Avocatul Poporului: Numeroase persoane reclamă obligativitatea termoscanării. ”O fi normal?”
Avocatul Poporului, Renate Weber, susţine că numeroase persoane s-au adresat instituţiei reclamând obligativitatea termoscanării la intrarea în spaţii închise, precizând însă că are competențe limitate în acest sens.
Renate Weber a mai spus că a primit și sesizări de la medici care susţin că măsurarea temperaturii corporale este un act medical pentru care este nevoie de acordul persoanei care este supusă acestui act.
Avocatul Poporului a afirmat sâmbătă, la Digi 24, că fiecare persoană se poate adresa instanţei de judecată dacă se consideră prejudiciată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Atât timp cât ea nu este prin lege şi nu este prin Ordonanţă de Urgenţă, competenţele noastre sunt limitate. Fiind vorba de o Hotărâre, orice persoană interesată care se consideră vătămată poate să facă acest lucru la instanţă”, a declarat Renate Weber.
Avocatul Poporului a precizat că ceea ce o îngrijorează este faptul că termoscanarea ar putea avea consecinţe care să îi afecteze pe unii dintre cei care nu pot avea acces în unele spaţii închise, dând exemplul tinerilor care trebuie să susţină examene şi întrebându-se ce s-ar putea întâmpla în cazul unui elev care nu poate susţine examenul de final din cauză că temperatura sa depăşeşte nivelul prevăzut prin lege.
Ce spune despre elevii care nu ar putea intra la examene din cauza temperaturii
”Elevii aceia, dacă vor fi excluşi, dacă nu vor fi primiţi în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineaţa aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecinţele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri şi-mi dau o stare nu neapărat de bine”, a afirmat Renate Weber.
Ea dă de asemenea exemplul femeilor, care pe parcursul unei luni suferă diverse modificări fiziologice și al căror organism poate arăta temperaturi crescute fără ca acestea să sufere de Covid-19, dar şi al persoanelor care suferă, de exemplu, de un abces care poate duce la creşterea temperaturii corporale.
„În realitate datele acestea nu se reţin, nu le reţine niciun termometru şi cine ar avea anevoie de datele astea? Nu cred că neapărat din perspectiva protecţiei datelor e, deşi am avut astfel de sesizări din partea unor medici care au spus că e un act medical şi trebuie să-ţi dai consimţământul”, a mai afirmat Avocatul Poporului.
Renate Weber spune că în cazul unei interdicţii aplicate celor care nu îşi dau consimţământul privind termoscanarea se poate vorbi despre un consimţământ forţat, nu benevol.
Sursa: News.ro
Etichete: reclamatii, avocatul poporului, termoscanare,
Dată publicare:
23-05-2020 17:06