Ambasadorul rus la ONU: „Ucraina vrea să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia, ceea ce este foarte periculos”

×
Codul embed a fost copiat

Pe fondul temerilor tot mai mari că Moscova ar putea declanșa o escaladare majoră a războiului din Ucraina, Vladimir Putin a supravegheat miercuri un exercițiu al forțelor nucleare strategice ruse.

Președintele Biden a avertizat că Rusia ar face o greșeală extrem de gravă dacă ar ajunge să folosească o armă nucleară tactică în ucraina.

Serghei Șoigul, ministrul rus al Apărării: „Tovarășe Comandant suprem, sub conducerea dumneavoastră, desfășurăm un exercițiu de antrenament al Forțelor armate strategice ale Federației ruse, exersând o lovitură nucleară masivă, ca răspuns la un atac nuclear al unui inamic.”

Totuși, era un exercițiu planificat de ceva timp, iar Statele Unite au fost informate în prealabil.

Joe Biden, președintele SUA: „Rusia ar face o greșeală extrem de gravă dacă ar utiliza o armă nucleară tactică în Ucraina."

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Dar, Moscova a pretins - de data aceasta și într-o reuniune cu ușile închise a Consiliul de Securitate al ONU - că Ucraina plănuiește folosirea unei așanumite "bombe murdare" - un dispozitiv exploziv cu material radioactiv.

Dmitry Polyanskiy, ambasadorul rus la ONU: „Ucraina are capacitatea. Ucraina are toate motivele să facă acest lucru pentru că știm că regimul lui Zelenski vrea să evite, în primul rând, înfrângerea. În al doilea rând, vrea să implice NATO într-o confruntare directă cu Rusia, ceea ce este foarte periculos, dar ar fi profitabil pentru ca regimul Zelenski să rămână la putere.”

O absurditate, răspunde Kievul.

Igor Zhovkva, șef adjunct al Biroului președintelui Ucrainei: „Au rămas fără mijloace prin care să obțină succesul pe câmpul de luptă. Folosesc aceste scenarii instigatoare, pe care le cunoașteți deja, care reflectă de fapt ceea ce vor face ei. Ucraina nu ar încerca niciodată să fabrice o "bombă murdară” sau orice altceva.”

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Rușii îi acuză pe alții de lucruri pe care au de gând să le facă chiar ei. Ei trebuie să știe că dacă utilizează o "bombă murdară", o bombă radiologică, va fi o serioasă escaladare.”

Brig. Gen. Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului: „Din punctul de vedere al SUA, acuzațiile conform cărora Ucraina construiește o "bombă murdară" sunt false. Nu am văzut în acest moment, însă, niciun indiciu că Rusia a luat o decizie sau intenționează să folosească arme nucleare sau o "bombă murdară". Dar, repet, vom continua să monitorizăm îndeaproape.”

Inclusiv un expert militar a cerut, în direct la o televiziune rusă, dovezi care să susțină ce afirmă Kremlinul, despre presupusele planuri ale Kievului.

Victor Olevici, expert, Centrul de Politici Actuale, Moscova: „Dacă există informații reale, dovezi reale despre locul unde se află această bombă "murdară" și unde vor să o folosească, dacă sunt documente, să arate documentele. Aceste provocări nu se fac fără un ordin scris. Dacă serviciile militare rusești au toate aceste date, e timpul să le dezvăluie."

După ce obiectivul așanumitei operațiuni speciale a fost trâmbițat ca "de-nazificarea" Ucrainei, acum, la Kremlin, s-a schimbat registrul. Un oficial a declarat, chiar în Consiliul de securitate, că este nevoie ca Moscova să "de-satanizeze", urgent țara vecină! Aleksei Pavlov, secretarul adjunct al Consiliului, a susținut că Ucraina s-a transformat într-o "hipersectă totalitară" în care cetățenii au abandonat valorile ortodoxe.

Aleksandr Dughin, ideologul Kremlinului: „Acesta este un război al Raiului împotriva Iadului. Acesta este un război purtat de luptătorii angelici. Acesta este un război al vasalilor Arhanghelului Mihail împotriva diavolului.”

Experții consideră că, prin acest gen de retorică, accesibilă atât creștinilor cât și musulmanilor, Moscova încearcă să-și alinieze războiul la valorile religioase.

Dincolo de asta, însă, potrivit evaluării Institutului american pentru studiul războiului - Vladimir Putin "ar fi fost confruntat direct" de membrii din cercul lui apropiat în privința desfășurării războiul din Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „E important pentru noi să ne concentrăm la situația reală, la nevoile reale din anumite domenii. În ceea ce privește operațiunea specială, echipamentul trebuie să fie nu doar disponibil, ci și modern și eficient."

Nemulțumiți de situația de pe front, propagandiștii cer ... distrugerea totală.

Vladimir Soloviov, realizator Russia One: „Dacă am fi ocupat Harkovul... e clar că acolo e principalul centru logistic. Să-l ștergem de pe fața pământului dacă trebuie! De unde vine amenințarea pentru Herson? Care sunt cele mai apropiate orașe? De unde vin (militarii ucraineni)? Din Nikolaev? Atunci distrugeți Nikolaevul!"

În tot acest timp șeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Iermak, a făcut apel la livrarea imediată a unui număr suficient de mijloace de apărare antiaeriană, pentru a respinge ceea ce el a numit ... "teroarea rachetelor ruseşti".

Apărarea împotriva dronelor şi rachetelor este considerată de Ucraina o garanţie de securitate pe viitor, a arătat oficialul, după discuţii, la Kiev, cu consilieri pentru securitate naţională din Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa.

Iermak a afirmat că - în cadrul unui grup internaţional de experţi - continuă dezbaterea privind garanții care ar putea asigura în viitor existența pentru Ucraina, ca vecină cu Rusia. Una dintre aceste garanții ar putea fi tocmai un sistem de apărare antiaeriană.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Trump, interviu care „dă fiori” pentru revista Time. „Preşedinţia imperială care ar remodela America şi rolul său în lume”
Trump, interviu care „dă fiori” pentru revista Time. „Preşedinţia imperială care ar remodela America şi rolul său în lume”

Revista Time prezintă într-un material intitulat ”If he wins” ambiţiile lui Donald Trump şi felul în care acesta vrea să reia controlul la Casa Albă în cazul unei victorii în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, un program care dă fiori.

Coșmarul unei tinere care a fost răpită de Mișcarea Islamică din Kârgâzstan. Cum a reușit să scape din mâinile lor
Coșmarul unei tinere care a fost răpită de Mișcarea Islamică din Kârgâzstan. Cum a reușit să scape din mâinile lor

O cunoscută alpinistă, Beth Rodden, în vârstă de 20 de ani pe atunci, a fost luată ostatică de Mișcarea Islamică din Uzbekistan, alături de iubitul ei, Tommy Caldwell, și alți doi alpiniști, în timpul unei expediții în Kârgâzstan, în 2000.

Unul dintre cei mai cunoscuți hackeri din Europa, condamnat la închisoare. A șantajat peste 33.000 de pacienți
Unul dintre cei mai cunoscuți hackeri din Europa, condamnat la închisoare. A șantajat peste 33.000 de pacienți

Unul dintre cei mai căutați hackeri din Europa a fost condamnat la închisoare după ce încercat să șantajeze 33.000 de persoane ale căror documente din cadrul ședințelor de terapie le-a furat.

Recomandări
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”
INTERVIU. Gabriela Firea: ”Nici măcar dacă m-ar ruga Marcel Ciolacu, personal, să preiau conducerea PSD, nu voi face asta”

Gabriela Firea, candidat PSD la Primăria Capitalei, promite public faptul că, dacă va câștiga încă un mandat în fruntea administrației Bucureștiului, nu va încerca să-i fure scaunul lui Marcel Ciolacu de la șefia PSD, nici dacă el o va ruga asta.

Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului
Ofensivă de nestăvilit a forțelor ruse în Ucraina. Solicitarea lui Șoigu dă fiori Kievului

În plină ofensivă a forțelor Moscovei în Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut, miercuri, suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea militară din țara vecină, informează Reuters.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.