Uber se retrage din Grecia, din cauza protestelor taximetriștilor
Serviciul de rezervări de automobile cu şofer Uber a anunţat joi că îşi va suspenda operaţiunile în Grecia, după adoptarea unui act normativ care introduce o reglementare mai strictă în acest sector.
Potrivit Agerpres, care citează Reuters, Uber, care operează în capitala Greciei din 2015, s-a confruntat cu opoziţia şoferilor de taxi care l-a acuzat de concurenţă ilegală.
Noile reglementări cer ca fiecare călătorie să înceapă şi să se încheie la cartierul general al partenerilor sau într-o zonă de parcare, lucru care nu este valabil în toate cazurile pentru Uber. De asemenea, trebuie înfiinţat un registru digital al tuturor platformelor de ride-sharing şi al pasagerilor lor.
"Noile reglementări locale care au fost adoptate recent conţin prevederi care afectează serviciile de ride-sharing. Trebuie să evaluăm cum şi dacă vom opera în acest nou cadru şi de aceea vom suspenda serviciul uberX în Atena, începând de marţea viitoare, până când vom găsi o soluţie adecvată", a informat Uber, într-un mesaj postat pe blogul său.
Uber oferă două servicii în Atena: UberX, care foloseşte şoferi profesionişti, şi UberTAXI, care foloseşte şoferi de taxi. UberX a fost lansat în Atena în anul 2015 şi peste 450.000 de persoane au utilizat aplicaţia sa pentru a efectua o călătorie.
În luna decembrie a anului trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că serviciul de rezervări de automobile cu şofer Uber este un serviciu de transport care trebuie reglementat ca atare.
În decizia sa, CJUE a subliniat că un serviciu al cărui scop este "să conecteze, prin intermediul unei aplicaţii smartphone şi pentru remunerare, şoferi non-profesionişti utilizând propriul lor vehicul şi persoane care vor să călătorească trebuie clasificat ca fiind un serviciu în domeniul transportului în legislaţia UE".
În plus, CJUE a precizat că, "în conformitate cu legislaţia actuală, este la latitudinea statelor membre să reglementeze condiţiile în conformitate cu care astfel de servicii vor fi oferite" .
În România, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat în luna decembrie un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului de taximetrie. Ulterior, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că transportul de persoane prin intermediul aplicaţiilor de pe Internet reprezintă serviciul de taximetrie care a fost până acum "mascat" în serviciu de transport, fapt pentru care aceste firme trebuie să intre în legalitate şi să-şi depună documentele pentru a obţine autorizaţia de transport şi licenţa de taxi.
Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii. Uber activează pe piaţa din România din februarie 2015, în Bucureşti, şi s-a extins în 2016 în oraşele Cluj, Braşov şi Timişoara. În România, Uber are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti.
România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.