Tensiuni la granita de nord a Romaniei. Sute de oameni din Cernauti au blocat strazile, temandu-se ca vor fi inrolati fortat

28-07-2014 18:44


Creste tensiunea la granita de nord a tarii noastre, la 80 de kilometri de Suceava. Sute de oameni din orasul ucrainean Cernauti, printre care si membri ai comunitatii romanesti, protesteaza de cinci zile pe strazi si au blocat principalele drumuri.

Totul dupa ce autoritatile centrale au intocmit liste cu barbatii care au intre 20 si 45 de ani, si sunt apti de armata. Rudele acestora se tem ca vor fi inrolati in curand si trimisi sa lupte in estul Ucrainei, cu separatistii prorusi.

Pentru a cincea zi la rand, la Cernauti sute de oameni au iesit in strada. Pe drumurile spre Suceava, dar si spre capitala Kiev, tabloul e acelasi- protestarii au blocat soselele, cu mobila si dale de beton.

Multi fac parte din comunitatile romanesti din jurul Cernautiului. Baricadele sunt pazite cu randul, in timp ce politistii supravegheaza situatia. Pana acum n-au fost incidente grave, insa tensiunea pluteste in aer. Toata lumea se teme de razboi.

"Sunt baietei care nu au tinut pusca in mina, cum sa mearga la razboi? Ofiteri nu iau, ii iau pe ai nostri", spune, revoltat, un barbat.

"De ce sa ne ia copiii? De ce nu se duc aia din estul Ucrainei sa lupte?", se intreaba, la randul ei, o femeie.

"Aia de la Kiev nu au cu ce imbraca armata, nu au munitie, ii trimit carne de tun", comenteaza un alt barbat.

Autoritatile locale incearca sa ii calmeze pe nemultumiti.

Stephan Karnaveski, reprezentantul administratiei regionale Cernauti: "E bine sa plecam de aici, ar trebui sa nu blocam drumurile pentru ca dam un exemplu prost si separatistii abia asteapat sa vada ca in Ucraina s-a creat anarahie."

Soseaua spre Suceava a fost deblocata in cele din urma, dupa ce oamenii din strada au primit promisiuni ca negocierile vor continua si ca doleantele lor vor fi ascultate.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO