Cele mai fericite tari din lume

24-01-2011 00:00

Un important institut arab, cu sediul la Londra, a calculat exact  care este cea prospera tara din lume si care locuitori sunt cei mai fericiti. Sau macar au toate motivele sa fie, judecand dupa indicatorii economici, sociali si morali.

Cercetatorii de la Legatum Institute s-au apucat acum cinci ani de zile sa caute cele mai fericite tari din lume. Dar pentru ca “fericire” este un cuvant care implica mai mult sentimente si nu suna foarte "economic", au elaborat un raport al prosperitatii.

Metoda de calcul

Au folosit tot felul de indicatori desemnati de-a lungul timpului ca fiind ai unei vieti fericite. Adica au stabilit daca locuitori i tarilor respective au, in primul rand, destui bani ca sa faca ce vor, sa cumpere ce isi doresc: o casa, mancare, haine, masina si tot felul de alte lucruri care sa le aduca bunastare.

Din indicatori nu puteau sa lipseasca bineinteles sanatatea oamenilor si capacitatea lor de a-si purta de grija singuri, independenta sociala. Evident ca au contat foarte mult si chestiunile "sentimentale" cum ar fi coeziunea familiala si prietenia.

Democratia si libertatea de expresie au fost si ele luate in calcul, ca sa nu mai vorbim de libertatea religioasa sau de siguranta din propria casa, plus optiunile de dezvoltare pe care fiecare individ le are in interiorul statului respectiv. 

Au clasificat in total 110 tari, acoperind 90% din populatia de pe Glob. Rezultatul?

Cea mai fericita tara din lume este Norvegia.

Ce are ea fata de restul lumii? Cel mai mare avantaj este cel al banilor. Are un PIB pe cap de locuitor de 53.000 de dolari pe an (in conditiile in care noi avem doar 12.300 de USD). Norvegienii au al doilea cel mai mare grad de satisfactie in privinta standardului de viata. 95% dintre ei spun ca sunt multumiti de libertatea cu care isi pot alege directia in viata, iar 74% cred ca pot avea incredere in ceilalti norvegieni.

In mod paradoxal insa, gurile rele care au comentat chiar pe site-ul celor de la Legatum, spun ca acest clasament nu arata starea de fapt: norvegienii ar fi niste oameni plictisiti si plictisitori, fara Dumnezeu (doar 13% merg la biserica) si suprataxati de stat. Fara rezervele serioase de petrol si gaze pe care le are si pe care compania de stat Statoil le valorifica, PIB-ul Norvegiei ar fi mult mai mic.

In top 10 mai sunt si vecinele Norvegiei, Danemarca, Finlanda si Suedia, la egalitate oarecum cu Elvetia si Olanda.

1 Norvegia
2 Danemarca
3 Finlanda
4 Australia
5 Noua Zealanda
6 Suedia
7 Canada
8 Elvetia
9 Olanda
10 Statele Unite ale Americii
11 Irlanda
12 Islanda
13 Regatul Unit al Marii Britanii
14 Austria
15 Germania
16 Belgia
17 Singapore
18 Japonia
19 Franta
20 Hong Kong
21 Slovenia
22 Taiwan
23 Spania
24 Cehia
25 Italia
26 Portugalia
27 Coreea de Sud
28 Uruguay
29 Polonia
30 Emiratele Arabe Unite

Ce au aceste tari in comun? 

In primul rand, toate, pana la locul 25, sunt democratii. In al doilea rand nu sunt tari cu populatie si teritoriu mari. Tarile mari au foarte multe grupuri disparate (entice, geografice, civice) care lupta impotriva altora si care impiedica acea coeziune sociala mult dorita. Printre tarile cu o populatie mai mare de 150 de milioane, Statele Unite ale Americii sunt clasate cel mai sus, pe locul 10.

De asemenea, taxarea inteligenta si birocratia aproape inexistenta sunt si ele puncte forte.

Romania este a 51-a cea mai fericita tara din lume

Suntem la jumatatea clasamentului, in prima parte chiar. Calculul celor de la Legatum arata o satisfactie medie, in randul romanilor, de 5,4 din 10 puncte posibile. In timp ce 52,9% dintre noi ne simtim in siguranta in propria tara, doar 15% spunem ca avem incredere unii in ceilalti.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26