CRIZA IN UCRAINA. Putin: "Modelul lumii unipolare a esuat. Sanctiunile impuse Rusiei se vor intoarce impotriva Occidentului"

×
Codul embed a fost copiat

23 mai 2014. Vladimir Putin a declarat ca in tara vecina se afla in desfasurare "un adevarat razboi civil", relateaza AFP.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

• Noile confruntari de vineri din Donetk au facut cel putin 5 morti

• Bilantul atacurilor comise joi de separatisti prorusi impotriva armatei ucrainene a ajuns la 17 morti

Citește și
Vella Gulf
Washingtonul trimite un crucisator lansator de rachete in Marea Neagra
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

• NATO a semnalat miscari de trupe care ar putea sugera "inceputul retragerii" fortelor rusesti

• Vladimir Putin: Rusia "va respecta alegerea ucrainenilor" la scrutinul de duminica

"Modelul unei lumi unipolare a esuat, iar sanctiunile impuse Rusiei se vor intoarce impotriva Occidentului", a decretat vineri, Vladimir Putin, in deschiderea Forumului economic, de la Sankt Petersburg.

Discursul presedintelui rus s-a concentrat asupra situatiei din Ucraina, unde violentele se intetesc, odata cu apropierea scrutinului prezidential de duminica.

Si vineri, in apropiere de Donetzk, au murit 7 oameni: 4 separatisti pro-rusi si 3 membri ai Garzii Nationale Ucrainene.

Liderul de la Kremlin si-a ales cu mare grija cuvintele pentru a vorbi despre alegerile din Ucraina:

"Vom respecta decizia poporului ucrainean. Suntem interesati ca la frontiera noastra vestica - si vorbesc fara pic de ironie, in tara nostra sora Ucraina, sa fie restabilite pacea si calmul. Dupa alegeri, vom colabora cu structurile nou alese", a spus Vladimir Putin.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat, vineri, ca Ucraina este devastata de "un adevarat razboi civil", cu 48 de ore inaintea alegerilor prezidentiale din aceasta fosta republica sovietica, unde se confrunta fortele loiale Kievului si insurgentii prorusi in estul tarii.

Criza din Ucraina "a aparut pentru ca (presedintele ucrainean Viktor) Ianukovici a respins Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. A urmat o lovitura de stat, sustinuta de prietenii nostri americani, si in cele din urma s-a instalat haosul si un adevarat razboi civil", a declarat Putin in cadrul Forumului economic de la Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei).

Noi morti vineri in conflicte la Donetk

Cel putin cinci persoane au murit, vineri, in luptele dintre militarii ucraineni si insurgentii prorusi in apropiere de Donetk, un bastion al separatistilor din estul Ucrainei, relateaza AFP.

Luptele au avut loc in apropiere de satul Karlivka, la nord-vest de Donetk. Patru persoane ucise par a fi separatisti, iar a cincea unul dintre voluntarii care lupta alaturi de armata ucraineana in est, potrivit unui fotograf al AFP.

Rusia sustine ca mercenari straini lupta in Ucraina impotriva prorusilor

Societati militare private straine opereaza in Ucraina, furnizand autoritatilor de la Kiev mercenari pentru a lupta alaturi de trupele guvernamentale impotriva insurgentilor prorusi din est, a denuntat vineri seful Statului Major rus Valeri Gherasimov, relateaza AFP.

"Nu exista dovezi privind participarea societatilor militare private la evenimentele din Ucraina", a afirmat el, citat de agentiile ruse, fara a oferi detalii despre aceste firme.

"Potrivit informatiilor pe care le avem la dispozitie, zeci de mercenari straini, intre care americani, participa la actiuni militare de partea autoritatilor de la Kiev", a afirmat pentru agentia Interfax o sursa din cadrul Statului Major al fortelor ruse.

Anterior, Ministerul rus al Afacerilor Externe afirmase, citat de Interfax, ca printre trupele guvernamentale care lupta in orasul Slaviansk, bastion al rebeliunii ruse, se afla "straini care vorbesc engleza".

"Pentru a zdrobi insurectia (din estul Ucrainei), a fost format un grup de soldati. Ei detin sisteme de artilerie, lansatoare de rachete multiple si avioane de lupta", a afirmat vineri Gherasimov.

Moscova a denuntat in mai multe randuri prezenta mercenarilor americani alaturi de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezmintit la jumatatea lui martie.

Cotidianul german Bild am Sonntag a afirmat la inceputul lui mai ca aproximativ 400 de mercenari ai societatii americane Academi, mai cunoscuta sub vechiul nume de Blackwater, luptau alaturi de insurgentii prorusi. Cotidianul a precizat totusi ca nu stie cine a incheiat contractul cu Academi.

Saptamanalul a dezvaluit, de asemenea, ca agentii CIA si ai FBI ajuta autoritatile de la Kiev sa puna capat rebeliunii in estul tarii, fara a se implica direct in confruntari.

Armata ucrainena a suferit, joi, cele mai grele pierderi de cand a inceput operatiunea pentru recastigarea Estului, cuprins de insurgenta separatistilor pro-rusi.

Kievul acuza Moscova ca incearca sa impiedice alegerile prezidentiale de pe 25 mai dupa cel mai sangeros raid din estul tarii, in ultimele luni, pentru trupele ucrainene.

16 oameni au murit dupa atacul asupra unui punct de trecere din Donetk, iar cel putin 32 au fost raniti. Cel putin 13 dintre victime erau soldati, anunta autoritatile locale. In atacul derulat la un punct de trecere din Volnovaha, Donetk, un vehicul blindat a fost lovit de o racheta anti-tanc.

Al doilea atac, desfasurat in regiunea Lugansk, a avut loc in Rubizhne si s-a soldat cu moartea unui alt soldat. Un convoi militar a fost atacat pe un pod de catre militiile pro-ruse care s-au folosit de civili pentru a bloca zona. "Localnicii" ar fi fost folositi ca scuturi umane, au sustinut autoritatile ucrainene.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a cerut de urgenta o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU in urma violentelor survenite chiar inainte de alegerile prezidentiale de pe 25 mai.

"Avem dovezi ca Rusia incearca sa amplifice conflictul, sa obtina controlul asupra punctelor de trecere de la granita si sa saboteze alagerile" ar fi declarat premierul, potrivit unor surse citate de CNN.

Situatia ramane extrem de tensionata in Donetk si Lugansk, regiuni care si-au declarat suveranitate in urma unor referendumuri nerecunoscute de Kiev si considerate ilegale. Separatistii prorusi au cerut alipirea la Rusia.

Incidentele au loc cu doar trei zile inaintea unui scrutin prezidential considerat crucial pentru viitorul tarii, dupa sase luni de criza politica ce au condus tara in pragul unui razboi civil si unei sciziuni.
 
Potrivit ONU, cel putin 127 de persoane - militari ucraineni, separatisti prorusi si civili - au fost ucise in "confruntari violente" in perioada 13 aprilie-16 mai.

Pe de alta parte, insa, NATO a semnalat miscari de trupe care ar putea sugera "inceputul retragerii" fortelor rusesti masate la granita cu Ucraina.

Premierul Ucrainei sustine insa ca declaratiile Rusiei de retragere ale soldatilor masati la granita sunt doar o "cacealma".

"Chiar daca trupele se retrag, autoritatile de la Moscova inca ii ajuta pe teroristii armati, care sunt antrenati in Rusia", a sustinut Arseni Iateniuk, potrivit AP. NATO a estimat ca Rusia a trimis 40.000 de soldati la granita cu Ucraina. 

Vladimir Putin: Rusia "va respecta alegerea ucrainenilor" la scrutinul de duminica

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat vineri ca Rusia "va respecta alegerea" ucrainenilor, care voteaza duminica in cadrul unui scurtin prezidential anticipat, relateaza AFP.

"In principiu, conform Constitutiei nu pot avea loc alegeri pentru ca presedintele (Viktor) Ianukovici (...) este presedintele in exercitiu", a declarat Putin. Dar "noi vrem, de asemenea, ca in cele din urma sa se reinstaureze calmul (in Ucraina), vom respecta alegerea poporului ucrainean", a adaugat el, asigurand ca Moscova "va colabora cu noile autoritati".

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Criza in Ucraina. Separatistii din Lugansk instaureaza legea martiala. Vor impiedica votul pentru alegerile prezidentiale
Criza in Ucraina. Separatistii din Lugansk instaureaza legea martiala. Vor impiedica votul pentru alegerile prezidentiale

22 mai 2014. Liderul "autoproclamatei republici Lugansk", Valeri Bolotov, si-a anuntat intentia de a institui legea martiala pe teritoriul "autoproclamatului stat", in conditiile in care Ucraina se pregateste duminica pentru alegerile prezidentiale.

Washingtonul trimite un crucisator lansator de rachete in Marea Neagra
Washingtonul trimite un crucisator lansator de rachete in Marea Neagra

Statele Unite vor trimite un crucisator lansator de rachete in Marea Neagra, pentru a asigura in continuare securitatea aliatilor est-europeni ai NATO, ingrijorati de actiunile Rusiei in Ucraina, a anuntat marti purtatorul de cuvant al Pentagonului.

Criza in Ucraina. Miscari de trupe la frontiere, dupa ce Rusia a sunat retragerea inainte de alegerile din 25 mai
Criza in Ucraina. Miscari de trupe la frontiere, dupa ce Rusia a sunat retragerea inainte de alegerile din 25 mai

21 mai 2014. Statele Unite au observat miscari de trupe in apropierea frontierelor Ucrainei, dar este "prea devreme" sa confirme retragerea efectivelor militare anuntata de presedintele rus Vladimir Putin, anunta Casa Alba.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.