Trump și Biden, moment istoric după tentativa de asasinat din Pennsylvania. E pentru prima oară când se întâmplă asta
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump i-a adus pe candidații la președinția SUA pe aceeași lungime de undă. Joe Biden a făcut apel, duminică seara, într-un discurs ținut la Casa Albă, la unitate.
Câteva minute mai târziu, și Donald Trump a postat pe o rețea socială un mesaj format din două cuvinte: „Uniți America!”.
Între timp, autoritățile, în frunte cu FBI, încearcă să afle cum a reușit atacatorul să ajungă pe acoperiș fără să fie observat de polițiști și de agenții secreți.
Trăgătorul a fost observat pe clădire cu câteva secunde înainte să deschidă focul. Un spectator a sesizat Poliția, dar agenții nu au ajuns la timp.
Gene Puskar, jurnalist Associated Press: „La scurt timp după ce (Trump) a început discursul, am auzit click, click, click, plici, plici. Văzusem lunetiștii poliției cum își stabileau poziția pe acoperișul clădirii mai devreme. Așa că imediat m-am uitat la ei și deja ripostau”.
Fostul președinte a scăpat cu viață pentru că a întors capul cu o secundă înainte să fie împușcat.
Salena Zito, reporter Washington Examiner: „Pusese un ecran care arăta un grafic și pe care nu-l folosește niciodată. Acum s-a uitat spre dreapta, ceva ce nu face niciodată... și în timp ce se uita în dreapta lui, glonțul i-a trecut pe lângă față”.
FBI l-a identificat pe atacator drept Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Pensylvania. Era membru al Partidului Republican, dar în 2017 făcuse și o donație către o strângere de fonduri democrată. Agenții federali au găsit explozibili rudimentari în locuința și mașina lui. Arma semiautomată folosită în atac aparține tatălui său. Ancheta este condusă de FBI, care a anunțat că tratează cazul drept tentativă de asasinat sau terorism domestic.
Christopher A. Wray, director FBI: „Poporul american poate fi sigur că nu vom lăsa nicio piatră neîntoarsă în timp ce lucrăm pentru a afla ce s-a întâmplat ieri”.
Sunt însă destule voci care susțin că forțele de ordine locale și, mai ales, Serviciul Secret au fost depășite de eveniment.
Andrew J. Scott, III, specialist în securitate: „Acest individ a comis un atac asupra unui fost președinte având capacități, cunoaștere și pregătire limitate. Asta mă îngrijorează și mă face să mă întreb: ce s-ar fi întâmplat dacă am fi avut de-a face cu un asasin profesionist?”.
Donald Trump pare să fi trecut repede peste tentativa de asasinare. O ziaristă de la publicația Washington Examiner i-a luat un interviu ieri.
Salena Zito, reporter Washington Examiner: „A spus că, în acel moment, a înțeles că totul s-a schimbat pentru țară și pentru el însuși. A spus că va vorbi, că se va concentra pe unitatea țării”.
Apelul la unitate a fost reluat și de președintele Joe Biden, într-un discurs susținut în fața națiunii din Biroul Oval de la Casa Albă.
Joe Biden, președintele SUA: „Puterea de a schimba America ar trebui să rămână întotdeauna în mâinile poporului, nu în mâinile unui potențial asasin. Nu există loc în America pentru acest tip de violență, pentru orice fel de violență, niciodată. Punct. Fără excepții. Nu putem permite ca această violență să fie normalizată. Retorica politică din această țară a devenit foarte înfierbântată. E timpul să o calmăm”.
Val de dezinformări pe rețelele de socializare
Analiștii au remarcat un val de dezinformări pe rețelele sociale încă din primele minute ale atacului. Au apărut informații cum că atentatul ar fi fost o înscenare si că Serviciul Secret nu s-ar fi străduit să-l protejeze pe Trump.
David Klepper, reporter Associated Press: „Nu există nicio dovadă pentru aceste teorii ale conspirației, dar asta reflectă tipul de afirmații care s-au răspândit în acest climat emoțional foarte polarizat”.
Tentativa de asasinat a avut un impact puternic în rândul susținătorilor din ambele tabere.
Lupe Rodriguez, susținător al lui Trump și rezident în Roland Heights: „Știm că încearcă să fure (alegerile) de la noi și vor face tot ce pot pentru a scăpa de Trump”.
Omar Flores, copreședinte al Coaliției pentru marșul împotriva Convenției Naționale Republicane: „Cred că Trump generează multă ură și cred că împușcăturile nu au nicio legătură cu noi”.
Peste câteva ore, în orașul Milwaukee dn Wisconsin începe Convenția Națională Republicană, unde Trump va primi oficial nominalizarea partidului său pentru alegerile prezidențiale. Reprezentanții FBI și ai Serviciului Secret spun că măsurile de securitate la eveniment sunt suficiente. Pe de altă parte, participanții pot să-și facă apariția înarmați... dar nu pot trece de cordoanele de securitate cu armele la ei.