Turcii au trimis tancuri la granita pentru a opri valul de refugiati din Siria. ONU: 140.000 de kurzi au fugit in 6 zile

Ultima actualizare: 29-09-2014 07:08
turcia siria

Armata Turciei a trimis tancuri la granita cu Siria pentru a opri intrarea in tara a refugiatilor kurzi care au fugit de frica Statului Islamic, relateaza Reuters.

Potrivit unui raport ONU, in ultimele 6 zile in jur de 140.000 de kurzi au fugit in Turcia. In orasul Suruc, din provincia Sanliurfa, granita semnalata cu sarma ghimpata este pazita cu tancurile de soldati. Pentru multi kurzi aceasta reprezinta singura sansa de a scapa spre vest de teroarea Statului Islamic.

Turcia ar putea sustine militar atacurile impotriva Statului Islamic in Siria, afirma Erdogan

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, si-a exprimat marti sustinerea fata de atacurile aeriene desfasurate de Statele Unite si aliatii lor contra jihadistilor din Statul Islamic (SI) in Siria, declarand ca Ankara ar putea furniza sprijin militar sau logistic acestei operatiuni, relateaza Mediafax.

"Vad acestea (atacurile aeriene) drept ceva pozitiv. Ar fi o idee proasta sa inceteze. Acest plan trebuie sa continue", a declarat Erdogan, la New York.

Intrebat cu privire la modul in care Turcia ar putea contribui la operatiune, Erdogan a afirmat: "Vom lua toate masurile necesare pentru a combate terorismul".

"Aceasta implica toate modalitatile de sustinere, inclusiv in mod militar si politic. Aceasta implica un sprijin politic sau logistic", a adaugat el.

Turcia a fost criticata pentru o atitudine pasiva fata de ascensiunea in forta a jihadistilor din cadrul SI, care au cucerit teritorii in Irak si Siria, in vecinatatea frontierelor Turciei.

Insa Ankara a afirmat ca prioritatea sa este de a asigura securitatea celor 46 de cetateni turci tinuti ostatici de SI, dupa ce au fost rapiti in orasul Mosul din Irak.

Avioane militare din Statele Unite, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain si Qatar au efectuat marti raiduri aeriene in Siria, vizand pozitii ale grupului terorist sunnit Stat Islamic si ale unei celule Al-Qaida, Khorasan.

"Raidurile aeriene au fost un succes", a apreciat Pentagonul.

 

Sursa foto: Getty

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO