Primele țări europene în care au fost confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron. Au impus deja măsuri mai dure
Ca într-un efect de domino, tot mai multe state europene anunţă că au depistat persoane infectate cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2.
Cehia, Olanda, Marea Britanie, Italia şi Austria sunt printre noile ţări unde a fost confirmată ori este în investigare prezența noii tulpini. A fost botezată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii Omicron, după a cincisprezecea literă din alfabetul grecesc.
Mai multe țări și-au închis graniţele pentru cei care vin din zona sudică a Africii, însă experţii spun că "duhul a scăpat deja din sticlă", iar noua variantă poate veni... de oriunde.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Măsurile anunțate de autoritățile române
Autorităţile de la București au anunțat, de asemenea, primele măsuri. Ai noştri, dar și cetăţenii europeni care sosesc din șapte state africane vor sta în carantină. Pentru ceilalţi, intrarea, este interzisă.
Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe sunt ţările din sudul continentului african trecute pe lista roşie. Deocamdată este singura măsură pe care au luat-o autorităţile din România.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată față de varianta standard sau faţă de varianta Delta.''
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Nu stăm liniştiţi, pregătim următorul val, chiar dacă suntem pe scădere. Încercăm să păstrăm ce am avut - la momentul în care vedem creştere reactivăm mecanisme - număr mai mare de paturi ATI, UPU, suplimentare echipaje intervenție.''
În laboratoarele din România se fac deja secvențieri pentru determinarea noii mutaţii. Sunt vizaţi, spune ministrul Sănătăţii, în special pacienţii cu forme grave internaţi în spitale, dar şi cei în cazul cărora ancheta epidemiologică stabileşte că au legături cu zone în care deja a fost depistată varianta nouă de coronavirus.
Țările europene în care au apărut primele cazuri de infectare cu varianta Omicron
Planeta întreagă este însă în alertă.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Vom cere oricui intră în Regatul Unit să facă un test PCR la două zile după sosire şi să se izoleze până la primirea unui rezultat negativ.”
Premierul britanic a precizat că orice persoană care a intrat în contact cu cineva infectat cu tulpina mutant trebuie să stea în izolare 10 zile. În plus, purtarea măştii de protecţie devine din nou obligatorie în Regatul Unit, în magazine şi în mijloacele de transport în comun. Iar campania de vaccinare va fi intensificată.
Noile măsuri au fost luate după ce autorităţile britanice au confirmat două cazuri de COVID-19 cu mutaţii compatibile cu noua variantă a virusului SARS-CoV-2.
De altfel, tot mai multe ţări europene continuă să anunţe cetăţeni infectaţi cu tulpina Omicron. Cehia, Italia, Germania şi Belgia sunt doar o parte.
În Olanda, cei 61 de pasageri testaţi pozitiv după ce s-au întors cu două curse aeriene din Africa de Sud sunt în continuare în carantină într-un hotel din apropierea aeroportului Schiphol. Toţi aşteaptă rezultatele analizelor suplimentare pentru a vedea dacă este vorba de tulpina Omicron.
Dr. Amesh Adalja, specialist în boli infecțioase: „Scopul este să "îmblânzim" acest virus, să-l facem cumva să semene cu alte virusuri respiratorii. Virusul acesta ne va însoţi pentru totdeauna, dar sperăm să fie mai puțin amenințător, pe măsură ce se vor vaccina tot mai mulți oameni.”
Măsuri de precauţie a luat şi Israelul, după ce a depistat o persoană infectată cu Omicron, iar alte trei sunt suspecte.
Hadas Gold, corespondent CNN la Ierusalim: „Fiecare persoană care soseşte pe aeroportul din Tel Aviv trebuie să facă un test PCR înainte de a părăsi terminalul. În plus, israelienii care se întorc în Israel vor fi obligaţi să intre în carantină, indiferent de stadiul lor de vaccinare. De asemenea, toţi cei care s-au întors recent din Africa sunt contactaţi de autorităţile israeliene, pentru a fi testaţi şi li se cere să se autoizoleze, ca măsură de precauţie."
Unde a prima dată apărut tulpina Omicron
Tulpina care a pus planeta întreagă pe jar este "îngrijorătoare", au decis experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Investigaţiile preliminare arată ca tulpina ar fi mai contagioasă decât Delta și ar putea fi rezistentă la vaccinurile actuale. În plus, Omicron prezintă un risc mai mare de reinfectare.
Rowland Kao, epidemiolog la Universitatea din Edinburgh: „Principala îngrijorare este ca tulpină nouă prezintă atâtea mutaţii ale proteinei spike încât există un risc semnificativ că multe vaccinuri să nu fie eficiente.”
Primele informații arată că noua tulpină s-a răspândit rapid în provincia sud-africană Gauteng, unde indicele R de reproducere al variantei Omicron este în prezent de 2. Orice valoare care trece de 1 este un semn că va avea o creștere exponențială.
Maria Van Kerkhove, OMS: „Ce contează acum e ca fiecare să ne limităm expunerea pe cât posibil. Măsurile de protecţie a sănătăţii publice sunt mai importante ca niciodată: distanţarea, masca purtată corespunzător, igiena mâinilor, evitarea locurilor aglomerate, aerisirea încăperilor şi vaccinarea."