Cum sa termini scoala la 15 ani, cu prezenta la jumatate din orele de curs
Ministerul educatiei promoveaza o lege prin care elevii pot termina scoala mai repede. Acestia ar putea face doi ani intr-unul singur, ducandu-se doar la jumatate din orele de curs. Citeste propunerea, in articol.
Potrivit unei anexe la ordinul ministerului educatiei, "accelerarea promovarii se realizeaza prin parcurgerea a doi ani de studii intr-un singur an de catre elevii din invatamantul preuniversitar".
Tinerii trebuie sa fie foarte buni la invatatura si pot cumula doar anii de mijloc din fiecare ciclu - primar, gimnazial si liceal. Cu alte cuvinte elevii pot face clasa a II-a in acelasi timp cu a III-a, clasa a VI-a concomitent cu a VII-a si clasa a X-a in aceasi timp cu a XI-a.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Consultati propunerea MEC la finalul articolului
In legea propusa de oficiali se arata ca elevii respectivi trebuie sa aiba "capacitatea fizica si intelectuala de a se adapta cerintelor integrarii intr-o clasa cu elevi de varsta mai mare".
De retinut, "promovarea a doi ani de studii intr-un an scolar se poate realiza o singura data in fiecare dintre ciclurile primar, gimnazial si liceal.
Asta inseamna ca, daca un elev intra in clasa I la 7 ani, atunci el poate termina liceul la 15 ani, in loc de 18 ani cum este in prezent.
Ce note trebuie sa aiba elevii care pot face doi ani intr-unul
Calificativul anual sau media generala in anul scolar anterior sa fie:
- „foarte bine” pentru elevii din invatamantul primar;
- minim 9,00 pentru elevii din invatamantul gimnazial si liceal.
Prezenta la ore
O alta prevedere importanta arata ca elevul care se inscrie in procedura accelerata de invatamant, nu e obligat sa participe la toate orele de curs si nici la toate materiile.
"Se asigura frecventarea a cel putin 50% din cursurile scolare aferente anului curent si minim 40% din cursurile scolare aferente celui de-al doilea an de studiu", arata propunerea legislativa.