Ancheta care ar putea duce la demiterea președintelui SUA. Ce arată detaliile convorbirii telefonice


Ultimul update: Miercuri 25 Septembrie 2019 20:18
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2019 18:50
Categorie: Stiri externe

Casa Albă a publicat detalii ale convorbirii telefonice controversate dintre președintele Trump și omologul său ucrainean.

Pornind de aici, a fost declanșată oficial o anchetă care ar putea duce la iniţierea procedurii de demitere a președintelui Statelor Unite.

Detaliile convorbirii telefonice arată că Donald Trump i-a cerut lui Volodimir Zelenski, acum două luni, să-l ancheteze pentru presupuse fapte de corupție pe candidatul democrat la președinția Americii, Joe Biden, al cărui fiu a lucrat pentru compania ucraineană de gaze naturale.

Nancy Pelosi, președinte al Camerei Reprezentanților a SUA: „Trebuie tras la răspundere. Nimeni nu e mai presus de lege. Donald Trump a trădat jurământul de la preluarea mandatului, securitatea naţională şi integritatea alegerilor.”

De luni de zile, unii democrați cereau deschiderea unei proceduri de destituire a lui Donald Trump, invocând amestecul Rusiei în campania prezidențială din 2016.

S-a iscat însă un nou scandal, iar acum chiar și aleșii din opoziție, considerați moderați, au cerut o anchetă care ar putea duce la inițierea procedurii de demitere a președintelui.

Julie Pace, reporter: „Pelosi e singura persoană care poate declanșa votul de destituire. Este un demers simbolic, dar schimbă complet datele problemei.”

Totul a început după raportul unui membru al serviciilor de informații, avertizor de integritate. Potrivit acestuia, Trump ar fi făcut presiuni asupra omologului său de la Kiev, Volodimir Zelenski, pentru a investiga afacerile familiei Biden din Ucraina.

Nancy Pelosi: „Președintele Statelor Unite a recunoscut că a vorbit cu liderul unei țări străine, în acest caz Ucraina, despre ceva ce i-ar fi de ajutor în campania sa pentru realegere.”

Cu doar câteva zile înaintea discuției telefonice cu Zelinski, Donald Trump ordonase înghețarea unui ajutor militar pentru Ucraina de 400 de milioane de dolari.

Opoziția democrată îl bănuiește că s-a folosit de aceste fonduri pentru a-l determina pe Zelenski să lanseze o anchetă pentru corupție împotriva lui Hunter Biden, fiul cel mic al lui Joe Biden, care a fost director al companiei de gaze naturale din Ucraina.

Trump a trecut la contraatac: „Totul e fenomenal în America, iar democrații au lansat investigația pentru că știu că nu pot câștiga alegerile prezidențiale de la anul”, spune liderul de la Casa Albă.

Donald Trump: „Este cea mai odioasă vânătoare de vrăjitoare din istoria politicii.”

Joe Biden, candidat la prezidențiale: „Dacă permitem unui președinte să scape basma curată după încălcarea Constituției, daunele vor fi permanente. Asta nu e o problema democrată ori republicană, este o problemă de securitate națională.”

În condițiile în care republicanii controlează Senatul, procedura de demitere pare sortită eșecului. Va arunca însă o umbră asupra sfârșitului de mandat al lui Donald Trump. Și, în orice caz, urmările asupra campaniei prezidențiale din 2020 sunt imprevizibile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

 

Transcrierea conversaţiei telefonice dintre Donald Trump şi Zelenski a fost publicată
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Donald Trump la Adunarea Generală a ONU
Klaus Iohannis a postat pe Facebook o fotografie în care apare cu Donald Trump
VIDEO PROTVPLUS.RO