Instituțiile de stat, obligate să cumpere doar alimente produse în România

Dată publicare: 23-05-2020 14:54
Dată actualizare: 23-05-2020 15:02
Sursa: C.A.


Instituțiile de stat, obligate să cumpere doar produse fabricate în România

Un proiect de lege inițiat de deputați PSD obligă instituțiile de stat să cumpere numai alimente fabricate în România. Inițiativa vine la scurt timp după ce Parlamentul a eliminat obligația marilor magazine de a vinde cel puțin 51% produse românești.

 

Proiectul legislativ prevede ca unitățile militare, spitalele, cantinele sociale, școlile, penitenciarele și alte instituții publice să fie obligate să cumpere numai bunuri alimentare de producție internă, realizate exclusiv din materii prime românești, scrie Profit.

Inițiatorii consideră că măsura este necesară ”în contextul restricțiilor impuse României de organismele europene de a emite acte normative prin care să putem obliga prezenta la raft, cu prioritate, a produselor românești, și al nivelului prohibitiv al taxelor la raft impuse de marii comercianți”.

 

Cui se aplică prevederile proiectului

 

Prevederile se aplică ”tuturor persoanelor juridice de stat, care desfășoară relații comerciale cu produse alimentare respectiv, în primul rând, tuturor structurilor de stat care/prin care se asigură consum colectiv (ca, de exemplu: unități militare, spitale, cantine sociale, unități de învățământ, penitenciare și altele asimilate)”.

De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va întocmi ”lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime românești” și o va publica pe site-ul ministerului.

 

Sursa: C.A., profit.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO