Manifestatii in Africa, Orientul Mijlociu si Rusia contra Charlie Hebdo. 7 biserici incendiate in Niger. "Veti ajunge in iad"

Proteste fata de Charlie Hebdo

Cel putin sapte biserici au fost incendiate sambata la Niamey de catre manifestanti ostili caricaturii lui Mahomed publicate de saptamanalul francez Charlie Hebdo, iar violentele continuau sa se propage in capitala Nigerului.

AFP, citata de Mediafax, anunta anterior ca trei biserici au fost incendiate si ca Ambasada Frantei si-a indemnat cetatenii "sa evite orice iesire".

Cele sapte lacasuri de cult - majoritatea biserici evanghelice, dintre care unele functionau in mici vile, fara niciun semn religios distinctiv - au fost incendiate pe malul stang al Niamey, potrivit unei jurnaliste AFP, citata de Mediafax, care a vazut manifestanti indreptandu-se si catre malul drept al capitalei, pe care exista, de asemenea, numeroase biserici.

Numeroase baruri, hoteluri, magazine de bauturi sau diverse magazine apartinand unor nemusulmani sau avand insemne ale unor intreprinderi franceze au fost, de asemenea, distruse.

"Unii dintre noi am ramas baricadati in casa. Mie nu mi-a fost niciodata in viata mea atat de frica", a declarat pentru AFP un mecanic crestin vest-african, baricadat in atelier impreuna cu muncitorii sai, privindu-i prin orificiile unei ferestre pe manifestanti in timp ce jefuiau un chiosc de peste drum.

Citește și
fratii Cherif si Said Kouachi
Manifestatie in Turcia in memoria atacatorilor de la Charlie Hebdo. "Suntem toti Kouachi"
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

"Noi, aici, la munca, suntem obligati sa ne inchidem in atelier. Ne este cu adevarat frica. Trebuie ca statul sa puna capat tuturor acestor lucruri. Nu este de bine pentru noi", a adaugat el.

"Imediat ce au inceput manifestatiile, catre Marea Moschee, am simtit ce se va intampla. Eu le-am spus tuturor angajatilor sa se intoarca acasa", a declarat Kiéma Soumaïla, administratorul Toulousain, un bar cunoscut din Niamey.

Protestatarii au spart intrarea in local, pe care l-au distrus. "Au incendiat totul, dupa ce au spart tot ceea ce era de sticla in drum", si-a exprimat el regretul.

Potrivit unei surse din domeniul securitatii, sase grupuri de 200-300 de protestatari au fost numarate, care seamana haosul in Niamey.

Manifestatii spontane - incendierea unor pneuri la intersectii - au loc si la Maradi, un oras situat intre Niamey si Zinder, al doilea cel mai important oras din Niger, unde manifestatii anti-Charlie Hebdo au degenerat, vineri, in revolte, soldate cu patru morti si 45 de raniti.

La Agadez, un oras important din nordul tarii, calmul a revenit in urma unor manifestatii violente care au avut loc vineri si in timpul carora a fost incendiat sediul partidului aflat la putere.

Inscriptii contra ziaristilor de la Charlie Hebdo, pe un zid de la Centrul Cultural Francez din Gaza

Persoane necunoscute au acoperit in noaptea de vineri spre sambata zidurile incintei Centrului Cultural Francez din Gaza cu inscriptii care ameninta cu "iadul" jurnalistii de la saptamanalul de satira Charlie Hebdo, dupa publicarea unei noi caricaturi cu Profetul Mahomed, relateaza AFP, citata de Mediafax. "Veti ajunge in iad, jurnalisti francezi" si "Totul, dar nu Profetul", se putea citi sambata pe zidurile Centrului, in prezent inchis, dupa ce a fost tinta a doua explozii revendicate de catre islamisti.

O sursa de la Gaza, apropiata Centrului, s-a declarat "ingrijorata de acest act periculos", indemnand politia sa adopte "masuri de securitate". Politisti erau pozitionati sambata dimineata in fata portii cladirii, nu ca inainte, dar si pe artera vecina, a constatat un jurnalist AFP, scrie Mediafax. Nicio revendicare nu a fost anuntata pentru moment.

Publicarea miercuri a unei caricaturi cu Profetul de catre Charlie Hebdo a declansat manifestatii de furie in intreaga lume musulmana. Autoritatile religioase si politice palestiniene au condamnat caricatura, dar si atentatul impotriva publicatiei - soldat cu 12 morti, pe 7 ianuarie, la Paris -, denuntat inclusiv de catre miscarea islamista Hamas, aflata la putere in Fasia Gaza.

Seful Ligii Ulemanilor din Fasia Gaza Salim Salama, un oficial de rang inalt din cadrul Hamas, a apreciat, citat intr-un comunicat, ca "Charlie Hebdo nu a invatat lectia, musulmanii din lume, dar mai ales din Franta, nu sunt si nu vor ramane tacuti in fata unor caricaturi care le insulta Profetul".

Manifestatie de protest fata de caricatura Charlie Hebdo in fata Ambasadei Frantei in Yemen

Zeci de persoane au manifestat sambata dimineata si in fata Ambasadei Frantei din Sanaa, in semn de protest fata de publicarea de catre saptamanalul satiric Carlie Hebdo a unei caricaturi cu Profetul Mahomed, potrivit unui fotograf AFP, citat de Mediafax. In contextul in care masurile de securitate au fost consolidate in zona Ambasadei Frantei, zeci de persoane au scandat "Pleaca, pleaca, ambasadorule!". Ele agitau banderole pe care se putea citi mesaje ca "Imi sacrific tatal si mama pentru Profet" sau "Armata lui Mahomed s-a trezit".

Publicarea miercuri a unei noi caricaturi cu Profetul de catre Charlie Hebdo - tinta pe 7 ianuarie a unui atac jihadist sangeros - a declansat vineri manifestatii de furie in toata lumea musulmana. Aceste proteste au fost patate de violente in Niger si in Pakistan. Patru persoane au fost ucise si alte 45 ranite la Zinder, al doilea cel mai important oras din Niger.

Centrul Cultural Francez a fost incendiat, iar trei biserici devastate. Sambata, tiruri cu gaze lacrimogene au avut loc contra manifestantilor anit-Charlie Hebdo la Niamey. La Karachi, in sudul Pakistanului, protestatari s-au confruntat cu politia, dupa ce au incercat sa se apropie de Consulatul Frantei, iar un fotograf pakistanez de la Agence France-Presse (AFP) a fost ranit grav.

Statele Unite au condamnat vineri violentele care au patat aceste manifestatii, reafirmand dreptul "universal" al presei de a publica libera orice tip de informatie, inclusiv caricaturi.

Presedintele Afganistanului catalogheaza "iresponsabila" publicarea caricaturii Charlie Hebdo

Presedintele afgan Ashraf Ghani a catalogat sambata "iresponsabila" publicarea unei noi caricaturi cu Mahomed, miercuri, in Charlie Hebdo, la o saptamana de la atacul islamist soldat cu 12 morti la sediul saptamanalului de satira, in capitala franceza. "Presedintele Mohammad Ashraf Ghani condamna in mod ferm caricatura Profetului Mohamed publicata recent in Charlie Hebdo si o catalogheaza drept o insulta adusa religiei sacre a islamului si lumii musulmane", a anuntat palatul prezidential intr-un comunicat.

Presedintele a catalogat publicarea acestei caricaturi drept o actiune "insultatoare" si "iresponsabila", se mai arata in comunicat. "Presedintele Ghani a subliniat ca libertatea de exprimare ar trebui sa fie utilizata in mod constructiv, cu scopul de a promova coexistenta pasnica intre religii", se conchide in document.

Talibanii afgani au denuntat joi noua publicare in Charlie Hebdo care, in opinia lor, provoaca "sensibilitati in randul celor aproape un miliard si jumatate de musulmani". Ghani a condamnat, totusi, saptamamana trecuta, atacul comis la Charlie Hebdo. "Sa omori oameni fara aparare si civili este un act terorist de ura", a spus el, citat intr-un comunicat.

Caricaturile cu Profetul au provocat deja nemultumire in Afganistan, in trecut. in septembrie 2012, 200-300 de persoane au marsaluit la Kabul pentru a denunta publicarea de catre Charlie Hebdo a unor noi caricaturi cu Mahomed. Insa publicarea numarului "supravietuitorilor" de la Charlie Hebdo nu a provocat proteste notabile in Afganistan. Saptamana trecuta, cateva sute de persoane s-au adunat, totusi, in provincia Uruzgan (sud), pentru a glorifica actiunile atacatorilor de la Charlie Hebdo.

In schimb, in Pakistan mii de manifestanti au denuntat vineri publicarea unei noi caricaturi cu Mahomed de catre Charlie Hebdo, miscarea de contestare transformandu-se intr-o infruntare in fata Consulatului francez de la Karachi, unde un jurnalist AFP a fost grav ranit prin impuscare. Pakistanul, a doua cea mai populata tara musulmana din lume (200 de milioane de locuitori), a condamnat saptamana trecuta atacul sangeros de la saptamanalul satiric francez.

Mii de persoane au manifestat in Ingusia rusa impotriva caricaturilor cu Mahomed

Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat sambata in Ingusia, o republica rusa din Caucazul de Nord, pentru a protesta fata de publicatii occidentale care-l reprezinta pe Mahomed, potrivit autoritatilor, la o saptamanaa de la atacurile de la Charlie Hebdo, relateaza AFP, citata de Mediafax.

La Magas, o capitala regionala din Ingusia, multimea a protestat "fata de caricaturile Profetului, islamofobia si insultarea credintelor musulmanilor", a declarat serviciul de presa al Guvernului regional care a autorizat manifestatia.

Presedintele acestei republici musulmane Iunus-Bek Evkurov a catalogat caricaturile drept "un extremism de stat din partea catorva tari occidentale" si a deplans faptul ca autoritatile "incearca sa-i ridice pe credinciosii diverselor religii si nationalitati unii impotriva altora", citat intr-un comunicat postat online pe site-ul administratiei regionale.

Rusia a salutat initial marsul istoric oragzanizat duminica la Paris impotriva terorismului, dar numeroase publicatii si oficiali se distanteaza acum de solidaritatea mondiala pe care continua sa o provoace atacul comis saptamana trecuta la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti.

Astfel, Autoritatea rusa pentru supravegherea presei Roskomnadzor a indemnat vineri presa rusa "sa se abtina sa publice" caricaturile cu Profetul Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Caricaturile sunt "impotriva normelor etice si morale stabilite de secole de coabitare intre diverse popoare si confesiuni religioase" pe teritoriul Rusiei, a apreciat organul de cenzura intr-un comunicat.

Alta manifestatie impotriva caricaturilor este prevazuta pentru luni, in republica vecina Cecenia. Liderul cecen Ramzan Kadirov i-a catalogat pe autorii caricaturilor cu Mahomed niste "persoane fara valori spirituale si morale" si a dat asigurari ca 500.000 de persoane vor participa la manifestatia de luni.

Risc de atentate contra intereselor occidentale in Turcia, unde mii de persoane au legaturi cu ISIS

Aproximativ 3.000 de persoane din Turcia ar intretine legaturi cu gruparea islamista Statul Islamic, se estimeaza intr-un raport al serviciilor turcesti de informatii, care avertizeaza ca exista riscul comiterii unor atentate impotriva intereselor occidentale in aceasta tara, relateaza AFP, citata de Medaiafx.

Raportul, publicat de catre ziarul Hürriyet, indeamna la o supraveghere sporita a acestor mii de persoane, cu scopul de a se stabili rolul precis al fiecareia dintre ele.

Serviciile anunta, in plus, ca o alerta cod "rosu" a fost transmisa serviciilor de securitate, care avertizeaza in legatura cu posibile atacuri asupra ambasadelor tarilor occidentale din partea jihadistilor SI, in urma atacurilor jihadiste de saptamana trecuta de la Paris, soldate cu 17 morti.

Cetatenii occidentali si infrastructurile NATO sunt, de asemenea, tinte posibile, adauga serviciile turcesti de informatii.

Raportul avertizeaza totodata in legatura cu posibile atacuri cu bomba care pot fi comise de catre "celule latente" "oriunde si oricand" in Turcia.

Pana la 700 de cetateni s-au alaturat, in Siria, jihadistilor din cadrul SI, si reprezinta un risc de atentat in Turcia in cazul in care se intorc in tara, a declarat joi ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu.

Cavusoglu a mai declarat ca tara sa a interzis intrarea pe teriroriul ei a aproximativ 7.250 de persoane suspectate ca vor sa ajunga in Siria si ca 1.160 de ucenici jihadisti au fost expulzati.

Guvernul islamo-conservator turc a fost acuzat mult timp de catre aliatii sai occidentali ca nu coopereaza suficient in lupta angajata in vederea destructurarii unor filiere jihadiste care trec pe teritoriul sau.

Mevlüt Cavusoglu a confirmat luni ca Hayat Boumeddiene, partenera autorului luarii de ostatici ucis de Politia din Paris si cautata de catre Franta, a patruns pe teritoriul Siriei pe 8 ianuarie, via Turcia.

Pe 6 ianuarie, la Istanbul, o tanara a comis un atentat sinucigas, omorand un politist. Atacatoarea a fost identificata in presa turca drept Diana Ramazanova, originara din provincia rusa musulmana Daghestan, insa autoritatile turce au refuzat sa confirme sau nu informatia.

Ea ar fi fost vaduva unui extremist norvegian impreuna cu care ar fi luptat in Siria, in randul jihadistilor.

Erdogan, critic la adresa Charlie Hebdo

Principiul libertatii de expresie ii creeaza dileme insurmontabile presedintelui turc. Recep Erdoan i-a acuzat pe jurnalistii revistei satirice Charlie Hebdo ca au cautat cu lumanarea dezastrul.

Asta cu toate ca, duminica trecuta, Erdoan si-a trimis premierul la marsul istoric organizat la Paris in semn de solidaritate cu publicatia franceza.

Presedintele Erdoan a denuntat dur asa-numitul numar al supravietuitorilor, scos de Charlie Hebdo la o saptamana dupa ce doi islamisti au decimat redactia. Faptul ca noua coperta a avut un ton impaciuitor, in ruptura cu umorul feroce de pana acum, nu pare sa fi contat.

Pe de alta parte, Erdoan conduce un regim nu tocmai prietenos cu libertatea presei. Numerosi ziaristi au fost arestati in Turcia in ultimi ani pentru delict de opinie.

Doi francezi membri ai gruparii Al-Qaida in Peninsula Arabia, arestati in Yemen

Doi francezi membri ai gruparii Al-Qaida in Penisnula Arabia (AQPA) au fost arestati in Yemen, a anuntat sambata un oficial de rang inalt din domeniul securitatii yemenite, precizand ca cei doi barbati erau interogati, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"In ultimele doua zile, doi cetateni francezi, acuzati ca fac parte din Al-Qaida, au fost arestati", a anuntat directorul Serviciului national de securitate, generalul Mohammed al-Ahmadi.

"Exista aproximativ 1.000 de activisti Al-Qaida in Yemen, provenind din 11 tari arabe si nearabe", le-a spus el unor jurnalisti, la Sanaa, fara sa precizeze daca aceasta arestare are legatura cu atentate comise in Franta saptamana trecuta.

AQPA a revendicat miercuri atentatul comis la saptamanalul francez Charlie Hebdo, soldat cu 17 morti, pe 7 ianuarie, la Paris. Atacul a fost comis de catre doi francezi, fratii Saïd si Chérif Kouachi - ucisi doua zile mai tarziu de catre forte de elita -, care s-au antrenat impreuna in cadrul retelei teroriste in Yemen, potrivit mai multor surse.

Intr-o inregistrare video difuzata pe un site islamist, un lider AQPA, Nasser al-Ansi, a declarat ca atentatul a fost comis din ordinul liderului Al-Qaida Ayman al-Zawahiri, cu scopul de a-l "razbuna" pe Mahomed, caricaturizat de publicatia de satira. Intr-un apel telefonic catre televiziunea de stiri BFMTV, Chérif Kouachi a declarat - in timpul unei luari de ostatici, inainte sa fie ucis - ca s-a aflat in 2011 in Yemen. Iar potrivit unor surse locale din Yemen, Saïd Kouachi a frecventat in aceasta tara o universitate fundamentalista, dupa care s-a antrenat in manuirea armelor in cadrul AQPA.

Apropiati ai lui Chérif Kouachi sunt "teroristi jihadisti" care se afla "in prezent in Yemen si in Siria", niste bastioane ale jihadismului, a anuntat pe 10 ianuarie justitia franceza.

Gruparea AQPA, infiintata prin fuziunea dintre filialele saudita si yemenita ale Al-Qaida, este considerata de catre Washington bratul cel mai periculos al retelei teroriste.

Foarte activa in Yemen, ea a devenit cunoscuta prin atentate sau planuri de atentate in strainatate, ca tentativa de a arunca in aer un avion american de linie, aflat in zbor, in ziua de Craciun, in 2009.

Hollande apara "libertatea de exprimare" pe fondul manifestatiilor contra caricaturilor cu Mahomed 

François Hollande a aparat sambata libertatea de exprimare, una dintre "valorile" Frantei, in contextul unor manifestatii violente in numeroase tari, in care au fost denuntate caricaturile Profetului Mahomed, publicate in cel mai recent numar al saptamanalului satiric Charlie Hebdo, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Franta are pincipii si valori, iar aceste valori sunt reprezentate mai ales de libertatea de exprimare", a insistat presedintele francez, subliniind ca "am sustinut aceste tari in lupta impotriva terorismului".

Intrebat de jurnalisti despre steagurile franceze arse in manifestatii organizate in mai multa tari, in particular in Africa, Hollande a raspuns "nu au terminat cu acest comportament acolo si va trebui sa-i pedepsim, pentru ca atunci cand se intampla Franta este intolerabil, dar la fel si in strainatate".

Presedintele Republicii se afla in vizita in orasul Tulle (centru), unde a fost ales, pentru a le prezenta urarile sale locuitorilor din regiune, la o saptamana de la atentatele jihadiste soldate cu 17 morti la Paris si care au decimat redactia Charlie Hebdo.

"Ma gandesc la aceste tari care uneori nu pot sa inteleaga ce este libertatea de exprimare, pentru ca ele sunt private de ea. Dar, totodata, am sustinut aceste tari in lupta impotriva terorismului. Deci, vreau sa le transmit, in continuare, solidaritatea mea, dar, in acelasi timp, (ca) Franta are principii si valori ca libertatea de exprimare", a subliniat el.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Said Kouachi a fost inmormantat la Reims, intr-un mormant anonim. Sotia acestuia nu a asistat la ceremonie
Said Kouachi a fost inmormantat la Reims, intr-un mormant anonim. Sotia acestuia nu a asistat la ceremonie

Unul dintre cei doi jihadisti francezi autori ai atacului de la saptamanalul Charlie Hebdo, Said Kouachi, a fost inmormantat in noaptea de vineri spre sambata in orasul Reims, a anuntat primaria, care s-a opus inhumarii, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Manifestatie in Turcia in memoria atacatorilor de la Charlie Hebdo.
Manifestatie in Turcia in memoria atacatorilor de la Charlie Hebdo. "Suntem toti Kouachi"

Peste o suta de persoane au participat vineri, in fata unei moschei din Istanbul, la o manifestatie in memoria fratilor Chérif si Said Kouachi, autorii unui atentat impotriva revistei satirice Charlie Hebdo, la Paris, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Fotograf AFP, impuscat in manifestatiile din Pakistan impotriva Charlie Hebdo. Politistii au tras focuri de arma de somatie
Fotograf AFP, impuscat in manifestatiile din Pakistan impotriva Charlie Hebdo. Politistii au tras focuri de arma de somatie

Protestatarii anti Charlie Hebdo au atacat vineri consulatul Frantei din Pakistan, in confruntarile cu politia fiind ranit grav un jurnalist AFP, relateaza rt.com.

Recomandări
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații
Ursula von der Leyen anunță un ajutor de 10 miliarde de euro pentru România și alte țări afectate de inundații

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, joi, la Wroclaw, Polonia, un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între care România, afectate de inundaţii, informează AFP.

George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.