Criza in Ucraina. Vladimir Putin, despre Barack Obama: "Cine este el sa judece? Trebuia sa se fi facut judecator"

Vladimir Putin

24 mai 2014. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ironizat criticile omologului sau american, Barack Obama, fata de situatia din Ucraina, contestand rolul acestuia si afirmand ca, "daca vrea sa ii judece pe altii, trebuia sa se fi facut judecator".

Mesajul lui Putin pentru Obama

Intrebat de un corespondent al NBC News, la Forumul economic de la Sankt-Petersburg, cum reactioneaza la acuzatiile lui Barack Obama privind implicarea Moscovei in violentele din Ucraina, Putin a raspuns: "Cine este el sa judece, serios?! Daca vrea sa judece oamenii, de ce nu si-a gasit un loc de munca la vreo instanta judiciara?"

Pe de alta parte, Putin a avut un ton conciliant fata de situatia din Ucraina, oferind asigurari ca va respecta alegerea ucrainenilor in scrutinul prezidential programat duminica.

Insa, atitudinea lui Putin s-a schimbat cand a venit vorba de Statele Unite, liderul de la Kremlin acuzand Washingtonul de alimentarea violentelor in Ucraina si de agravarea problemelor economice la nivel global.

Citește și
vladimir putin
CRIZA IN UCRAINA. Putin: "Modelul lumii unipolare a esuat. Sanctiunile impuse Rusiei se vor intoarce impotriva Occidentului"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Timosenko promite ca daca va deveni presedinte, Iateniuk va ramane in functia de premier

"Dupa alegerile prezidentiale, daca voi obtine o victorie, Arseni Iateniuk va ramane premier" al Ucrainei, a declarat ea. De asemenea, Timosenko a mentionat ca, in calitate de presedinte al tarii, ea va organiza un referendum cu privire la aderarea Ucrainei la NATO

"In calitate de presedinte, voi consulta populatia asupra intregrarii in Uniunea Europeana. In al doilea rand, voi organiza neaparat un referendum cu privire la intrarea tarii in NATO", a declarat Timosenko.

Celebra in Occident, ea a reaparut pe scena politica in februarie, imediat dupa eliberarea sa din inchisoare, unde a fost inchisa de justitia fostului presedinte Viktor Ianukovici. Ea a lansat o miscare de "rezistenta" fata de agresiunea rusa si a promis in repetate randuri aderarea la Uniunea Europeana. Totusi, popularitatea sa este cadere libera, cu 6 la suta din intentiile de vot.

Petro Porosenko, candidat favorit la prezidentialele din Ucraina, ar fi un vorbitor de limba romana

Miliardarul Petro Porosenko, candidat favorit la alegerile prezidentiale din Ucraina, prevazute la 25 mai, ar cunoaste limba romana, potrivit unei deputate a partidului ucrainean Udar, Irina Gherasenko, citata de site-ul Novostimira.com. Gherasenko a relatat ca miliardarul ucrainean ar fi demonstrat ca vorbeste romana, in cadrul prezentarii unui sondaj numit "Presedintele european", elaborat de Institutul de Politici Mondiale din Kiev. "In cadrul prezentarii, Porosenko a dat dovada de cunoasterea limbii romane, rostind "perfect" cateva fraze in aceasta limba, si i-a daruit Institutului un drapel pe care il luase anterior la summitul de la Vilnius", a afirmat deputata ucraineana.

De asemenea, Porosenko a "marturisit ca ar vrea sa devina candva un europarlamentar din partea Ucrainei. E un vis bun", a afirmat Gherasenko, intr-un mesaj postat pe consul sau de Facebook.

Petro Porosenko, "regele ciocolatei" si favorit la prezidentiale in Ucraina, potrivit sondajelor recente, a sustinut fatis contestarea proeuropeana de la Kiev ce a condus la indepartarea de la putere a fostului presedinte Viktor Ianukovici. El s-a imbogatit in anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice. La varsta de 48 de ani si avand o avere estimata la 1,6 miliarde de dolari, promite ca daca va fi ales presedinte, va "rezolva problema cu Rusia in trei luni". El este creditat cu 33 la suta din intentiile de vot.

Cel putin sapte morti in violentele din apropiere de Donetk

Cel putin sapte persoane au murit, vineri, in luptele dintre militarii ucraineni si insurgentii prorusi in apropiere de Donetk, un bastion al separatistilor din estul Ucrainei, relateaza AFP. Un bilant anterior anunta cinci morti in confruntarile de la Donetk.

Luptele au avut loc in apropiere de satul Karlivka, la nord-vest de Donetk. Patru persoane ucise par a fi separatisti, iar a cincea unul dintre voluntarii care lupta alaturi de armata ucraineana in est, potrivit unui fotograf al AFP. Jurnalistii AFP au relatat ulterior ca alte doua cadavre, cel mai probabil voluntari care lupta alaturi de armata ucraineana, au fost descoperite la locul confruntarilor.

Cu o zi inainte, regiunile separatiste Lugansk si Donetk, care si-au proclamat suveranitatea dupa un referendum privind independenta, au fost teatrul unor confruntari sangeroase intre fortele loiale Kievului si insurgentii prorusi, de la declansarea operatiunii militare prin care autoritatile ucrainene urmaresc sa preia controlul in est. Armata ucraineana a suferit cele mai grele pierderi de la 13 aprilie, cu moartea a cel putin 18 militari in doua atacuri comise de insurgenti cu grenade, mortiere si arme automate.

Aceste atacuri au loc cu 48 de ore inaintea unor alegeri prezidentiale cruciale pentru viitorul Ucrainei, dupa sase luni de criza politica ce au adus tara in pragul unui razboi civil si al secesiunii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Singapore si Las Vegas se muta la doi pasi de noi. Planurile lui Putin pentru Crimeea
Singapore si Las Vegas se muta la doi pasi de noi. Planurile lui Putin pentru Crimeea

Ce se va intampla cu Crimeea sub stapanire ruseasca? Raspunsul e surprinzator: peninsula de la Marea Neagra nu se va transforma intr-o noua Siberie, ci mai degraba intr-o combinatie de Singapore si Las Vegas.

CRIZA IN UCRAINA. Putin:
CRIZA IN UCRAINA. Putin: "Modelul lumii unipolare a esuat. Sanctiunile impuse Rusiei se vor intoarce impotriva Occidentului"

23 mai 2014. Vladimir Putin a declarat ca in tara vecina se afla in desfasurare "un adevarat razboi civil", relateaza AFP.

Criza in Ucraina. Separatistii din Lugansk instaureaza legea martiala. Vor impiedica votul pentru alegerile prezidentiale
Criza in Ucraina. Separatistii din Lugansk instaureaza legea martiala. Vor impiedica votul pentru alegerile prezidentiale

22 mai 2014. Liderul "autoproclamatei republici Lugansk", Valeri Bolotov, si-a anuntat intentia de a institui legea martiala pe teritoriul "autoproclamatului stat", in conditiile in care Ucraina se pregateste duminica pentru alegerile prezidentiale.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.