Temutele favele din Rio ofera cazari chilipir pentru turistii de la Campionatul Mondial. Care sunt riscurile

Dată publicare: 27-02-2014 10:30
Dată actualizare: 02-03-2014 07:01


Mai sunt trei luni pana la Cupa Mondiala de fotbal, iar cei care vor sa ajunga in tribune, la Rio, trebuie sa stie ca preturile la cazare sunt si de zece ori mai mari in acea perioada.

Pentru o camera la un hostel, un turist va plati 400 de dolari pe noapte. Tarifele trec insa de o mie de dolari in cazul hotelurilor de la malul marii.

Dar, cei care nu sunt pretentiosi pot alege cazarea in favelas - mahalalele din Rio. Cartierele au fost curatate in mare parte de raufacatorii si traficantii de droguri care faceau legea acolo in anii trecuti.

Privelisti exceptionale, la preturi decente. Asta le ofera candva temutele favele din Rio de Janeiro suporterilor care planuiesc sa vina in oras pentru Cupa mondiala de fotbal.

"Daca vor sa vada meciurile de fotbal si sa cunoasca adevaratul stil de viata brazilian, ar trebui sa incerce acest tip de cazare", spune Michael, turist din Olanda.

O camera precum aceasta, cu mai multe paturi, va costa in iunie 65 de dolari pe noapte. De patru ori mai mult decat acum, dar, oricum, un chilipir fata de preturile din hotelurile de la malul marii.

"Cum numarul de turisti a crescut, oamenii au inceput sa isi deschida magazine in propriile locuinte. Acolo este un magazin cu produse de artizanat, iar acolo sus s-a deschis un local de unde poti cumpara sandviciuri cu tapioca. Trebuie sa spun ca suna foarte bine. Sa merge sa vedem", spune Shasta Darlington, corespondent BBC.

Proprietarul spune ca majoritatea rudelor si vecinilor lui sunt pregatiti sa primeasca turisti in casele lor, pentru ca cererea este foarte mare. Verisoara sa, de exemplu, inchiriaza o garsoniera cu 500 de dolari, pentru toata perioada competitiei.

Camerele sunt modeste, insa curate. Si, cel mai important, le arata turistilor cum traiesc mare parte din brazilieni. Bineinteles, cei dispusi sa incerce cazarea in mahala, trebuie sa nu tina cont de gunoaiele care zac pe strazi, problemele in alimentarea cu apa si curent, si sa nu se sperie de politistii intalniti la tot pasul. Gratie lor, mahalalele, candva controlate de bande inarmate si de traficanti de droguri, sunt acum un loc relativ sigur pentru localnici si turisti.
 

Tags: rio, favele, hotel,


VIDEO PROTVPLUS.RO