Trump, amenințări voalate în mijlocul scandalului: "Ne ocupam altfel de spioni în trecut"

×
Codul embed a fost copiat

Tăvălugul pornit la Washington în direcția președintelui Donald Trump pare imposibil de oprit.

Congresul a aflat noi detalii grăitoare despre încercările liderului de la Casa Alba de a-și compromite rivalul politic, făcând presiuni asupra Ucrainei.

Agasat, și cu siguranță îngrijorat, Donald Trump vrea să afle cine l-a trădat. Jurnaliști și politicieni americani compară deja întreaga poveste cu afacerea „Watergate".

În cadrul unei mese private, Donald Trump și-a manifestat dorința de a afla cine este în spatele dezvăluirilor legate de discuţia lui din iulie cu președintele ucrainean Zelenski. Şi nu doar aşa din pură curiozitate, ci a lăsat impresia că ar vrea să se răzbune.

Donald Trump, președintele SUA: "Vreau să știu cine e această persoană care a dat informația către denunțător, pentru că e aproape spionaj. Știți ce făceam pe timpuri, când eram mai deștepți? Așa-i? Spionii și trădarea, ne ocupam de lucrurile astea un pic mai altfel decât o facem acum".

Citește și
Donald Trump
Trump, numit ”idiot” în cerințele unui test pentru elevi. Reacția unui părinte
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Despre avertizorul de integritate care a stârnit scandalul şi implicit ancheta Congresului se ştie doar că ar fi un agent CIA.

Directorul serviciilor naţionale americane de informaţii spune că nici el nu-i cunoaşte identitatea, dar îi susţine fără rezerve demersul.

Joseph Maguire, directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii: "Cred că denunţătorul a făcut ceea ce trebuia. Cred că a urmat legislaţia până la capăt".

Congresman: "V-a cerut preşedintele SUA să aflaţi identitatea "turnătorului"?"
Joseph Maguire, directorul Serviciilor Naţionale de Informaţii: "Deşi în mod normal n-aş dezvălui ce am discutat cu preşedintele, în acest caz vă pot spune răspicat că nu".

Pe de altă parte, în declarațiile publice, Donald Trump se considera adevărata victimă a scandalului.

Donald Trump: "Am văzut un pic la televizor, e o ruşine pentru ţara noastră, încă o vânătoare de vrăjitoare. A trebuit să suport aberaţiile lui Adam Schiff despre o discuţie telefonică absolut în regulă.

Adam Schiff, şeful comisiei de informaţii din Camera reprezentantilor, democrat: "Întotdeauna sunt flatat când mă atacă cineva de teapa preşedintelui"

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor : "Vorbim de o muşamalizare. Potrivit raportului, Casa Albă a încercat să "închidă" toate arhivele apelului telefonic, în special transcriptul exact al conversaţiei, ceea ce i-a dat agentului motive să creadă că cei de la Casa Albă au realizat gravitatea vorbelor rostite la telefon".

Donald Trump este acuzat că s-ar fi folosit de prerogativele funcţiei sale ca să condiţioneze un ajutor militar pentru Ucraina de o anchetă menită să-l compromită pe rivalul său democrat Joe Biden. Pe lângă discuţia foarte problematică avută cu omologul lui de la Kiev, în raportul semnat de denunţător mai exista un detaliu tulburător. Donald Trump i-ar fi cerut vicepreşedintelui Mike Pence să-şi anuleze participarea la ceremonia de investitura a lui Volodimir Zelensky, motivând astfel: "să vedem ce face odată instalat în funcţie".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Rusia speră că SUA nu vor publica detalii despre discuțiile dintre Trump și Putin
Rusia speră că SUA nu vor publica detalii despre discuțiile dintre Trump și Putin

Administrația de la Kremlin a transmis vineri că speră ca Statele Unite să nu facă publice detalii confidențiale din conversațiile telefonice ale președinților Donald Trump și Vladimir Putin.

Trump, numit ”idiot” în cerințele unui test pentru elevi. Reacția unui părinte
Trump, numit ”idiot” în cerințele unui test pentru elevi. Reacția unui părinte

O profesoară de școală generală din Florida, Statele Unite a fost suspendată, după ce le-a dat elevilor un test grilă, în care s-a făcut referire la Donad Trump ca fiind ”idiot”.

Casa Albă a încercat să
Casa Albă a încercat să "închidă" arhivele convorbirii dintre Trump și Zelenski

Scandalul care îl are în centrul atenţiei pe Donald Trump se amplifica. Raportul agentului care a denunţat discuţia dintre preşedintele american şi cel ucrainean arată că apropiaţii lui Trump au încercat să blocheze încă de la început stenograma.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.