Trupe americane vor intari defensiva tarilor baltice. "E foarte greu sa anticipezi ce are de gand domnul Putin"

Ultima actualizare: 13-03-2015 07:01

Calmul relativ instalat in estul Ucrainei nu pacaleste pe nimeni. Statele Unite au trimis echipament militar greu si soldati in Letonia.

Livrari similare, vor avea loc in Estonia si Lituania, cu obiectivul de a intari capacitatea de aparare a celor 3 state baltice, si de a descuraja Rusia sa le ameninte. NATO si-a propus sa creeze o forta de 5 mii de oameni care pot fi rapid mobilizati, si sase centre de comandament in proximitatea Rusiei, inclusiv in Romania.

Peste 750 de vehicule si alte echipamente militare au sosit luni seara, cu vaporul, la Riga, in Letonia. "Obiectivul nostru este sa demonstram Rusiei si lui Putin ca nu ne-a zadarnicit eforturile de a tine piept agresiuni sale", spune generalul maior John R. O’Connor.

Citeste si: Fost consilier la Casa Alba: "Putin poate ocupa Estonia sau Letonia intr-o singura zi". Ce ii sfatuieste pe americani

Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si vehiculele Scout Humvees vor ramane in Estonia, Letonia si Lituania atat timp cat "va fi necesar pentru a descuraja Rusia", a subliniat generalul O'Connor. Membre ale NATO si UE din 2004, cele trei tari baltice au un potential militar propriu foarte slab.

Pe de alta parte, comandatul trupelor NATO in Europa a atras atentia luni seara asupra "militarizarii" peninsulei Crimeea. Potrivit responsabilului NATO, rusii au instalat rachete de croaziera care acopera intreaga Marea Neagra in peninsula ucraineana anexata in urma cu un an.

"E foarte dificil sa anticipezi ce are de gand domnul Putin. Din ce am observat pana acum, exista indicii ca rusii vizeaza locuri cu populatie rusofona. Au fost deja sesizate tensiuni crescande in Transnistria ori Moldova. Asupra lor trebuie sa ne concentram si noi atentia", spune Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO in Europa

Interventia Moscovei in estul Ucrainei si manevrele militare derulate aproape continuu de rusi alimenteaza temerile ca puterea de la Kremlin ar dori sa destabilizeze si alte tari din regiune.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO