Trump revine asupra unei idei din primul mandat și spune că deținerea Groenlandei de către SUA este o ”necesitate absolută”
Preşedintele ales american Donald Trump l-a desemnat pe cofondatorul serviciului de plată online Paypal Ken Howery - fostul său ambasador în Suedia în primul mandat -, în funcţia de ambasador în Danemarca.
Trump a profitat de această ocazie pentru a-şi reitera ambiţia de a cumpăra Groenlanda, după ce a ridicat în ultimele zile pretenţii cu privire la Canada şi Canalul Panama.
”Ken este un antreprenor, un inestitor şi un funcţionar de renume mondial, care ne-a servit în mod strălucit naţiunea în primul meu mandat în calitate de ambasador al Statelor Unite în Suedia, unde a condus eforturi în vederea consolidării apărării, securităţii şi cooperării economice între cele două ţări”, scria duminică pe reţeaua sa, Truth Social, Trump.
Nominalizarea lui Ken Howery este necesar să fie validată în noul Senat, majoritar republican.
Donald Trump adaugă apoi o frază despre Groenland, o ţară care face parte din regatul Danemarcei, pe care Trump a pus ochii din primul său mandat.
”Din motive de securitate naţională şi de libertate în lume, Statele Unite ale Americii consideră că proprietatea şi controlul Groenlandei sunt o necesitate absolută”.
Groenlanda, cu aproximativ 60.000 de locuitori, este o insulă arctică uriaşă - de patru ori mai mare decât Franţa - şi bogată în resurse naturale, între altele, apă, petrol, gaze natrale, aur, aur, argint, fier, platină, cupru, uraniu şi metale rare esenţiale în fabricarea bateriilor electrice şi utile în industria armamentului.
În 2019, Donald Trump evoca ideea cumpărării acestui teritoriu care este autonom politic începând din 1979, după ce a fost o colonie a coroanei daneze până în 1953.
În august 2019, The Wall Street Journal (WSJ) dezvăluia că fostul magnat imobiliar şi-a întrebat consilierii dacă este posibilă cumpărarea Groenlandei.
”Groenlanda nu este, evident, de vânzare”, reacţiona atunci Guvernul groenlandez. ”O zi a păcălelii înainte de vreme”, ironiza, la rândul său, fostul premier liberal danez Lars Lokke Rasmussen.
Trei zile mai târziu, la 19 august, Donald Trump declara presei americană că achiziţia acestui teritoriu ar fi ”o mare tranzacţie imobiliară. ”Iar strategic, pentru Statele Unite ar fi frumos”, adăuga el.
El şi-a anulat o vizită în Danemarca din cauza refuzului premierului Mette Frederiksen de a ”vinde” Groenlanda, care a respins atunci o ”discuţie absurdă”.
”Groenlanda nu este daneză. Groenlanda este goenlandeză”, sublinia atunci Mette Frederiksen.
”Groenlanda este bogată în resurse, mai ales minerale, ca apa şi gheaţa cele mai pure, în peşte şi în fructe de mare, în energie regenerabilă şi este o nouă frontieră a tursimului de aventură. Avem ce vine, noi nu suntem de vânzare”, a reacţionat Ministerul goenlandez de Externe.
Potrivit Centrului de Studii Strategice al Marinei franceze, nu este prima oară când Statele Unite încearcă să sumpere Groenlanda.
Două propuneri de cumpărare au fost respinse, una în secolul al XIX-lea şi una în 1946, preciza într-o notă, în 2019, acest organism de cercetare din subordinea Ministerului francez al Apărării.