai există un bloc neexplorat, iar până îl vom cerceta şi pe acela ne mai rezervăm acest 1%”, a declarat Balazs Major.
Concluziile finale, în 2022, când se împlinesc 800 de ani de la ratificarea primei constituții a Ungariei
Arheologul maghiar spune că este posibil ca biserica să fi fost jefuită în timpul invaziei tătarilor (1241-1241).
Tătarii erau cunoscuți doar pentru furtul accesoriilor și bijuteriilor, colectând resturilor umane pe care le îngropau ulterior în altă parte.
Prin urmare, mai există speranțe că arheologii vor găsi resturi umane reale ale regelui.
Major a explicat că 2013 a fost pentru prima dată când cineva a localizat această mănăstire cisterciană, neamintită de nimeni în istorie.
Arheologii vor să schimbe acum soarta bisericii și speră ca într-un an să fie disponibile primele reconstrucții 3D.
În doi ani, ei doresc să prezinte concluziile finale, ceea ce ar fi este perfect programat pentru a 800-a aniversare a Bulii de Aur, legea dată de Andrei al II-lea în anul 1022 și cea mai veche constituție a Ungariei.
Sursa: Cristian Anton
Etichete: Ungaria, romania, timis, descoperire, mormânt, arheologi,
Dată publicare:
31-08-2020 13:34