Topmodelul american Bella Hadid a reușit să înfurie scena politică din Israel. Motivul scandalului

Bella Hadid
Shutterstock

Ministrul israelian al securitatii naționale, Itamar Ben-Gvir, a avut un schimb de replici cu supermodelul american Bella Hadid.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost nevoit să-l apere, vineri, pe ministrul său de extremă-dreapta pentru securitate naţională, după ce acesta a făcut declaraţii care au provocat o dispută cu topmodelul american Bella Hadid şi au fost condamnate ca fiind rasiste de către palestinieni şi Washington, relatează Reuters.

Într-un interviu televizat acordat miercuri, Itamar Ben-Gvir a declarat că dreptul la viaţă şi la călătorie în siguranţă al coloniştilor evrei din Cisiordania ocupată este mai presus decât dreptul la libertatea de mişcare a palestinienilor.

Bella Hadid, al cărei tată este palestinian, a răspuns o zi mai târziu, spunându-i celor aproape 60 de milioane de urmăritori pe Instagram: "În niciun loc, în niciun moment, mai ales în 2023, nu ar trebui ca o viaţă să fie mai valoroasă decât alta" .

Palestinienii s-au revoltat de mult timp împotriva restricţiilor, inclusiv a punctelor de control şi a permiselor de călătorie, impuse de Israel în Cisiordania, unde ei exercită o autonomie limitată şi pe care o doresc ca parte a unui viitor stat. Organizaţia Naţiunilor Unite a documentat 645 de obstacole israeliene în calea circulaţiei în Cisiordania până în luna august, dintre care mai mult de jumătate au un impact grav asupra palestinienilor, potrivit acesteia.

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Bella Hadid, acuzată că "urăşte Israelul"

Ben-Gvir, care locuieşte în aşezarea evreiască din Kiryat Arba, în apropiere de oraşul Hebron din Cisiordania, a declarat miercuri pentru N12 News: "Dreptul meu, al soţiei mele şi al copiilor mei de a călători pe drumurile din Iudeea şi Samaria este mai important decât dreptul de circulaţie al arabilor", referindu-se la Cisiordania după numele biblic ebraic.

Vineri, el a răspuns la postarea lui Hadid, spunând că aceasta "urăşte Israelul" şi afirmând că a distribuit doar un segment din interviu pe contul său de socializare pentru a-l prezenta ca fiind rasist.

Într-o declaraţie, Netanyahu a afirmat că Israelul "permite libertatea maximă de circulaţie" atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni în Cisiordania, în timp ce implementează măsuri de securitate pentru a preveni atacurile palestiniene.

Ministerul palestinian de Externe a condamnat joi comentariile lui Ben-Gvir la N12 News ca fiind "rasiste şi odioase", iar Departamentul de Stat al SUA a calificat vineri comentariile sale drept "incendiare" şi "rasiste", notează News.ro.

Violenţele din Cisiordania au crescut în ultimele 15 luni, cu raiduri militare israeliene frecvente, atacuri de stradă palestiniene şi atacuri ale coloniştilor evrei asupra satelor palestiniene.

Din ianuarie, cel puţin 188 de palestinieni şi 35 de israelieni şi străini au fost ucişi în ostilităţi.

Membru al coaliţiei naţionalist-religioase a lui Netanyahu, Ben-Gvir a fost condamnat în trecut pentru susţinere a terorismului şi incitare anti-arabă. El spune că opiniile sale au devenit mai moderate de când s-a alăturat guvernului, fără a intra în detalii suplimentare.

Israelul a capturat Cisiordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Acesta a continuat să extindă zeci de colonii considerate ilegale de către ONU şi de majoritatea ţărilor, un punct de vedere pe care Israelul îl contestă.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Bella Hadid, despre boala de care suferă de 15 ani: Totul s-a manifestat într-un mod pe care nu-l pot explica cu adevărat
Bella Hadid, despre boala de care suferă de 15 ani: Totul s-a manifestat într-un mod pe care nu-l pot explica cu adevărat

Celebrul manechin american Bella Hadid a vorbit pe larg, duminică, despre boala cronică de care suferă de 15 ani, explicând pe Instagram absenţa ei de la cele mai recente prezentări de modă haute couture, relatează AFP, citat de Agerpres.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.