Trump ia în calcul pentru prima dată înfrângerea în fața lui Biden. „Timpul va decide”
După mai bine de o săptămână de la alegerile prezidențiale din Statele Unite, Donald Trump a făcut prima declarație publică legată de o posibilă tranziție de putere la Casa Albă.
"Timpul va decide", a spus președintele în exercițiu, fără a renunța la acuzațiile de fraudă pe care le postează zilnic pe contul său de Twitter.
Între timp, CNN și BBC l-au dat câștigător pe Biden în Arizona și Georgia, două state-cheie. Iar autoritățile electorale din Arizona spun că acuzațiile de fraudă nu sunt susținute cu dovezi.
Donald Trump, președintele în exercițiu al SUA: „Eu nu voi... Această administraţie nu va impune o nouă carantină. Sper că indiferent ce se va întâmpla în viitor, cine ştie ce administraţie va fi. Cred că timpul ne va lămuri. Dar vă pot spune că această administraţie nu va impune carantina.”
A fost prima dată de la încheierea scrutinului când Donald Trump a lăsat să se înţeleagă că s-ar putea să nu-şi continue mandatul la Casa Albă. Liderul în funcţie refuză, totuşi, să admită explicit că a pierdut cursa.
Potrivit CNN, Joe Biden a câştigat Georgia şi Arizona, ceea ce duce scorul în Colegiul Elector la 306, faţă de cele 232 de voturi ale lui Trump. Acesta spera că un audit al voturilor ar putea întoarce soarta alegerilor, dar autorităţile electorale din Arizona au anunţat deja că nu e nicio fraudă.
Katie Hobbs, secretarul de stat al Arizonei: „Auditul post-electoral iese exact aşa cum ne-am aşteptat, pentru că nu s-a întâmplat nimic dubios cu numărătoarea voturilor.”
Şi Departamentul pentru Securitate Internă a respins acuzaţiile de fraudă şi a transmis că scrutinul din 2020 pentru Casa Albă "a fost cel mai sigur" din istoria Americii.
Laurence Tribe, cofondator American Constitution Society: „Singura fraudă aici este afirmația frauduloasă a președintelui că ar fi existat o fraudă electorală masivă.”
Scott Pelley, corespondent CNN: „Ce efect au pentru țara noastră aceste false afirmații de fraudă electorală, pe scară largă?”
Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite: „În parte sunt motivate, pentru că președintelui nu-i place să piardă, niciodată nu recunoaște un eșec. Însă acesta este încă un pas nu doar pentru delegitimizarea viitoarei administrații Biden, ci a democrației americane, în general. Este o cale periculoasă.”
Potrivit unor surse de la Casa Albă, există divergenţe şi în sânul familiei prezidenţiale, în legătură cu ce ar trebui să facă Trump. În timp ce Donald Jr. şi Eric, fiii preşedintelui în funcţie, vor ca acesta să conteste mai departe alegerile, fiica Ivanka şi soţul ei nu cred că rezultatul mai poate fi schimbat.
Democrații speră să-i convingă pe aliaţii lui Trump din Partidul Republican să recunoască victoria lui Biden, ca să pună capăt crizei.
Nancy Pelosi, președinte al Camerei Reprezentanților a SUA: „Cu cât republicanii continuă această şaradă, cu atât mai mult scapă de sub control criza COVID şi americanii vor fi într-un pericol şi mai mare.”
Ultimul bilanţ, la 24 de ore. a fost şi cel mai ridicat de la începutul pandemiei, cu peste 177.000 de cazuri de coronavirus. Iar joi, în Statele Unite au fost 67.000 de internări în spitale, un alt record nefast. În ciuda cifrelor, sunt încă destui oameni care refuză să poarte mască.
Client supermarket: „Avem oficiali din domeniul sănătății care ne spun să purtăm măști. Asta ajută pe toată lumea. Mă ajută pe mine, te ajută pe tine. Atunci de ce să luptăm cu autoritățile? Hai să trecem pur și simplu peste momentul ăsta.”
Într-un nou set de recomandări, Centrul american pentru Combaterea Bolilor citează mai multe studii care spun că măştile reduc cu peste 70% riscul de a transmite sau de a lua virusul.