Ucraina şi-a întărit forţele militare la frontiera cu Belarus: „Există şi vor exista ameninţări”
Statul-major al armatei ucrainene a anunţat joi întărirea forţelor militare din regiunea din nord vecină cu Belarusul, pentru contracararea oricărui nou atac rusesc peste frontieră.
"În momentul de faţă nu se observă crearea unei forţe de şoc" în Belarus, însă "există şi vor exista ameninţări. Reacţionăm, ne-am crescut deja efectivele pe direcţia nord", a spus Oleksii Hromov, adjunct al comandantului Directoratului Principal pentru Operaţiuni al Statului-Major, la informarea obişnuită pentru presă, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Belarusul este principalul aliat al Rusiei şi a permis forţelor ruse să îi folosească teritoriul ca bază de lansare pentru atacuri împotriva Ucrainei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Lukașenko: „Nu avem nevoie de război”
Altfel, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, neagă mobilizarea în secret a trupelor beloruse și pregătirile pentru război în țara sa.
"Nu acordați atenție acestor zvonuri. Nu plecăm nicăieri astăzi. Nu există niciun război astăzi. Nu avem nevoie de el. Trebuie să ne calmăm. Fiecare ar trebui să își facă treaba lui dacă vrem să nu fie război", a subliniat Lukașenko, potrivit agenției de presă de stat belorusă Belta, citată Ukrainska Pravda.
În același timp, Lukașenko a declarat că Belarus și-a modificat abordările privind echiparea trupelor, pe baza experienței războiului Rusiei din Ucraina, în direcția modernizării.
El a precizat că anterior existau planuri pe scară largă de echipare a trupelor în valoare de miliarde de dolari până în 2030, dar experiența războiului din Ucraina a arătat că armata preferă echipamente mai simple, dar modernizate și mai fiabile.
"Am început să modernizăm tancurile. Vom accelera și vom consolida", a declarat Lukașenko.
Alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus
În această lună, Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a declanşat o alertă de nivel ridicat pentru terorism în Belarus, din cauza tensiunilor de la frontiere.
Lukaşenko a legat decizia de ordinul de desfăşurare a trupelor belaruse alături de armata rusă, la frontiera de sud cu Ucraina, conform Reuters, citată de Agerpres.
„În legătură cu escaladarea tensiunii, a fost introdus un regim de pericol terorist ridicat”, a spus liderul de la Minsk într-un interviu acordat unei televiziuni din Rusia. „Prin urmare, am început o procedură în grupul de forţe al Uniunii, la baza căruia stă, aşa cum am mai spus, armata belarusă, care va fi suplimentată cu unităţi din Federaţia Rusă. Totul merge conform planului”, a adăugat el.