Criza in Ucraina. Vladimir Putin, despre Barack Obama: "Cine este el sa judece? Trebuia sa se fi facut judecator"
24 mai 2014. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ironizat criticile omologului sau american, Barack Obama, fata de situatia din Ucraina, contestand rolul acestuia si afirmand ca, "daca vrea sa ii judece pe altii, trebuia sa se fi facut judecator".
Mesajul lui Putin pentru Obama
Intrebat de un corespondent al NBC News, la Forumul economic de la Sankt-Petersburg, cum reactioneaza la acuzatiile lui Barack Obama privind implicarea Moscovei in violentele din Ucraina, Putin a raspuns: "Cine este el sa judece, serios?! Daca vrea sa judece oamenii, de ce nu si-a gasit un loc de munca la vreo instanta judiciara?"
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe de alta parte, Putin a avut un ton conciliant fata de situatia din Ucraina, oferind asigurari ca va respecta alegerea ucrainenilor in scrutinul prezidential programat duminica.
Insa, atitudinea lui Putin s-a schimbat cand a venit vorba de Statele Unite, liderul de la Kremlin acuzand Washingtonul de alimentarea violentelor in Ucraina si de agravarea problemelor economice la nivel global.
Timosenko promite ca daca va deveni presedinte, Iateniuk va ramane in functia de premier
"Dupa alegerile prezidentiale, daca voi obtine o victorie, Arseni Iateniuk va ramane premier" al Ucrainei, a declarat ea. De asemenea, Timosenko a mentionat ca, in calitate de presedinte al tarii, ea va organiza un referendum cu privire la aderarea Ucrainei la NATO
"In calitate de presedinte, voi consulta populatia asupra intregrarii in Uniunea Europeana. In al doilea rand, voi organiza neaparat un referendum cu privire la intrarea tarii in NATO", a declarat Timosenko.
Celebra in Occident, ea a reaparut pe scena politica in februarie, imediat dupa eliberarea sa din inchisoare, unde a fost inchisa de justitia fostului presedinte Viktor Ianukovici. Ea a lansat o miscare de "rezistenta" fata de agresiunea rusa si a promis in repetate randuri aderarea la Uniunea Europeana. Totusi, popularitatea sa este cadere libera, cu 6 la suta din intentiile de vot.
Petro Porosenko, candidat favorit la prezidentialele din Ucraina, ar fi un vorbitor de limba romana
Miliardarul Petro Porosenko, candidat favorit la alegerile prezidentiale din Ucraina, prevazute la 25 mai, ar cunoaste limba romana, potrivit unei deputate a partidului ucrainean Udar, Irina Gherasenko, citata de site-ul Novostimira.com. Gherasenko a relatat ca miliardarul ucrainean ar fi demonstrat ca vorbeste romana, in cadrul prezentarii unui sondaj numit "Presedintele european", elaborat de Institutul de Politici Mondiale din Kiev. "In cadrul prezentarii, Porosenko a dat dovada de cunoasterea limbii romane, rostind "perfect" cateva fraze in aceasta limba, si i-a daruit Institutului un drapel pe care il luase anterior la summitul de la Vilnius", a afirmat deputata ucraineana.
De asemenea, Porosenko a "marturisit ca ar vrea sa devina candva un europarlamentar din partea Ucrainei. E un vis bun", a afirmat Gherasenko, intr-un mesaj postat pe consul sau de Facebook.
Petro Porosenko, "regele ciocolatei" si favorit la prezidentiale in Ucraina, potrivit sondajelor recente, a sustinut fatis contestarea proeuropeana de la Kiev ce a condus la indepartarea de la putere a fostului presedinte Viktor Ianukovici. El s-a imbogatit in anii 1990 pe ruinele Uniunii Sovietice. La varsta de 48 de ani si avand o avere estimata la 1,6 miliarde de dolari, promite ca daca va fi ales presedinte, va "rezolva problema cu Rusia in trei luni". El este creditat cu 33 la suta din intentiile de vot.
Cel putin sapte morti in violentele din apropiere de Donetk
Cel putin sapte persoane au murit, vineri, in luptele dintre militarii ucraineni si insurgentii prorusi in apropiere de Donetk, un bastion al separatistilor din estul Ucrainei, relateaza AFP. Un bilant anterior anunta cinci morti in confruntarile de la Donetk.
Luptele au avut loc in apropiere de satul Karlivka, la nord-vest de Donetk. Patru persoane ucise par a fi separatisti, iar a cincea unul dintre voluntarii care lupta alaturi de armata ucraineana in est, potrivit unui fotograf al AFP. Jurnalistii AFP au relatat ulterior ca alte doua cadavre, cel mai probabil voluntari care lupta alaturi de armata ucraineana, au fost descoperite la locul confruntarilor.
Cu o zi inainte, regiunile separatiste Lugansk si Donetk, care si-au proclamat suveranitatea dupa un referendum privind independenta, au fost teatrul unor confruntari sangeroase intre fortele loiale Kievului si insurgentii prorusi, de la declansarea operatiunii militare prin care autoritatile ucrainene urmaresc sa preia controlul in est. Armata ucraineana a suferit cele mai grele pierderi de la 13 aprilie, cu moartea a cel putin 18 militari in doua atacuri comise de insurgenti cu grenade, mortiere si arme automate.
Aceste atacuri au loc cu 48 de ore inaintea unor alegeri prezidentiale cruciale pentru viitorul Ucrainei, dupa sase luni de criza politica ce au adus tara in pragul unui razboi civil si al secesiunii.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, Ucraina, alegeri, Iulia Timosenko,
Dată publicare:
24-05-2014 08:06