Tanarul care i-a ascuns pe ostaticii din magazinul evreiesc va fi numit cetatean francez pe 20 ianuarie
Franta a decis sa-i acorde cetatenia angajatului erou, orginar din Mali, care a ajutat clientii evrei sa se ascunda in camera frigorifica a magazinului atacat de jihadistul Amedy Coulibaly.
"Nu am ascuns evrei, am ascuns oameni", a spus tanarul de 24 de ani, musulman practicant, care va deveni oficial cetatean francez pe 20 ianuarie.
Intre timp, noi victime ale masacrului din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo au fost inhumate, incluisv doi caricaturisti ucisi de fratii teroristi Kouachi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Omagiul funebru pentru cel care isi luase pseudonimul Tignous s-a desfasurat intr-o sala din Montreuil, o periferie a Parisului, dar mii de oameni s-au adunat si in exterior. Desenele caricaturistului au fost afisate la loc de cinste, acoperind, inclusiv, sicriul cu trupul neinsufletit.
Cu vocea inecata de lacrimi a rostit cateva cuvinte si Corinne Rey, supravietuitoarea masacrului, cea care a fost fortata de fratii teroristi Kouachi, sub amenintarea armei, sa le tasteze codul pentru acces in cladire.
Tignous isi va dormi somnul de veci in cimitirul muzeu Pere Lachaise. Iar trupul fara viata a lui Wolinski - mentorul tuturor, si caricaturist celebru in Franta - a fost incinerat si urna funerara depusa la cimitirul Montparnasee.
Tot joi au fost inmormantati doi editorialisti de la Charlie Hebdo; dar si politistul Franck Brinsolaro, cel care fusese insarcinat sa ii asigure protectia caricaturistului Charb, directorul de la Charlie Hebdo.
Francois Hollande, presedintele Frantei: "Musulmanii din toata lumea sunt primele victime ale fanatismului, fundamentalismului si intolerantei".
François Hollande a vizitat Institutul lumii arabe din Paris, pe al carui frontispiciu sta scris de cateva zile faimosul mesaj Je suis Charlie, in franceza si in araba.
Francois Hollande, presedintele Frantei: "Islamismul radical se hraneste din toate contradictiile, influentele, nenorocirile, inegalitatile, din toate conflictele ramase nerezolvate de prea multa vreme".
Hollande a evocat fotografia unei jurnaliste siriene, care afisa, zilele trecute, printre ruinele orasului Alepp o pancarta cu cuvintele Je suis Charlie. Presedintele considera aceasta imagine drept un simbol al solidaritatii intre francezi si arabi impotriva teroriii.
Formidabilul elan de solidaritate in favoarea saptamanalului Charlie Hebdo continua neabatut. Au fost scoase la vanzare inca un milion de exemplare din "numarul supravietuitorilor", cu profetul Mahomed pe prima pagina proclamand "Je suis Charlie", dar si "totul este iertat. Alt milion de exemplare s-a epuizat miercuri in doar cateva ore.