Top cele mai fericite tari din lume. Locurile unde oamenii nu simt grija zilei de maine

Ultima actualizare: 05-11-2012 11:02
Turisti

Ce-i face pe oameni fericiti? Aceasta intrebare care i-a framantat pe filosofi de secole intregi, a ajuns acum pe birourile birocratilor internationali, iar raspunsurile .. sunt cel putin interesante.

Publicatia de specialitate 24/7 Wall St. a analizat studiul realizat de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED) care are in vedere centralizarea tuturor datelor care se refera la "o viata mai buna".

Cum sa termini scoala primara, generala si liceul la 15 ani, cu prezenta la 50% din orele de curs

In acest fel au fost identificate "cele mai fericite tari din toata lumea". Studiul se bazeaza pe 11 criterii de masurare a calitatii vietii, care includ: locuintele, veniturile, locurile de munca, comunitatea, educatia, mediul inconjurator, sanatatea, speranta de viata si satisfactia personala.

Cei de la "24/7 Wall St." au facut din criteriul "satisfactiei personale" principalul indiciu al clasamentului tarilor fericite, deoarece are cea mai buna legatura cu "fericirea".

"Cei mai fericiti oameni din lume beneficiaza de o gramada de servicii sociale fara sa munceasca prea mult. Au la dispozitie resurse naturale si un sector al serviciilor infloritor" se mai arata in analiza "24/7 Wall St."

Au mai fost luate in considerare: stabilitatea economica a tarii, venitul pe cap de locuitor, timpul pe care oamenii il petrec la munca, dar si pentru distractie.

Locul 5 - Olanda

 91% din locuitorii Olandei s-au declarat satisfacuti de vietile lor, mult mai mult decat orice alta tara din cadrul OCED. Acest lucru se datoreaza, in mare parte, rezultatelor bune obtinute la masuratorile privind "viata personala" si echilibrarea buna dintre munca si timpul liber.

Olandezii petrec aproximativ 70% dintr-o zi pentru a avea grija de ei, pentru timp liber, pentru a manca si a dormi. In anii '80, mai putin de 40% din populatia adulta de sex feminin era angajata. Acum, acest numar este putin mai mare de 70%, ca urmare a legilor agresive care promoveaza egalitatea intre sexe.

Locul 4 - Australia

 Performanta Australiei variaza diferit atunci cand este vorba despre masuratorile calitatii vietii. 71% dintre australieni au declarat ca au incredere in institutiile lor politice, comparativ cu media de 56% din cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED).

Consumul de tutun a scazut, de asemenea, cu 50% din 1983, ceea ce confera acestei tari cel mai mic risc de boli cronice din lume. Australia are insa si probleme. 40% dintre australieni lucreaza in medie 50 de ore pe saptamana, iar somajul afecteaza aproximativ 50% din numarul familiilor mono-parentale (in 2009). Potrivit OCED, daca aceasta problema nu se rezolva, numarul va creste cu 20% in urmatorii 25 de ani.

Potrivit Biroului Australian de Statistica, numarul persoanelor fara un loc de munca a fost de 4,9% in aprilie 2011 - cea mai buna rata a somajului din ianuarie 2009.

Locul 3 - Norvegia

 18% din populatia Norvegiei este satisfacuta in prezent de viata personala, comparativ cu media de 54% din OCED. Aceasta tara scandinava sta foarte bine la capitolul "imobiliare", venituri si locuri de munca. 75% din numarul total al norvegienilor ocupa un loc de munca si doar 0,34% din populatie a ramas fara serviciu mai mult de un an. Acest rezultat este cel mai bun din OCED.

De asemenea, Norvegia detine cel mai mare venit pe cap de locuitor, in fata ei fiind doar SUA. Media numarul orelor de munca petrecute de locuitorii celor 34 de tari care fac parte din OCED este de 1739, pe an. In Norvegia, aceasta medie este de 1400 de ore de munca pe an.

Locul 2 - Canada

 Canada reuseste sa obtina un scor bun in aproape toate masuratorile si detine locul 10 in clasamentul tarilor OCED cu cea mai buna speranta de viata. 88% din numarul total al canadienilor se declara intr-o stare foarte buna de sanatate, comparativ cu media globala de 69%.

Educatia este, de asemenea, exceptionala in Canada. 81% dintre candieni au studii superioare, comparativ cu media OCED de 73%. De altfel, Canada detine cea mai mare rata a populatiei alfabetizata din toata lumea. Canada este, de asemenea, o tara foarte sigura, din punctul de vedere al securitatii, cu cea mai mica rata a atacurilor asupra oamenilor.

Locul 1 - Danemarca

 Rezidentii danezi s-au declarat singuri cei mai fericiti oameni din lume, nu numai in acest studiu, ci si in multe alte analize, realizate de-a lungul anilor. Este, oarecum, surprinzator, deoarece scorurile obtinute de aceasta tara scandinava nu sunt mult peste rezultatele altor tari. De exemplu, impozitul pe venit ca procent din PIB (cel mai mare din OCED) a dus la un venit mediu disponibil de 27.080$, comparativ cu media OCED de 36.800$.

De asemenea, Danemarca se situeaza undeva in coada clasamentului in ceea ce priveste speranta de viata si sanatatea. Cu toate acestea, danezii au cea mai ridicata rata a perceptie a prieteniei si a comunitatii sociale! 97% dintre ei au declarat ca au, la nevoie, o persoana pe care sa se bazeze, alta decat cineva din cadrul familiei.

Cultura daneza si politicile guvernamentale promoveaza la maxim, de asemenea, timpul liber si relatiile sociale. Cetatenii Danemarcei petrec mai mult de 16 ore pe saptamana pentru a se relaxa, iar guvernul subventioneaza un an intreg de concediu de maternitate - mai scriu cei de la 24/7 Wall St.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO