Tarile europene cu care Rusia vrea sa negocieze pentru un alt gazoduct. Moscova a exclus Bulgaria: Nu e de incredere
Rusia este "pregatita sa negocieze" cu unele dintre tarile alaturi de care trebuia sa construiasca gazoductul South Stream, pentru a participa la proiectul unei alte conducte care sa transporte gaz din Rusia, excluzand insa Bulgaria.
"Sunt sigur ca partea rusa este pregatita sa discute cu aceste tari despre ce trebuie sa facem si cum sa iesim din aceasta situatie", a declarat ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijovpentru agentia rusa Ria Novosti, potrivit Mediafax.
Inaltul diplomat a exclus o negociere cu Bulgaria, pe care o considera "un partener in care nu te poti increde".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel, Cijov a numit Serbia, Ungaria si Austria ca tari cu care Rusia este dispusa sa negocieze, la cateva zile dupa ce Rusia a decis sa renunte la proiectul South Stream.
Luni, presedintele Vladimir Putin a declarat ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opozitiei Bulgariei.
Tot luni, la finalul intalnirii dintre Putin si presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc luni la Ankara, Rusia si Turcia au semnat un acord pentru construirea unui gazoduct care sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia, prin Marea Neagra.
"In cele din urma, gazoductul care va pleca din Turcia nu va fi mai rau decat South Stream, care pornea din Bulgaria, pentru a ajunge la tarile care si-au manifestat pana acum interesul de a primi gaz via South Stream", a afirmat Cijov.
El a precizat ca, din Turcia, gazoductul "poate fi indreptat catre orice directie". Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei.
Proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria si Slovenia.
Comisia a apreciat ca aceste intelegeri incalca legislatia Uniunii Europene, care stipuleaza ca gazoductele nu pot apartine companiilor care se ocupa cu extractia gazelor naturale.
Gazprom detinea 50% din South Stream Transport, care urma sa construiasca gazoductul. Ceilalti actionari erau grupul italian Eni, cu o participatie de 20%, EDF din Franta si Wintershall din Germania, fiecare cu o participatie de cate 15%.