Ucraina se pregateste de prezidentiale. Scrutinul risca sa nu se desfasoare in Donetk, controlat de militii separatiste
Autoritatile ucrainene se pregatesc pentru scrutinul prezidential de duminica, dupa o campanie electorala plina de confruntari militare intre armata ucraineana si insurgenti prorusi soldate cu peste 150 de morti, criza riscand sa duca la divizarea tarii.
Premierul interimar Arseni Iateniuk, instalat dupa inlaturarea presedintelui prorus Viktor Ianukovici, a participat sambata la o slujba in Catedrala Sfanta Sofia din Kiev.
Iateniuk a indemnat alegatorii sa mearga masiv la urne "pentru apararea Ucrainei". "Scrutinul prezidential va fi expresia vointei ucrainenilor din estul, vestul, nordul si sudul tarii", a subliniat premierul proeuropean, citat de AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, acuzat de sustinerea insurgentilor prorusi din estul Ucrainei, a afirmat vineri ca va respecta "alegerea" facuta de poporul ucrainean in scrutinul prezidential.
Confruntarile militare continua in regiunile Donetk si Slaviansk, unde in ultimele 48 de ore s-au inregistrat zeci de morti.
Scrutinul prezidential risca sa nu se desfasoare in regiunea Donetk, aflat sub controlul militiilor separatiste proruse care nu recunosc legitimitatea noii Administratii de la Kiev.
In total, 20 de comisii electorale locale din totalul de 34 sunt sub controlul separatistilor, in regiunile Donetk si Lugansk.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat sambata ca Rusia nu este garantul suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, subliniind ca aceasta sarcina apartine Administratiei de la Kiev. Intr-un interviu acordat postului public de televiziune, Medvedev a subliniat ca nu este responsabilitatea Rusiei, ci a Ucrainei, sa garanteze integritatea teritoriala. "Niciun stat din lume nu poate garanta integritatea teritoriala a altui stat - este o aberatie legala", a explicat Medvedev.
In opinia premierului, Rusia va putea incepe dialogul cu Ucraina abia dupa stabilizarea situatiei din aceasta tara. "Este necesara o anumita stabilizare politica, iar Ucraina trebuie sa revina pe fagasul dezvoltarii normale", a subliniat Medvedev, explicand astfel de ce presedintele Vladimir Putin a promis ca va respecta "alegerea" ucrainenilor in scrutinul prezidential programat duminica.
Sursa: Mediafax
Etichete: alegeri prezidentiale, criza din ucraina, alegeri ucraina,
Dată publicare:
24-05-2014 17:18