Un secret care a stat ascuns timp de 160 de milioane de ani. Cine e adevaratul stramos al omului
Un rozator care a trait in China acum 160 de milioane de ani a pus bazele civilizatiei umane, sustin cercetatorii de la Muzeul de Istorie Naturala din Pittsburgh.
Mamiferul de mici dimensiuni a trait in nord-estul Chinei in perioada Jurassic, atunci cand dinozaurii faceau inca legea pe Pamant.
O fosila bine conservata a acestei creaturi a fost descoperita in provincia Liaoning. Tot acolo unde arheologii au descoperit si primele dovezi potrivit carora au existat dinozauri cu pene si pasari primitive.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Botezata Juramaia sinensis - "mama chineza din Jurassic" -, fosila apartine celui mai primitiv mamifer descoperit pana acum. Se pare ca din acesta au evoluat toate celalalte mamifere, inclusiv primatele, stramosii directi ai oamenilor.
"Juramaia, care a trait acum 160 de milioane de ani, este fie stra-stra-matusa, fie stra-bunica tuturor mamiferelor care traiesc in zilele noastre. Analiza scheletului indica faptul ca era o creatura agila, cu o abilitate deosebita de a se catara. Acest lucru ar putea explica cum a reusit sa supravietuiasca erei dinozaurilor – catarandu-se si ascunzandu-se in copaci", a declarat doctorul in paleontologie Zhe-Xi Luo, de la Muzeul Carnegie.
Descoperirea fosilei reprezinta un pas important in intelegerea evolutiei mamiferelor, care, se pare, au aparut cu 35 de milioane de ani inainte decat s-a crezut pana acum, explica oamenii de stiinta.
Fosila este formata dintr-un craniu si schelet imcomplete, insa, in mod remarcabil, contine si urme de tesut moale, ca, de exemplu, par. De asemenea, fosila contine amprentele clare ale dintilor si ghearelor micului rozator.
Citeste si:
Efectele dezastrului cu Vorskla. Dinamo vrea un jucator din Liga 2 pentru a-l inlocui pe Torje
Inca un fost stelist acuza ca a fost "lucrat" de conducere. "Nu Levi a fost cel care nu m-a dorit"