Cum arata viata in urma cu 3,4 miliarde de ani. Bacteriile traiau fara oxigen

23-08-2011 03:25
Sursa: Mediafax/AFP

Bacterie veche

Cele mai vechi fosile de pe Terra, ale unor bacterii care traiau in urma cu circa 3,4 miliarde de ani intr-un mediu lipsit de oxigen si prosperau gratie unor compusi pe baza de sulf, au fost descoperite in stancile din vestul Australiei.

"Avem, in sfarsit, o buna dovada despre viata din urma cu peste 3,4 miliarde de ani. Se confirma astfel faptul ca existau pe atunci bacterii care traiau fara oxigen", a declarat profesorul Martin Brasier, de la Universitatea Oxford, care a facut parte din echipa de cercetatori coordonata de David Wacey, de la University of Western Australia.

Potrivit studiului este vorba de "cele mai vechi fosile descoperite pe Terra".

Terra are varsta de 4,5 miliarde de ani. Viata ar fi aparut pe planeta noastra in urma cu 3,5-3,8 miliarde de ani, potrivit unor studii precedente.

Fosilele descoperite de David Wacey si echipa sa pe una dintre cele mai vechi plaje de pe Terra, intr-un loc izolat denumit Strandley Pool, sunt asociate unor cristale microscopice de pirita, un mineral pe baza de sulfura de fier.

Aceste cristale rezulta in urma activitatii biologice (metabolism) trecute a microorganismelor fosile. Savantii afirma ca "sunt foarte siguri de varsta" fosilelor, deoarece rocile sedimentare in care au fost descoperite sunt formate intre doua perioade vulcanice.

"Acest lucru limiteaza la cateva zeci de milioane de ani" intervalul de timp in care fosilele au putut sa se formeze, a precizat profesorul Brasier.

Sursa: Mediafax/AFP, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO