UE: Cernobilul este un pericol. Cautam bani ca sa-i facem un scut de otel
Agentiile europene se tem ca reactorul nuclear de la Cernobil s-ar putea prabusi si ar putea prezenta din nou scurgeri de radiatii mortale.
UE cauta sute milioane de euro pentru a finanta constructia unui scut protector de otel, care sa acopere fostul Reactor 4.
Initiativa constructiei scutului a fost initiativa UE, in cooperate cu Banca Europeana pentru Reconstructie se Dezvoltare si guvernul ucrainian. Acum, insa, oficialii europeni cer acum si sprijinul financiar al statelor europene.
Uniunea Europeana mai are nevoie de 740 de milioane de euro pentru a finaliza constructia scutului din otel, menit sa acopere reactorul distrus in explozie, dar si sa stocheze in siguranta combustibilul nuclear din alte reactoare de la Cernobil.
Anul acesta, in aprilie, inaintea aniversarii a 25 de ani de la cel mai grav accident nuclear din istorie, va avea loc o conferinta europeana pe aceasta tema, in cadrul careia UE spera sa stranga banii de care are nevoie pentru finantarea proiectului.
Presedintele Centrului pentru Siguranta Nuclera a UE, Jean-Paul Joulia, a declarat, saptamana trecuta, in timpul unei vizite la locul exploziei, ca Uniunea Europeana a contribuit pana acum cu 500 de milioane de euro la diferite proiecte la Cernobil. Mai mult de jumatate din acesti bani au fost destinati contructiei scutului din otel. Oficialii europeni spera ca guvernele europene si Rusia sa sprijine financiar proiectul.
Explozia la Rectorul 4 al Centralei Nucleare de la Cernobil a avut loc in 26 aprilie 1986. 30 de oameni au murit in explozie. Alti 4.000 au decedat ulterior din cauza radiatiilor la care au fost expusi. Mii sufera inca de probleme de sanatate din cauza iradierii.
In lunile ulterioare accidentului a fost ridicat un perete din beton peste carcasa distrusa a reactorului. Multi dintre muncitorii care au ajutat la constructia acestuia au decedat, tot din cauza radiatiilor la care au fost expusi.
In ultimii ani, structura a devenit extrem de instabila, iar expertii se tem ca, daca se va prabusi, o cantitate catastrofica de radiatii ar putea fi eliberata in atmosfera. Scutul din beton a fost consolidat, iar expertii se asteapta sa mai reziste inca 15 ani. Masurile luate pana acum ar putea sa fie insa insuficiente pentru a impiedica un dezastru.
Noul scut pe care planuieste sa-l construiasca UE va fi cea mai mare structura mobila construita vreodata si una dintre cele mai mari constructii din lume. Va avea 108 in inaltime, 257 in lungime si 164 de metri in latime.
Constructia acestuia a inceput deja, intr-o zona adiacenta reactorului. Cand va fi finalizat, va fi impins spre reactor, acoperindu-l in intregime.
Dupa ce scutul va fi asezat la locul destinat, se va incerca dezarmarea reactorului. Interventia umana va fi “minima”, spun reprezentantii UE. Acestia au admis insa si faptul ca anumite persoane vor trebui expuse la doze periculoase de radiatii.