Cele mai fericite tari din lume

×
Codul embed a fost copiat

Un important institut arab, cu sediul la Londra, a calculat exact  care este cea prospera tara din lume si care locuitori sunt cei mai fericiti. Sau macar au toate motivele sa fie, judecand dupa indicatorii economici, sociali si morali.

Cercetatorii de la Legatum Institute s-au apucat acum cinci ani de zile sa caute cele mai fericite tari din lume. Dar pentru ca “fericire” este un cuvant care implica mai mult sentimente si nu suna foarte "economic", au elaborat un raport al prosperitatii.

Metoda de calcul

Au folosit tot felul de indicatori desemnati de-a lungul timpului ca fiind ai unei vieti fericite. Adica au stabilit daca locuitori i tarilor respective au, in primul rand, destui bani ca sa faca ce vor, sa cumpere ce isi doresc: o casa, mancare, haine, masina si tot felul de alte lucruri care sa le aduca bunastare.

Din indicatori nu puteau sa lipseasca bineinteles sanatatea oamenilor si capacitatea lor de a-si purta de grija singuri, independenta sociala. Evident ca au contat foarte mult si chestiunile "sentimentale" cum ar fi coeziunea familiala si prietenia.

Citește și
porumb
Criza alimentara isi arata coltii. De ce se scumpeste mancarea in Romania
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Democratia si libertatea de expresie au fost si ele luate in calcul, ca sa nu mai vorbim de libertatea religioasa sau de siguranta din propria casa, plus optiunile de dezvoltare pe care fiecare individ le are in interiorul statului respectiv. 

Au clasificat in total 110 tari, acoperind 90% din populatia de pe Glob. Rezultatul?

Cea mai fericita tara din lume este Norvegia.

Ce are ea fata de restul lumii? Cel mai mare avantaj este cel al banilor. Are un PIB pe cap de locuitor de 53.000 de dolari pe an (in conditiile in care noi avem doar 12.300 de USD). Norvegienii au al doilea cel mai mare grad de satisfactie in privinta standardului de viata. 95% dintre ei spun ca sunt multumiti de libertatea cu care isi pot alege directia in viata, iar 74% cred ca pot avea incredere in ceilalti norvegieni.

In mod paradoxal insa, gurile rele care au comentat chiar pe site-ul celor de la Legatum, spun ca acest clasament nu arata starea de fapt: norvegienii ar fi niste oameni plictisiti si plictisitori, fara Dumnezeu (doar 13% merg la biserica) si suprataxati de stat. Fara rezervele serioase de petrol si gaze pe care le are si pe care compania de stat Statoil le valorifica, PIB-ul Norvegiei ar fi mult mai mic.

In top 10 mai sunt si vecinele Norvegiei, Danemarca, Finlanda si Suedia, la egalitate oarecum cu Elvetia si Olanda.

1 Norvegia
2 Danemarca
3 Finlanda
4 Australia
5 Noua Zealanda
6 Suedia
7 Canada
8 Elvetia
9 Olanda
10 Statele Unite ale Americii
11 Irlanda
12 Islanda
13 Regatul Unit al Marii Britanii
14 Austria
15 Germania
16 Belgia
17 Singapore
18 Japonia
19 Franta
20 Hong Kong
21 Slovenia
22 Taiwan
23 Spania
24 Cehia
25 Italia
26 Portugalia
27 Coreea de Sud
28 Uruguay
29 Polonia
30 Emiratele Arabe Unite

Ce au aceste tari in comun? 

In primul rand, toate, pana la locul 25, sunt democratii. In al doilea rand nu sunt tari cu populatie si teritoriu mari. Tarile mari au foarte multe grupuri disparate (entice, geografice, civice) care lupta impotriva altora si care impiedica acea coeziune sociala mult dorita. Printre tarile cu o populatie mai mare de 150 de milioane, Statele Unite ale Americii sunt clasate cel mai sus, pe locul 10.

De asemenea, taxarea inteligenta si birocratia aproape inexistenta sunt si ele puncte forte.

Romania este a 51-a cea mai fericita tara din lume

Suntem la jumatatea clasamentului, in prima parte chiar. Calculul celor de la Legatum arata o satisfactie medie, in randul romanilor, de 5,4 din 10 puncte posibile. In timp ce 52,9% dintre noi ne simtim in siguranta in propria tara, doar 15% spunem ca avem incredere unii in ceilalti.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Ce case isi cumpara miliardarii? Palatele de lux sunt la mare cautare
Ce case isi cumpara miliardarii? Palatele de lux sunt la mare cautare

Bogatii lumii, care nu se tem de criza, au inceput anul cumparind case. Si ce case?! Dupa cum arata piata de lux, in Statele Unite si Marea Britanie, numarul tranzactiilor cu proprietati de peste 5 milioane de dolari a crescut vertiginos.

Criza alimentara isi arata coltii. De ce se scumpeste mancarea in Romania
Criza alimentara isi arata coltii. De ce se scumpeste mancarea in Romania

Preturile alimentelor depasesc bariere istorice. Marile piete ale lumii tranzactioneaza din ce in ce mai multe marfuri si, in mod paradoxal, pe tot mai multi bani. Romania incepe si ea sa resimta aceste socuri. Afla de ce se scumpeste mancarea.

Viitorul lumii costa 103 trilioane dolari!Acesta e pretul iesirii din criza
Viitorul lumii costa 103 trilioane dolari!Acesta e pretul iesirii din criza

Aceasta previziune a fost facuta de fundatia World Economic Forum (WEF), organizatoarea Forumului Economic de la Davos. Potrivit analizei, urmatorul deceniu este hotarator pentru soarta economiei mondiale, iar aceasta suma ar putea fi colacul de salvare.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.