Cazul Yarei Gambirasio - crima care i-a tinut pe italieni cu sufletul la gura 4 ani: "E ca o poveste de roman politist"

Yara Gambirasio

Unul dintre cele mai dificil de rezolvat cazuri de crima din Italia este aproape de incheiere.

Pe 26 noiembrie 2010, Yara Gambirasio, o gimnasta in varsta de 13 ani, a disparut, iar trei luni mai tarziu cadavrul ei a fost descoperit pe un camp din apropiere. "Disparitia Yarei i-a fascinat pe italieni in decursul urmatorilor ani, devenind una dintre cele mai sofisticate si extraordinare anchete din istoria Italiei", scrie The Guardian.

DISPARITIA

Yara Gambirasio a plecat de acasa, intr-o dupa-amiaza, pana la sala de sport care se afla la doar cateva sute de metri distanta de casa, pentru a-i inapoia instructorului ei un casetofon. Doua ore mai tarziu, adolescenta nu se intorsese acasa, iar parintii sai au inceput sa-si faca griji. Au incercat sa o sune, dar avea telefonul inchis. Douazeci de minute mai tarziu, tatal fetei a alertat politia.

Cazul disparitiei Yarei a fost preluat de Letizia Ruggeri, o politista in varsta de 45 de ani, cu experienta, care luptase ani de zile impotriva Cosa Nostra, mafia siciliana. Ruggeri a mobilizat ofiterii de politie, carabinierii si politia militara, in oraselul Brembate di Sopra, de unde disparuse Yara. Au scormonit paduri, case abandonate, campuri, cu cainii de vanatoare, insa nu au dat de urma fetei.

Citește și
Gianuluca Murisciano
Poza care a strans peste 400.000 de like-uri pe Facebook. Un italian a emotionat o lume intreaga
Avocatul care a dat o țeapă imobiliară de peste 12 milioane de euro a încheiat un acord cu procurorii. Banii furați, folosiți pe păcănele și investiții speculative

CRIMA

Pe 26 februarie 2011, la fix trei luni de la disparitia Yarei, un barbat care pilota prin radio un avion mic pe un camp de langa oraselul Chignolo d'Isola, la 10 kilometri de Brembate de Sopra, a gasit cadavrul tinerei aflat in stare avansata de descompunere.

Letizia Ruggeri a venit imediat la fata locului. Langa cadavrul Yarei, politistii au gasit iPod-ul, cheile de la casa, cardul SIM si bateria de la telefonul adolescentei. Autopsia a aratat ca fata a murit injunghiata, nu fusese violata inainte, iar pe hainele ei au fost gasite urme care indicau ca ucigasul ar fi lucrat in constructii. Pe lenjeria Yarei insa, anchetatorii au gasit urme ADN apartinand unui barbat, care sugerau ca acesta ar fi fost si el ranit cand Yara a opus rezistenta.

A inceput astfel cea mai intortocheata ancheta de crima din istoria Italiei, cu zeci de piste si sute de oameni interogati, zeci de analize ADN, care a durat aproape patru ani.

ANCHETA

Dupa disparitia Yarei, Letizia Ruggeri a inceput ancheta chiar printre membrii familiei Gambirasio: a stat de vorba cu ei, a aflat cum mergea casnicia parintilor fetei si daca aveau sau nu secrete ascunse, insa nu a gasit nimic suspect.

Dupa descoperirea probelor ADN insa, ancheta se afla in sfarsit pe o pista concreta. Politistii au preluat probe de la familia extinsa, colegi de scoala, prieteni, angajatii saii de sport si de la clientii unui club din apropiere de locul crimei. Asa au reusit sa gaseasca o similaritate intre ADN-ul preluat de pe hainele Yarei si Damiano Guerinoni, fiul menajerei care lucrase mai bine de 10 ani pentru familia Gambirasio.

Insa atat Damiano, cat si mama lui nu aveau nicio legatura cu crima. Ancheta a ajuns din nou intr-un punct mort: "Nu era nicio conexiune acolo, a trebuit sa ne impacam cu gandul ca e doar o coincidenta", a declarat Ruggeri.

 

Politstii au petrecut atunci luni intregi pentru a recrea arborele genealogic al familiei Guerinoni, singura lor legatura ADN cu crima. Au aflat astfel ca tatal lui Damiano Guerinoni avusese un frate, Giuseppe, care murise in 1999.

Cu banuiala ca Giuseppe Guerinoni ar fi fost tatal Suspectului 1, asasinul Yarei, politia a gasit o noua pista. Giuseppe Guerinoni avusese trei copii: o fata si doi baieti, insa probele nu corespundeau cu cele ale criminalului. Asa au stabilit ca, cel mai probabil, Giuseppe Guerinoni trebuia sa fi avut alti fii nelegitimi, in afara casatoriei.

Letizia Ruggeri a numit asta "o investigatie intr-o alta investigatie". A pornit apoi pe urmele mamei copilului ilegitim al lui Guerinoni. Ancheta a ajuns atat de departe incat Ruggeri a cerut datele cazarilor din 1960 ale unui resort de SPA unde Guerinoni obisnuia sa petreaca doua saptamani, in luna mai a fiecarui an. Cautau acum o femeie in varsta, singura, care avusese o aventura si un copil cu Guerinoni, in urma cu 30-40 de ani.

Cautau, practic, acul in carul cu fan. Au scotocit prin orfelinate, prin arhive ale spitalelor, fara niciun rezultat insa. Abia atunci si-au dat seama unde greseau: divortul a fost legalizat in Italia abia in 1970 si multe cupluri ramaneau impreuna in ciuda infidelitatilor. Nu era exclus ca mama criminalului sa fi fost o femeie casatorita.

Intre timp, parintii Yarei au angajat un detectiv particular care a obtinut un ordin de exhumare a lui Giuseppe Guerinoni. Rezultatul testelor ADN a confirmat banuielile anchetatorilor: Guerinoni era cu certitudine tatal criminalului.

In 2013, povestea capatase deja forma unui puzzle intortocheat si cu multe piese lipsa. Jurnalistii italieni au devenit fascinati de scandalul din jurul crimei care ascundea infidelitati ingropate timp de zeci de ani si copii ilegitimi in sanul unei familii italiene traditionale.

Jurnalistii au descoperit printr-o ancheta proprie ca Guerinoni nu avusese doar un copil ilegitim, ci chiar cinci. "Am fi putut pune bazele unui tabloid. Era ca un canal deschis: primeam scrisori anonime, povesti, barfe, oamenii ne povesteau tot felul de lucruri", isi aminteste redactorul-sef al publicatiei Araberara.

Piesa-cheie a unui puzzle imposibil de realizat

Giovanni Mocerino, unul dintre detectivii care s-au ocupat de caz, a reusit sa afle cel mai important detaliu al cazului. "Ma macina cand nu pot rezolva un caz. Din cauza acestui caz nu mi-am luat un concediu patru ani", a recunoscut el.

Stand de vorba cu sute de oameni din Ponte Salva, orasul in care locuise Guerinoni in tinerete, a aflat ca acesta fusese sofer de autobuz si ca obisnuia sa duca femei la serviciu. Mocerino i-a interogat apoi pe fostii colegi ai lui Guerinoni si a aflat ca acesta i se confesase unuia dintre ei, spunandu-i ca a bagat o femeie tanara "in belele". De aici pana la aflarea numelui femeii, dintr-o sursa pe care Mocerino nu a dezvaluit-o, nu a mai fost decat un pas.

Ester Arzuffi fusese vecina cu Giuseppe Guerinoni, la sfarsitul anilor '60. La 19 ani, femeia se casatorise cu un barbat descris de localnici drept "depresiv, introvertit, suferind de psoriazis si artroza". Ester isi gasise de lucru la o fabrica de textile si mergea zilnic la serviciu cu autobuzul condus de Guerinoni.

Urmatorul pas al anchetatorilor a fost sa testeze ADN-ul femeii. Doar ca Ester mai fusese testata, dar rezultatele iesisera negative, totul din cauza unei erori. Geneticianul comparase, in 2012, ADN-ul lui Ester Arzuffi cu cel al Yarei, in loc de cel al Suspectului 1.

Probele trebuiau refacute. Cand rezultatul noilor teste ADN au venit, anchetatorii au ajuns la un pas de prinderea criminalului: Ester era, intr-adevar, mama Suspectului 1. Arzuffi avusese o aventura timp de aproape un deceniu cu Giuseppe Guerinoni, iar in 1970 nascuse gemeni, un baiat si o fata. Baiatul, Massimo Bossetti, in varsta de 42 de ani, casatorit, avea trei copii, era constructor si locuia in Mapello, orasul in care fusese localizat ultima data semnalul de la telefonul Yarei.

Pentru a nu-i da nimic de banuit barbatului, Letitia Ruggeri a instalat un fals control de rutina al politiei rutiere. Massimo Bossetti a fost tras pe dreapta si pus sa sufle de doua ori in etilo-test. Asa au facut rost politistii de probele ADN.

Rezultatul, asteptat de toti cu sufletul la gura, avea sa incheie o cautare nebuneasca de ani de zile: Massimo Bossetti era, intr-adevar, asasinul Yarei.

Pe 16 iunie 2013, Bossetti a fost arestat. Anchetatorii au descoperit apoi numeroase dovezi: barbatul o urmarea de ceva timp pe Yara si vizitase mai multe website-uri care aratau ca avea o obsesie pentru minore. Massimo Bossetti va fi adus la tribunal in aceasta primavara, in luna aprilie.

Pana acum, barbatul nu si-a recunoscut vina, iar avocatii lui vor sa conteste proba ADN ca dovada, motivand ca aceasta arata doar ca Bossetti a fost la locul crimei, nu ca a si comis-o.

O crima - trei familii devastate

Cazul "incredibil, incredibil, incredibil, incredibil", asa cum il descrie Letizia Ruggeri, a distrus trei familii. Vaduva lui Giuseppe Guerinoni a aflat totul despre indifelitatile sotului sau si despre existenta celorlalti copii ai raposatului. Sotul lui Ester Azruffi a aflat ca niciunul dintre cei trei copii pe care ii crescuse nu era al lui; al treilea copil al lui Ester, Fabio, avand si el un alt tata.

Casnicia lui Massimo Bossetti a ajuns pe butuci. Desi avocatii lui au incercat sa-l prezinte drept un barbat familist si iubitor, doi barbati au iesit la lumina sa sustina ca au avut aventuri cu sotia lui. Sora geamana a lui Bosseti a cazut prada furiei oamenilor si a fost batuta pe strada de mai multe ori, doar pentru ca este inrudita cu "Suspectul 1". Pe langa asta, ea a trebuit sa se impace cu gandul ca a trait toata viata fara sa stie cine e tatal sau biologic.

Iar familia Yarei pastreaza in continuare discretia. Tatal fetei insa, merge zilnic, la apus, la mormantul fiicei sale, care se odihneste acum inmormantata langa bunicii ei.
 

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Un roman s-a sinucis intr-un penitenciar din nordul Italiei. Tanarul de 19 ani fusese arestat pe 31 decembrie pentru furt
Un roman s-a sinucis intr-un penitenciar din nordul Italiei. Tanarul de 19 ani fusese arestat pe 31 decembrie pentru furt

Un detinut roman s-a spanzurat intr-un penitenciar situat in apropierea orasului italian Venetia, dupa ce autoritatile italiene i-au refuzat transferul in detentie la domiciliu, relateaza presa italiana.

Poza care a strans peste 400.000 de like-uri pe Facebook. Un italian a emotionat o lume intreaga
Poza care a strans peste 400.000 de like-uri pe Facebook. Un italian a emotionat o lume intreaga

Gianuluca Murisciano, un barbat din Italia, a postat o poza pe Facebook care a emotionat sute de mii de oameni, reusind sa stranga peste 400.000 de like-uri.

Crima socanta in Italia. Un roman de 18 ani a ucis o batrana pentru 15 euro si un telefon mobil vechi
Crima socanta in Italia. Un roman de 18 ani a ucis o batrana pentru 15 euro si un telefon mobil vechi

Un roman de doar 18 ani a socat orasul Torino, cu o crima oribila.

Recomandări
Noul spital din Lugoj: o afacere frauduloasă în care o firmă din Turcia se folosește de NATO. Codruța Kovesi a intrat pe fir
Noul spital din Lugoj: o afacere frauduloasă în care o firmă din Turcia se folosește de NATO. Codruța Kovesi a intrat pe fir

Lucrări de zeci de milioane de euro sunt în pericol de a nu fi duse la pun sfârșit pentru că Uniunea Europeană a oprit de la plată facturi după ce firmele câștigătoare sunt investigate pentru fraudă.

HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori
HARTA. ANM a actualizat avertizările meteo. Cod roșu în Galați, galben și portocaliu în alte județe. Vin primele ninsori

Meteorologii au actualizat avertizările de ploi şi intensificări ale vântului, duminică - 29 septembrie - fiind în vigoare un Cod Galben în cea mai mare parte a ţării.

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat, însă este intact și neatins de bombe. Cum a murit, de fapt
Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat, însă este intact și neatins de bombe. Cum a murit, de fapt

Trupul liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost recuperat, au declarat două surse pentru Reuters, potrivit Sky News. O sursă medicală și o sursă de securitate au declarat că trupul său a fost găsit intact după un atac aerian israelian în Beirut.