Cernobil reloaded! O regiune din Ucraina, chiar mai radioactiva
Intr-o zona din regiunea ucraineana Dnepropetrovsk, nivelul de radiatii este mai mare decat la Cernobil. Aceasta este concluzia unui grup de ecologisti independenti.
"Detectorul de particule a masurat 2.611 micro Roentgen pe ora in aceasta zona. Nivelul normal este de 30 micro Roentgen pe ora", a spus Oleksi Vedmidski, coordonatorul grupului de ecologisti.
Problema principala tine de mina de uraniu abandonata si care este situata in localitatea Dovhivka.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Chiar si la Cernobil, in zona de langa reactor, expunerea era de 500-600 micro Roentgen pe ora. Radiatiile nu vor ucide oamenii brusc, totul depinde de cata vreme petreci langa o sursa atat de puternica de radiatii", a mai spus ecologistul.
Potrivit acestui grup de ecologisti, nu mai putin de 7 milioane de tone de material cu grad de risc au fost ingropate in zona minei abandonate.
In schimb, autoritatile se apara si spun ca ecologistii au folosit un detector de particule care nu este certificat in Ucraina.
Situatia aminteste de Cernobil, un oras parasit din Ucraina nordica, in regiunea Kiev. Orasul a fost abandonat in anul 1986 din cauza calamitatii nucleare de la Centrala Atomoelectrica Cernobil, care se afla la 14,5 km spre nord-vest de localitate.