Ucrainenii vor „să taie semnalul” ca să îi lase pe ruși în întuneric. Provocarea lansată localnicilor

Forțele armate ucrainene și administrația statului ar putea introduce restricții temporare asupra serviciilor de telefonie mobilă.
Forțele armate ucrainene și administrația statului ar putea introduce restricții temporare asupra serviciilor de telefonie mobilă.
Obiectivul declarat este de a împiedica utilizarea de către Rusia a rețelelor mobile ucrainene pentru a culege informații în timpul atacurilor tot mai intense cu drone, potrivit Comisiei de Apărare a parlamentului ucrainean, relatează marți agenția EFE, preluată de news.ro.
Experții ucraineni care analizează epavele dronelor au descoperit o tactică îngrijorătoare: dronele rusești cu rază lungă de acțiune, inclusiv modelele Shahed iraniene, sunt tot mai frecvent echipate cu cartele SIM preplătite ucrainene pentru a transmite date esențiale în timpul zborurilor. Aceste informații ajută Rusia să își perfecționeze operațiunile cu drone și eficiența atacurilor.
Autoritățile ucrainene au detectat prima dată echiparea dronelor rusești cu cartele SIM în urmă cu un an și jumătate. Problema a căpătat între timp o mai mare atenție, pe măsură ce numărul dronelor lansate de Rusia a crescut, ajungând la un record de 2.315 numai de la începutul acestei luni, iar capacitatea lor de a evita apărarea aeriană ucraineană a crescut de asemenea.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Comisia de Apărare a Parlamentului de la Kiev, într-o reuniune desfășurată vinerea trecută la care au participat reprezentanți ai armatei, serviciilor secrete și operatorilor de telefonie mobilă, a discutat măsuri pentru a contracara această amenințare. Printre principalele propuneri discutate se numără „închiderea temporară a rețelei de telefonie mobilă în zonele țintă ale dronelor inamice în timpul alertelor de raid aerian și identificarea obligatorie a tuturor abonaților de telefonie mobilă pentru a împiedica achiziționarea anonimă de cartele SIM."
Dronele rusești sunt adesea echipate cu mai multe cartele SIM emise de diferiți operatori ucraineni, pentru a putea comuta la aceea care oferă cea mai bună conexiune.
Nu există în prezent dovezi care să sugereze că Rusia folosește conexiunea oferită de cartelele SIM pentru a evita apărarea aeriană și a manevra dronele în timp real. Totuși, cartelele SIM permit dronelor rusești să colecteze date valoroase despre locația lor exactă, pierderea semnalului și perturbarea navigației, permițând Rusiei să localizeze sistemele antiaeriene ucrainene, inclusiv sistemele de război electronic, să ajusteze rutele de zbor, altitudinea la care zboară dronele și tacticile pentru atacurile viitoare.
Pentru a combate dronele, pe lângă sistemele de apărare aeriană folosite pentru a le doborî, Ucraina folosește și mijloace de război electronic, inclusiv tehnica denumită "GPS spoofing", o tehnologie care deturnează dronele de la traiectorie prin interferențe în coordonatele lor GPS corecte, astfel că dronele se prăbușesc la întâmplare departe de țintele prestabilite.
Comisia de Apărare a parlamentului ucrainean a enunțat "măsuri practice" pentru a aborda această problemă, dar nu a oferit detalii din cauza sensibilității ei. O măsură luată în considerare este însă identificarea obligatorie a tuturor abonaților de telefonie mobilă. Spre deosebire de Rusia, Ucraina permite în continuare achiziționarea anonimă de cartele SIM preplătite, astfel că agenții ruși le pot obține în cantități mari pentru operațiunile cu drone.
Unii experți notează că există posibilitatea eludării controalelor și, în plus, Rusia ar putea trece la cartele SIM străine, astfel că ei îndeamnă la o concentrare mai degrabă pe soluții tehnologice. Alți experți sugerează că operatorii de telefonie mobilă ar putea detecta și deconecta utilizatorii suspecți care se deplasează cu viteză mare, un indiciu al activității dronelor.
Totuși, operatorii au declarat presei ucrainene că pot deconecta doar grupuri de utilizatori din anumite zone, nu și dispozitive individuale. Pe de altă parte, orice restricție ar trebui să echilibreze necesitatea de a combate dronele cu asigurarea nevoile vitale civile și militare.
Rusia folosește deja tactici similare, dezactivând internetul mobil și limitând alte servicii mobile în timpul atacurilor cu drone ucrainene pe teritoriul său, demonstrând că această tehnologie de contracarare devine o practică comună în conflictul modern.