Tensiuni între Bulgaria și Macedonia de Nord. Numele primit de un centru bulgar i-a scos în stradă pe macedoneni
Sute de manifestanţi au protestat joi în Macedonia de Nord împotriva deschiderii unui centru cultural cu numele regelui bulgar Boris al III-lea, aliat cu Hitler în timpul celui de-al doilea război mondial.
Demonstranţii purtau drapele şi pancarte cu inscripţia „nu suntem fascişti”. Ei au cerut închiderea centrului din oraşul Ohrid din sud-estul ţării.
Un stat democratic care a combătut fascismul „nu poate permite reabilitarea unui fascist, acceptând ca un centru cultural să poarte numele acestuia”, a declarat un localnic agenţiei France Presse.
Comunitatea evreiască din Macedonia de Nord a anunţat că se va adresa justiţiei pentru închiderea centrului. „Este o provocare inacceptabilă şi mai mult decât gravă”, a declarat deputata Rasela Mizrahi, membră a comunităţii din Skopje.
În aprilie, un alt centru cultural bulgar s-a deschis în oraşul macedonean Bitola, de asemenea sub numele unui colaborator al naziştilor. Şi atunci au avut loc proteste, iar clădirea a fost ţinta unor acte de vandalism.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Macedonia de Nord şi Bulgaria au neînţelegeri istorice, reaminteşte AFP.
Fostă republică iugoslavă, Macedonia şi-a obţinut independenţa în 1991, iar în 2018 şi-a schimbat numele în Macedonia de Nord pentru a putea intra în NATO şi pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană - demersuri blocate de Grecia, care insista să păstreze denumirea de Macedonia doar pentru una din provinciile sale istorice.
Însă, chiar şi după ce şi-au schimbat numele ţării, macedonenii au mai avut de aşteptat deschiderea porţilor Europei, din cauza vetoului Bulgariei; negocierile între Skopje şi Bruxelles au început abia în iulie.