Trupele ruse înaintează din ce în ce mai mult pe teritoriul georgian
Dincolo de drama georgienilor, miza este pe cât de simplă, pe atât de importantă. Cine controlează Caucazul, hotărăşte traseul petrolului şi gazelor naturale din Marea Caspică şi Asia Centrală.
Vocea raţiunii vine zilele acestea de la Washington. George Bush acuză deschis Moscova că vrea să înlăture prin forţa armelor guvernul democratic al Georgiei.
De aproape 24 de ore, ruşii înainteaza că în brânză în interiorul Georgiei, semănând groază şi moarte. Nu iartă nimic: şcoli, cartiere muncitoreşti, instalaţii militare.
Peste tot, mii de localnici sunt pe fugă. Se tem să nu fie prinşi între batalioanele ruseşti aduse din Cecenia şi trupele georgiene care încearcă disperate, dar fără succes, să oprească invazia.
În centrul operaţiunii se află capitala Osetiei de Sud, Tskinvalli, şi orasul Gori, cheia care controlează văile Caucazului şi împarte Georgia în două.
Peste tot, susţin georgienii, ruşii au trecut la epurări etnice. Deşi evident marcat de turnura războiului, preşedintele Sakashvili a anunţat că Georgia nu va capitula, chiar dacă armata rusă va cuceri capitala Tbilisi. Un obiectiv dezminţit sus şi tare de premierul Putin, în timp ce trupele lui se apropie de periferia capitalei georgiene.
Între timp, Rusia a respins de facto proiectul de rezoluţie ONU, propusă de francezi pentru încetarea ostilităţilor, transformând într-o misiune imposibilă vizita preşedintelui Sarkozy, aşteptat astăzi la Moscova.
În timp ce Caucazul se scufundă în haos, Ministerul român de Externe anunţă evacuarea conaţionalilor noştri din Georgia. Câteva zeci de români au fost scoşi, luni noapte, din capitala Tbilisi, prin Armenia vecină, de unde vor fi transportaţi la Bucureşti.
Purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, anunţă că ambasada strânge grupuri de români şi, pe măsură ce numărul acestora ajunge la 10, se trece la evacuarea lor. În ultimele ore, peste două mii de străini, printre care mulţi diplomaţi şi oameni de afaceri, au părăsit Georgia prin Armenia.