The Guardian: „O nouă formă de război”. Cum a reușit Ucraina să recucerească Marea Neagră din ghearele rușilor

sediul flotei ruse de la marea neagra
Profimedia

A fost un moment de umilință pentru Moscova. Cartierul general al flotei rusești de la Marea Neagră, o clădire cu coloane albe și elegante, cu vedere spre portul Sevastopol din Crimeea, a luat foc.  

Fumul se împrăștia pe un cer albastru. Mai întâi una, apoi o a doua rachetă Storm Shadow s-a izbit de acoperiș. Imaginile video au surprins impactul: o lovitură precisă, mortală și fulgerătoare.

Atacul din 22 septembrie a ucis 34 de ofițeri, inclusiv pe Viktor Sokolov, comandantul flotei, potrivit Ucrainei. Rusia a negat acest lucru, difuzând imagini cu Sokolov, sugerând că acesta era încă în viață. Oricare ar fi adevărul despre soarta amiralului, lovitura în adâncimea teritoriului inamic a avut o importanță majoră. A fost o dovadă în plus că invazia la scară largă a lui Vladimir Putin, după 19 luni, nu a decurs conform planului, relatează The Guardian.

Contraofensiva Ucrainei pe apă, un real succes

Pe uscat, contraofensiva Kievului a înregistrat progrese lente. Trupele ucrainene s-au lovit de obstacole rusești formidabile. Dar pe apă, este o poveste de succes. Trecând în mare parte neobservată, Ucraina a recucerit Marea Neagră, cel puțin parțial, transformând-o într-o zonă interzisă pentru navele de război ale Rusiei - o performanță deloc neglijabilă, având în vedere că Ucraina nu are o marină de care să vorbească și doar o mână de avioane vechi.

În Sevastopol, a avut loc un exod naval. Două fregate și trei submarine de atac au părăsit portul și s-au mutat spre est, în portul rusesc mai sigur Novorossiysk, potrivit datelor din satelit. Cinci nave mari de debarcare, o navă de patrulare și mici nave de rachete li s-au alăturat acolo. Un grup de alte ambarcațiuni au navigat de la Sevastopol spre Feodosia, un port din partea de est a Crimeei.

Citește și
volodimir zelenski
Volodimir Zelenski: Rusia va încerca în această iarnă "să distrugă" sistemul electric al Ucrainei
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”

Alungată din Sevastopol, Rusia ar fi semnat un acord pentru o nouă bază navală. Aceasta va fi amplasată în regiunea georgiană separatistă Abhazia, mai departe de-a lungul coastei Mării Negre. Joi, liderul regiunii, Aslan Bzhania, a declarat că facilitatea permanentă va fi construită în "viitorul apropiat". „Toate acestea au ca scop creșterea nivelului de capacitate de apărare atât a Rusiei, cât și a Abhaziei”, a declarat el pentru ziarul Izvestia.

Vorbind în această săptămână, James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate, a declarat că flota rusă din Marea Neagră a suferit o „înfrângere funcțională”. „A fost forțată să se disperseze în porturi din care nu poate avea efect asupra Ucrainei”, a declarat el la forumul de securitate de la Varșovia. Eliberarea apelor ucrainene a fost „la fel de importantă” ca și contraofensiva de anul trecut din regiunea Harkov, în timpul căreia Kievul a recâștigat teritoriu, a adăugat Heappey.

Potrivit fostului ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, dronele au fost vitale pentru recucerirea Mării Negre. Reznikov a comparat boom-ul producției autohtone de drone cu primele zile ale Silicon Valley, când Steve Jobs a construit primele computere Apple în garajul său. El a spus: „Acest război este ultimul război terestru convențional. Războaiele viitorului vor fi hi-tech. Marea Neagră este ca un poligon. Asistăm la teste de luptă serioase”.

Reznikov a declarat că Ucraina fabrică o serie de vehicule aeriene fără echipaj, precum și drone care se deplasează pe mare și sub apă. A existat o „competiție” între unitățile rivale - marina ucraineană, forțele speciale, agențiile de informații GUR și SBU - pentru a vedea cine a realizat cea mai bună dronă. „Nu avem o flotă sau o capacitate navală serioasă. Dar îi putem lovi cu drone”, a declarat el.

Kievul, pionierul „unei noi forme de război”

Andrii Zagorodniuk, predecesorul lui Reznikov în funcția de ministru al Apărării, a declarat că Kievul a fost pionierul „unei noi forme de război”. Costă între 10.000 și 100.000 de dolari (8.260 și 82.600 de lire sterline) să construiești o dronă maritimă plină de explozibili. Lansate în „roiuri”, acestea au vizat nave rusești care costă sute de milioane de dolari. „Este un mod extrem de asimetric de a lupta împotriva navelor inamice. Acest lucru este valabil în ceea ce privește costurile și timpul. Nu poți construi rapid o navă nouă. Sunt platforme uriașe”, a spus el.

După ce a anexat Crimeea în 2014, Kremlinul a devenit puterea dominantă a Mării Negre. Acesta a declarat zone mari interzise pentru navele ucrainene, inclusiv o mare parte din Marea Azov, în jurul portului Mariupol. În prima zi a invaziei, Moscova a bombardat și a ocupat Insula Șerpilor, un teritoriu strategic din apropierea estuarului Dunării. Trupele rusești au pătruns în orașul Kherson din sud, practic fără opoziție, și au asediat orașul Mykolaiv din apropiere.

Cu toate acestea, din primăvara anului 2022, Ucraina a ripostat. A zădărnicit o debarcare amfibie rusă în Odesa, cel mai mare și mai strategic port ucrainean de la Marea Neagră. În luna aprilie a aceluiași an, Kievul a scufundat portavionul Moskva, nava amiral a Rusiei, folosind două rachete de croazieră Neptune. Apoi, în iunie, Rusia a fost forțată să părăsească Insula Șerpilor. Acest lucru s-a datorat rachetelor anti-navă Harpoon, furnizate de Occident și desfășurate de pe coastă, a declarat Reznikov.

Aceste eșecuri au determinat Rusia să convină asupra unui „coridor de cereale”, mediat de Turcia și ONU, în care navele comerciale au plecat și au ajuns la Odesa și în alte două porturi. Între timp, forțele ucrainene au intensificat atacurile cu rază lungă de acțiune. „Am început să-i lovim într-un mod neconvențional, cu rachete și drone”, a declarat Zagorodniuk. Una dintre ținte a fost podul Kerch, care leagă Crimeea ocupată de Rusia. În octombrie 2022, un camion-capcană a aruncat în aer o parte din secțiunea sa rutieră.

„Vine un whisky puternic”

Încet, dar sigur, navele navale rusești s-au trezit înghesuite. În toamna anului 2022, Reznikov a declarat că a făcut schimb de mesaje secrete pe WhatsApp cu Ben Wallace, pe atunci ministrul britanic al Apărării. Ei au discutat despre furnizarea de rachete Storm Shadow, care schimbă jocul. El a spus: „Am folosit un cod special: whisky. Întrebam despre Glenfiddich și Glenmorangie. Într-o zi, Ben mi-a spus: 'Vine un whisky puternic'”.

Recent, Ucraina a bombardat bazele rusești din Crimeea. A doborât cel puțin două sisteme de apărare antiaeriană S-400 și o stație radar. În septembrie, forțele speciale ucrainene au confiscat instalații de foraj de gaz la vest de Crimeea. Apoi, o rachetă s-a izbit de șantierul naval din Sevastopol. Aceasta a avariat o navă de debarcare și un submarin rusesc care se aflau în reparații. A fost pentru prima dată din 1945 încoace când Moscova a pierdut un submarin în luptă. Câteva zile mai târziu, Kievul a lovit cartierul general al flotei din Marea Neagră.

Aceste diverse atacuri au avut consecințe dramatice. După cum a spus Zagorodniuk: „Au fugit”. Importanți membri ai personalului naval rusesc s-au mutat la Novorossiysk, precum și numeroase nave.

Oficialii ucraineni sunt mai prudenți. Dmytro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, a declarat că Kievul a obținut o „doborâre tehnică”. El a subliniat că este prea devreme pentru a elimina Rusia. „Vorbim despre o grupare puternică”, a spus el. Moscova avea 30 de nave de război, multe ambarcațiuni mai mici și nave de coastă care păzeau podul de la Kerch. Cinci nave purtătoare și cinci submarine din clasa Kilo au fost capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr asupra orașelor ucrainene, a spus el.

Miercuri, serviciile secrete britanice au declarat că Rusia plănuia să saboteze noul coridor umanitar pentru cereale, prin care peste 30 de nave au plecat și au sosit din Odesa și din porturile învecinate. Planul rusesc era de a folosi submarinele sale pentru a plasa mine marine în mijlocul canalului. În cazul în care o navă s-ar fi scufundat, Moscova ar fi dat vina pe Ucraina. Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a descris tactica ca fiind „pernicioasă”.

Cu toate acestea, Ucraina este acum relativ liberă să manevreze în Marea Neagră. La începutul acestei săptămâni, un grup de comandouri din cadrul serviciilor secrete militare ucrainene a debarcat pe coasta Crimeii în cinci ambarcațiuni amfibii. Aceștia au arborat un steag ucrainean și au ucis soldați ruși. Un număr mai mic de „apărători ucraineni” au murit în misiunea specială, a declarat purtătorul de cuvânt Andriy Iusov. El a adăugat: „Operațiunea de dezocupare a Crimeei continuă”.

Experții în securitate spun că recâștigarea Crimeei este esențială pentru victoria Ucrainei și pentru progresul acesteia pe uscat. „Dacă rușii păstrează Crimeea, pot viza întreaga parte continentală a Ucrainei”, a declarat Alexander Khara, vicepreședinte al Institutului de Studii Strategice de la Marea Neagră. Moscova se confruntă cu o dilemă, a spus el. Portul Novorossiysk este vulnerabil la atacul cu drone, iar Rusia are prea puține sisteme de apărare aeriană pentru a-și proteja toate activele navale, a spus el.

„Ideea invincibilității rusești în Marea Neagră a fost spulberată”, a declarat Evgheniya Gaber, cercetător senior la Atlantic Council. „A avut loc o schimbare cognitivă”, a spus ea, iar aliații Ucrainei au fost de ajutor. Era puțin probabil ca navele de război ale marinei britanice să patruleze în Marea Neagră, un plan sugerat duminică de secretarul britanic al apărării, Grant Shapps. Dar Marea Britanie ajuta în alte moduri, cu tehnologie de recunoaștere și drone, a spus Gaber.

Observatorii ucraineni visează acum la un nou tratat de la Paris, acordul din 1856 care a pus capăt Războiului Crimeii. Acesta a dus la diminuarea influenței Rusiei în regiune, după ce a fost învinsă de imperiile britanic, francez și otoman. Tratatul a interzis Rusiei să amplaseze o flotă la Sevastopol. „Acest război trebuie să se încheie în același mod, cu flota din Marea Neagră scufundată, iar Rusiei i se interzice prin lege internațională să construiască una nouă”, a declarat Zagorodniuk.

Ce se întâmplă cu Sokolov?

Și cum rămâne cu amiralul Sokolov? Surse ucrainene sunt din ce în ce mai încrezătoare că acesta a fost ucis luna trecută, în atacul cu rachete Storm Shadow. „Rușii pot dovedi că este în viață numai făcând un interviu cu el”, a declarat Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al Marinei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
FOTO Gimnasta ajunsă milionară în euro la 18 ani scoate bani din orice! Decizia luată de frumoasa americancă
Citește și...
Un oficial rus cere Moscovei să invadeze cinci state NATO
Un oficial rus cere Moscovei să invadeze cinci state NATO

Un oficial rus din regiunea ucraineană Zaporojie, pe care Rusia pretinde că a anexat-o în urmă cu un an, cere ca Moscova să cucerească teritorii care au făcut parte din Imperiul Rus.

Volodimir Zelenski: Rusia va încerca în această iarnă
Volodimir Zelenski: Rusia va încerca în această iarnă "să distrugă" sistemul electric al Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat vineri că Rusia va încerca în această iarnă să "distrugă" sistemul electric al ţării sale, aşa cum a făcut anul trecut, când a intensificat bombardamentele masive asupra infrastructurilor esenţiale.

Un băiat de 10 ani şi bunica sa au fost ucişi într-un atac rusesc în Harkov. FOTO & VIDEO
Un băiat de 10 ani şi bunica sa au fost ucişi într-un atac rusesc în Harkov. FOTO & VIDEO

Rusia a declanşat noi atacuri aeriene asupra Ucrainei vineri dimineaţa, ucigând un băiat de 10 ani şi pe bunica lui în oraşul Harkov, scrie News.ro.

Întâlnire importantă între un general NATO şi unul rus. Cei doi au discutat despre o cooperare
Întâlnire importantă între un general NATO şi unul rus. Cei doi au discutat despre o cooperare

Doi generali, unul din Norvegia, ţară membră NATO, şi unul din Rusia, s-au întâlnit, joi, în Arctica pentru a discuta despre cooperarea la frontieră şi despre chestiuni conexe.

Va relua Rusia testele nucleare? Ce spune Kremlinul
Va relua Rusia testele nucleare? Ce spune Kremlinul

Scopul revocarii ratificării de către Rusia a Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT) ar fi acela de a plasa Moscova pe picior de egalitate cu Statele Unite, nu de a semnala intenţia de a relua testele, a declarat vineri Kremlinul.

Recomandări
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor
Proteste. Impozitarea tichetelor de masă și a concediilor medicale, picătura care a umplut paharul sindicaliștilor

Mii de sindicaliști de la Blocul Naţional Sindical au mărșăluit în Capitală. Au cerut reducerea fiscalității și demararea de urgență a unei reforme fiscale.

Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%
Cât are pus deoparte, în medie, fiecare angajat din România în contul din Pilonul II de pensii. Suma lunară a crescut cu 50%

Peste 135 de miliarde de lei este suma pe care au reușit să o strângă românii în conturile personale de pensii, Pilon 2.  

Gest neobișnuit. Parchetul European, condus de Kovesi, amenință că va da în judecată Comisia Europeană. Răspunsul primit
Gest neobișnuit. Parchetul European, condus de Kovesi, amenință că va da în judecată Comisia Europeană. Răspunsul primit

Laura Codruţa Kovesi, șefa Parchetului European - însărcinat cu investigarea infracţiunilor financiare grave care afectează interesele UE - a luat, la 9 aprilie, decizia de a lansa o aşa-numită "procedură de soluţionare amiabilă" cu Comisia Europeană.