Inapoi la origini. Fotografii spectaculoase cu oameni care au trait in urma cu 6,8 milioane de ani
Pentru a ne face o idee despre cum aratau stramosii nostri, oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare Senckenberg au folosit metode sofisticate pentru a readuce la viata 27 de modele ale speciei umane.
Discovery News: Oamenii de stiinta s-au folosit de fragmente osoase, dinti si cranii adunate de pe intreg globul, astfel ca cele 27 de modele de fete ale stramosilor nostri reprezinta o realitate fidela care a existat in urma cu 6,8 milioane de ani.
Cu fiecare noua descoperire facuta, paleoantropologii trebuie sa rescrie originile omenirii, adaugand noi verigi in lantul evolutiei.
1. Sahelanthropus tchadensis (era poreclit si Tournal)
Reprezentantii acestei specii au trait in urma cu 6,8 milioane de ani. Parti din maxilarul si dintii unui exemplar au fost gasite in desertul Djurab din Ciad, in urma cu 9 ani. Aceasta specie umana este una din cele mai vechi descoperite vreodata.
2. Australopithecus afarensis
Se pare ca aceasta specie umana a trait in urma cu mai bine de 3,2 milioane de ani. Mai multe oase ale acestei specii au fost gasite in Etiopia. In regiunea Hadar a fost descoperit si Lucy, un schelet aproape complet al acestei specii.
3. Australopithecus africanus
Acest model a fost construit pe baza unui cranui gasit in Sterkfontein, Africa de Sud, in 1947. Se pare ca aceasta specia a trait acum 2,5 milioane de ani in urma, iar oamenii de stiinta sunt de parere ca acel craniu gasit in Africa de Sud a apartinut unei femei, care a murit dupa ce a cazut intr-o groapa, fiind acoperita de sedimente.
4. Paranthropus aethiopicus
Craniul acestui adult din specia Paranthropus aethiopicus a fost gasit in Kenya in 1985. Forma ciudata a gurii si a maxilarului sugereaza ca avea o muscatura puternica, si ca putea mesteca plante. Se crede ca aceasta specia a trait in urma cu 2,5 milioane de ani.
5. Paranthropus boisei
Oamenii de stiinta l-au numit "Zinj", iar craniul sau a fost gasit de antropologi in 1959. Se crede ca aceasta specie a trait in urma cu 1,8 milioane de ani in Tanzania.
6. Homo rudolfensis
Modelul care reprezinta specia sub-umana Homo rudolfensis a fost realizat pe baza oaselor gasit in Kenya, in 1972. Acest barbat adult, reprezentant al speciei, ar fi trait in urma cu 1,8 milioane de ani. Folosea unelte facute din piatra, iar alimentatia sa era formata din carne si plante.
7. Homo ergaster
Poreclit de cercetatori "Turkana Boy", scheletul acestui reprezentant al speciei a fost gasit aproape perfect conservat. Potrivit ultimelor cercetari, baiatul avea intre 13-15 ani, si a fost gasit langa delta unui rau, acoperit de aluviuni. S-a constatat ca Homo ergaster avea o structura a craniului asemanatoare cu cea a lui Homo erectus.
8. Homo heidelbergensis
Pe baza craniului unui Homo heidelbergensis, descoperit in Sima de los Huesos, Spania, in anul 1993, s-a creat modelul expus in muzeu din Frankfurt. Antropologii considera ca aceasta specie ar fi trait in urma cu 350.000 - 500.000 de ani, fiind stramosi ai neandertalienilor. Ramasite ale Homo heidelbergensis au fost gasite si in Italia, Franta sau Grecia.
9. Homo neanderthalensis
Acest model a fost creat pe baza unui craniu de barbat adult gasit in Franta, in anul 1908.
Se crede ca barbatul a trait acum 56.000 de ani, iar despre el se spune ca a fost in grija unui clan. Suferea de mai multe boli printre care si artrita, si avea mai multe oase rupte.
10. Homo floresiensis
Craniul unei femei care apartine speciei Homo floresiensis a fost descoperit in urma cu sapte ani in Liang Bua, Indonezia. Ea avea circa un metru inaltime si a trait acum 18.000 de ani.
11. Homo sapiens
Fragmentele din craniul si mandibula unei femei tinere din specia Homo sapiens au fost gasite intr-o pestera din Israel in 1969. Ramasitele sugereaza ca aceasta a trait in urma cu 90.000-100.000 de ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: descoperire, omenire, antropologie, homo sapiens, revista presei,
Dată publicare:
18-08-2011 23:20