Trump va asista la lansarea în spațiu a primului zbor cu echipaj uman al SpaceX. ”Destinul nostru, dincolo de Pământ”

Ultima actualizare: 23-05-2020 19:57
Trump va asista la lansarea în spațiu a primului zbor cu echipaj uman al SpaceX. ”Destinul nostru, dincolo de Pământ”
Getty

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va asista la lansarea în spaţiu a doi astronauţi ai NASA la bordul unei rachete a companiei SpaceX, pe 27 mai, din Florida.

 

Acesta este primul zbor cu echipaj uman care decolează de pe teritoriul american după anul 2011, a anunţat sâmbătă Casa Albă.

”Destinul nostru, dincolo de Pământ, nu este doar o chestiune de identitate naţională, ci o chestiune de securitate naţională”, a declarat Donald Trump într-un comunicat.

Lansarea este programată miercuri, la ora 16:33 (20:33 GMT), de la Centrul Spaţial Kennedy.

O rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, fondată de Elon Musk în California, va avea în vârf capsula Crew Dragon dezvoltată de companie pentru NASA.

Cei doi astronauţi, Douglas Hurley şi Robert Behnken, vor ajunge după 19 ore de la lansare la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) unde vor rămâne câteva luni.

Cu toate acestea, vremea ar putea fi nefavorabilă în ziua lansării, iar probabilitatea de amânare este de 60%, conform prognozelor publicate sâmbătă de baza militară Cape Canaveral, care se învecinează cu Centrul Spaţial Kennedy.

 

Prima lansare de astronauți la bordul unei capsule private 

 

Această misiune, denumită Demo-2, va marca prima lansare a unor astronauţi americani, de pe pământ american, la bordul unei capsule construite de o companie privată.

De la retragerea flotilei de navete spaţiale în 2011, capsulele şi rachetele Soyuz, de concepţie rusă, au rămas singurul mod prin care echipajele de pe ISS au putut fi schimbate.

NASA a anunţat vineri că a dat undă verde lansării, miercuri, a celor doi astronauţi americani la bordul rachetei SpaceX.

Înalţi oficiali ai agenţiei spaţiale şi ai companiei lui Elon Musk s-au reunit de joi la Centrul Spaţial Kennedy, în Florida, pentru a verifica dacă totul este pregătit şi sigur pentru misiune.

Misiunea Demo-2 are drept obiectiv testarea cu echipaj uman a capsulei Crew Dragon, produsă de compania lui Elon Musk, SpaceX, la fel ca şi racheta portantă Falcon 9.

Demo-2 reprezintă ultimul test de zbor pentru capsula Crew Dragon şi toată lumea este optimistă că această misiune va valida această capsulă ca vehicul ce va transporta de acum înainte astronauţii americani în spaţiu.

De asemenea, în această misiune, cei doi piloţi vor testa pentru prima oară evoluţia capsulei Crew Dragon pe orbita terestră.

Deşi capsula Crew Dragon folosită poate rămâne pe orbită aproximativ 110 zile, durata misiunii Demo-2 va fi stabilită după ce capsula va andoca la ISS, în funcţie de disponibilitatea următoarei lansări spre laboratorul spaţial.

Înainte de încheierea acestei misiuni, Crew Dragon se va desprinde în mod automat de ISS cu cei doi astronauţi la bord şi apoi va reintra în atmosfera terestră.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!