Cum se apără Donald Trump, după anunţul iniţierii procedurii de destituire


Ultimul update: Miercuri 25 Septembrie 2019 14:16
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2019 12:28
Categorie: Stiri externe

Democrata Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a anunţat demararea unei anchete care ar putea avea drept rezultat iniţierea procedurii de destituire a președintelui Trump.

Picătura care a umplut paharul democraţilor o reprezintă suspiciunile că liderul de la Casa Alba ar fi cerut Ucrainei investigarea lui Joe Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA.

În încercarea de a para loviturile, Trump a autorizat publicarea integrală, în cursul zilei de miercuri, a transcrierii conversaţiei telefonice avute cu preşedintele ucrainean.

De luni de zile, unii democrați cereau deschiderea unei proceduri de destituire a lui Donald Trump, invocând amestecul Rusiei în campania prezidențială din 2016.

Noul scandal a atras însă și voci moderate, iar Nancy Pelosi n-a mai avut argumente să opună rezistenţă propriilor colegi democraţi.

Julie Pace, Associated Press Washington Bureau Chief:
"Pelosi e singura persoană care poate declanşa votul de destituire. Este un demers simbolic, dar schimba complet datele problemei".

Totul a început după raportul unui avertizor de integritate, membru al Serviciilor de informaţii, potrivit căruia Trump ar fi făcut presiuni asupra omologului sau de la Kiev pentru a investiga afacerile familiei Biden din Ucraina.

Cu doar câteva zile înaintea discuţiei telefonice cu Zelinski, Donald Trump ordonase înghețarea unui ajutor militar pentru Ucraina de 400 de milioane de dolari.

Opoziția democrată îl bănuieşte că s-a folosit de aceste fonduri pentru a-l determina pe Zelenski să lanseze o anchetă pentru corupție împotriva lui Hunter Biden, fiul cel mic al lui Joe Biden.

În primele sale reacţii, preşedintele Trump a bâjbâit, dând impresia că încearcă să pună cap la cap o apărare coerentă. S-a contrazis singur şi a încercat să devieze întrebările.

Trump a declarat ba că a blocat banii pentru a sili Europa să se achite de partea ei, ba că nu voia ca fondurile să alimenteze corupţia din Ucraina.

Fondurile au fost în cele din urmă deblocate pe 12 septembrie, la scurt timp după izbucnirea scandalului.

Preşedintel Donald Trump: "Nu a fost vorba de niciun "schimb". Ar trebui, în schimb, să-l întrebaţi pe Joe Biden cum a făcut fiul lui milioane de dolari în Ucraina".

Joe Biden: "Dacă permitem unui preşedinte să scape basma curată după încălcarea Constituţiei, daunele vor fi permanente. Asta nu e o problemă democrată ori republicana, este o problemă de securitate naţională".

În condițiile în care republicanii controlează Senatul, procedura de demitere pare sortită eșecului. Va arunca însă o umbră asupra sfârșitului de mandat al lui Donald Trump. Şi, în orice caz, urmările asupra campaniei prezidenţiale din 2020 sunt imprevizibile.

Doar trei preşedinţi americani au fost vizaţi de proceduri de destituire. Doi au fost suspendaţi, Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998, dar în cele din urmă au reuşit să-şi ducă la capăt mandatul. Richard M. Nixon şi-a dat demisia în 1974 pentru a evita să fie pus sub acuzare în scandalul Watergate.

VIDEO PROTVPLUS.RO