NATO si Rusia fac exercitii militare in Marea Neagra. Ce spun specialistii despre aceste demonstratii de forta

Dată publicare: 08-03-2015 19:14
Dată actualizare: 11-03-2015 07:11


NATO si Rusia fac demonstratii de forta: 6 nave de lupta din tarile aliate, in frunte cu un crucisator american, au acostat la Varna, in Bulgaria, pentru manevre comune la care participa si marina militara romana.

Concomitent, in sudul Rusiei se deruleaza ample exercitii militare terestre. Operatiunea NATO a fost planuita inca de anul trecut, insa importanta ei a crescut in contextul tensiunilor dintre Rusia si Occident.

La exercitiile navale din Marea Neagra participa crucisatorul american USS Vicksburg, patru fregate, - cea romaneasca, Regina Maria, si alte trei din Bulgaria, Turcia si Canada, precum si un vas german.

"Ne aflam aici, la Varna, la invitatia guvernului bulgar. Vom participa la exercitii militare alaturi de nave din Bulgaria, Turcia si Romania", a spus Mario Giancarlo Lauria, comandant ITS Aliseo.

Exercitiile navale vor include simulari de atacuri antiaeriene si antisubmarin. Vasele de razboi ale aliantei isi vor imbunatati coordonarea la doar cateva sute de kilometri de baza navala ruseasca din Sevastopol, in Crimeea - anexata anul trecut.

"Noul context in care aceste exercitii se deruleaza le sporesc semnificatia, mai ales ca a fost deja anuntat ca 300 de soldati americani vor ajunge in curand la Liov, in vestul Ucrainei, pentru a face exercitii cu armata ucraineana, ceea ce duce relatia America-Ucraina la cu totul alt nivel", a spus Dan Dungaciu, analist relatii internationale.

Flota rusa din Crimeea a inceput sa primeasca, de anul trecut, avioane de ultima generatie Suhoi 30. Iar aceste avioane se folosesc de prezenta navelor NATO aflate in Marea Neagra pentru a se antrena in scenarii de atac.

"Am zarit cateva vase rusesti si avioane rusesti", a spus Lauria.

"Chiar daca este vorba doar de o aratare a fortelor intre cei doi combatanti, nu se stie pana unde poate aceasta aratare de forte sa duca", a spus Dungaciu.

Dupa intensificarea violentelor din estul Ucrainei, ambarcatiunile de razboi americane ajung aproape in fiecare luna in Marea Neagra, iritand Rusia. Manevrele NATO coincid cu exercitii militare terestre, in sudul Rusiei, la care participa in jur de 2 mii de soldati si care se vor incheia peste o luna.

"Toate aceste lucruri ridica criza din Ucraina la un alt nivel. Nu mai vorbim de conflictul dintre Kiev si separatisti. NU mai vorbim nici macar de conflictul dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa. Vorbim din ce in ce mai explicit despre conflictul dintre Statele Unite si Federatia Rusa", a incheiat Dan Dungaciu.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO