Tiruri încrucişate de rachete între Fâşia Gaza şi Israel. Cel puțin 20 de palestinieni ucişi în două zile

Israel

Armata Israelului și militanții din Gaza au făcut schimb de focuri transfrontaliere puternice peste noapte.

Cel puțin 22 de palestinieni au fost uciși în două zile în cea mai gravă escaladare a violenței care a lovit teritoriul de coastă în ultimele luni.

Egiptul, un mediator tradiţional între beligeranţi, lucrează pentru a obţine o încetare a focului care să pună capăt acestei escalade, cea mai gravă dintre grupurile armate palestiniene din Gaza şi Israel din august 2022.

Însă armata israeliană a raportat la sfârşitul serii noi atacuri asupra Gaza, de unde puţin mai devreme au fost lansate rachete spre Israel.

„Rezistenţa palestiniană continuă să lovească oraşele israeliene”, au declarat Brigăzile al-Quds, aripa armată a Jihadului Islamic, într-un comunicat.

Citește și
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a spus mai devreme: „Suntem încă în mijlocul campaniei” împotriva Jihadului Islamic.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „foarte îngrijorat” şi doreşte să se asigure că „nu va mai exista escaladare”, a spus un purtător de cuvânt.

Sirenele de avertizare au sunat în localităţile israeliene din jurul Fâşiei Gaza

De la primul tir de rachetă de la începutul după-amiezii, sirenele de avertizare au sunat în localităţile israeliene din jurul Fâşiei Gaza, dar şi până la est până la Beersheba şi până la Tel-Aviv, la nord.

Înainte de ultimele salve, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant raportase „peste 400” de tiruri de rachete din Fâşia Gaza în Israel.

Multe au fost interceptate de antirachete israeliene. Netanyahu a cerut oamenilor din zonele de la graniţa Gazei să rămână în adăposturi, după ce unele rachete au provocat pagube materiale.

O casă şi o maşină au fost lovite de rachete în oraşele Sderot şi Ashkelon, potrivit oficialilor israelieni.

Jihadul Islamic, vizat de atacurile israeliene

Jihadul Islamic, o organizaţie descrisă drept „teroristă” de Israel, Uniunea Europeană şi Statele Unite, a fost vizată de atacurile israeliene încă de marţi.

Aceasta a promis un „răspuns de aceeaşi amploare cu crimele împotriva poporului nostru şi a luptătorilor noştri” după eliminarea a trei dintre liderii săi militari în atacurile israeliene care au ucis 15 persoane, inclusiv patru copii, în Fâşia Gaza, marţi, aflată sub controlul mişcării islamiste Hamas din 2007.

Potrivit autorităţilor locale, operaţiunile armatei israeliene au ucis încă şapte persoane miercuri, inclusiv o fetiţă de 10 ani şi patru luptători din Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), potrivit acestei mişcări.

„Egiptul încearcă să faciliteze o încetare a focului”, a declarat târziu un oficial israelian pentru AFP, sub condiţia anonimatului. În Gaza, surse apropiate Hamas şi Jihadului Islamic au coroborat aceste eforturi de mediere, confirmate de surse egiptene.

Fâşia Gaza, un teritoriu afectat de sărăcie şi şomaj, unde 2,3 milioane de palestinieni trăiesc sub blocada israeliană, a fost scena mai multor războaie cu Israelul din 2008.

În jurul teritoriului palestinian, locuitorii oraşelor israeliene s-au refugiat în adăposturi, iar şcolile sunt închise pe o rază de 40 de kilometri, potrivit radioului public israelian.

Germania a condamnat „în mod ferm” atacurile cu rachete palestiniene „fără discriminare” împotriva Israelului.

Ciocniri frecvente între Israel și militanții din Fâșia Gaza

Schimburi de focuri au avut loc deja între Gaza şi Israel săptămâna trecută, după moartea într-o închisoare israeliană a unui lider al Jihadului Islamic aflat în greva foamei.

În august 2022, trei zile de ciocniri între Israel şi Jihadul Islamic au provocat moartea a 49 de palestinieni, cel puţin 19 copii, conform ONU. Aproximativ 200 de rachete au fost lansate din Gaza în Israel, rănind trei persoane.

În Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967, doi membri ai aripii armate a Jihadului Islamic au fost ucişi miercuri în timpul unei incursiuni israeliene lângă Jenin (nord).

De la începutul anului, cel puţin 132 de palestinieni, 19 israelieni, un ucrainean şi un italian au fost ucişi în violenţe legate de conflictul israeliano-palestinian, potrivit unui bilanţ AFP din surse oficiale israeliene şi palestiniene.

Aceste statistici includ, de partea palestiniană, combatanţi şi civili, inclusiv minori, iar pe partea israeliană, majoritatea civili, inclusiv minori, şi trei membri ai minorităţii arabe.

Articol recomandat de sport.ro
Pintilii, totul despre colegii care i-au fost alături la FCSB: ”El era dilău, om nebun” | VIDEO
Pintilii, totul despre colegii care i-au fost alături la FCSB: ”El era dilău, om nebun” | VIDEO
Citește și...
Germania a transmis condoleanţe la peste 24 de ore după anunţul decesului preşedintelui iranian Ebrahim Raisi
Germania a transmis condoleanţe la peste 24 de ore după anunţul decesului preşedintelui iranian Ebrahim Raisi

Cancelarul german Olaf Scholz a transmis condoleanţe marţi, la peste 24 de ore după anunţul decesului preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, care şi-a pierdut viaţa într-un accident de elicopter, relatează AFP.

„A fost înfricoșător”. Case evacuate și școli închise după cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani, din sudul Italiei
„A fost înfricoșător”. Case evacuate și școli închise după cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani, din sudul Italiei

Case au fost evacuate şi mulţi oameni au dormit în maşini sau pe stradă după ce cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani care a zguduit luni zona din jurul supervulcanului Campi Flegrei, aflat în apropiere de Napoli.

Florin Roman, la ieșirea de la IML: Vîlceanu avea o
Florin Roman, la ieșirea de la IML: Vîlceanu avea o "privire extrem de ciudată, era practic altcineva”

Deputatul PNL Florin Roman a fost, marţi, la Institutul de Medicină Legală, în urma agresiunii la care a fost supus de către deputatul Dan Vîlceanu, afirmând că acesta din urmă era "extrem de tulburat" şi avea o "privire extrem de ciudată".

Recomandări
Ce ar trebui să facă România, după ce Zelenski a cerut NATO să doboare rachetele rusești din Ucraina. “O acțiune militară”
Ce ar trebui să facă România, după ce Zelenski a cerut NATO să doboare rachetele rusești din Ucraina. “O acțiune militară”

Solicitarea președintelui Volodimir Zelenski, care a cerut țărilor NATO vecine Ucrainei să doboare cu propriile avioane de luptă rachetele rusești, pe teritoriul Ucrainei “nu este viabilă, pentru că ar însemna o implicare în conflict”.

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, va fi mutată la altă instanță. CSM a admis transferul ei
Judecătoarea din dosarul 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, va fi mutată la altă instanță. CSM a admis transferul ei

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, marţi, transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, care judecă dosarul accidentului de la 2 Mai, de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa.

Peste 3.000 de deţinuţi din Ucraina au cerut mobilizarea în armată pentru a fi eliberați condiţionat
Peste 3.000 de deţinuţi din Ucraina au cerut mobilizarea în armată pentru a fi eliberați condiţionat

Peste 3.000 de deţinuţi de drept comun încarceraţi în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizaţi în armată.